Sari direct la conținut

​​FOTOGALERIE Parcul Cișmigiu, bănci rupte, mizerie și miros îngrozitor / Ce spune Nicușor Dan despre situația din parcurile administrate de Primăria Capitalei

HotNews.ro
Parcul Cismigiu 2, Foto: Hotnews
Parcul Cismigiu 2, Foto: Hotnews

Parcul Cișmigiu, aflat chiar vizavi de Primăria Capitalei și unul dintre simbolurile orașului, este în paragină: alei pline de excremente de pasăre, miroase îngrozitor, iarba este uscată sau nu mai este deloc, bănci și coșuri de gunoi rupte, jardiniere fără flori și ruginite, locuri de joacă stricate și insalubre, copaci uscați. Din păcate, nu este singulul caz, în paragină fiind toate parcurile administrate de Primărie: Herăstrău, Circului, Tineretului, Carol. Cum explică Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, problema din grădina sa?

Prețurile pentru serviciile din parcuri, de 4 ori mai mari decât prețul pieței

Contactat de HotNews.ro, Nicușor Dan spune că parcurile sunt în această stare deoarece Compania Municipală de Parcuri și Grădini nu își face treaba bine, deși conducerea a fost schimbată, iar prețurile percepute pentru serviciile prestate, stabilite de fosta administrație, sunt și de 4 ori peste prețul pieței.

Primarul l-a mutat la altă instituție miercuri și pe directorul ALPAB, Gabriel Tănase, rămas în funcție din vremea foștilor primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea și mutat de-a lungul timpului la diverse instituții. Nicușor Dan preia de joi, temporar, conducerea ALPAB.

Nicușor Dan susține că are soluții pentru a rezolva problema – în 1 septembrie va propune Consiliului General ca de parcurile din administrare să se ocupe și angajații ALPAB, pe lângă cei ai Companiei Municipale Parcuri și Grădini, așa cum se întâmplă în prezent, iar tarifele percepute de compania municipală vor fi ajustate.

  • ”În ședința din 1 septembrie a Consiliului General o să modificăm contractul de delegare între ALPAB și Compania Municipală Parcuri, astfel încât delegarea să nu mai fie exclusivă. Asta înseamnă că, așa cum este situația juridică azi, muncitorii ALPAB nu pot să intervină în parcuri, ALPAB poate doar să dea comenzi pentru lucrări la Compania de Parcuri.
  • După această modificare, ALPAB va putea interveni în parcuri în paralel cu comenzile pe care le dau la compania municipală.
  • Tot pe 1 septembrie se va discuta diminuarea tarifelor acestei companii pentru întreținerea parcurilor. Au prețuri foarte mari și nici nu fac treabă cum trebuie – fie nu au tuns iarba bine, dacă au tuns-o nu au strâns-o sau au aruncat-o pe alei. Știind că sunt desființați, nu mai au nicio motivație.
  • De exemplu, Compania Parcuri și Grădini, pentru serviciul de cosire mecanică a gazonului cere 1 leu/mp, pe când o altă societate de pe piață cere 0,23 lei/mp. La fel, pentru tunderea gardurilor vii, compania cere 5 lei/mp, pe când o alta societate de pe piață cere undeva la 2,35 lei/mp.
  • Vorbim deci, de prețuri chiar si de 4 ori mai mari si nu este vorba despre o curte a omului, ci de milioane de metri pătrați”, a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Câți bani au fost cheltuiți pentru întreținerea parcurilor

Întrebat de ce nu a rezolvat mai repede problema, Nicușor Dan susține că a făcut mai multe schimbări pentru a debloca lucrurile, dar fără rezultat.

  • ”Au fost mai multe momente în care am făcut schimbări pentru a debloca. Am sperat că noua conducere a Companiei de Parcuri o să rezolve problema, nu a rezolvat-o.
  • Am avut o întâlnire cu toate părțile, am stabilit un grafic de lucru, nu s-a respectat. Am promovat o rectificare bugetară, ca să existe bani suficienți pentru întreținere. Astăzi l-am mutat pe Bogdan Tănase, directorul ALPAB, la altă instituție și o să preiau eu temporar conducerea ALPAB, ca să mai dinamizăm lucrurile”, a explicat Nicușor Dan.

El mai spune că parcurile din administrare nu au ajuns în această stare din cauza lipsei banilor.

  • ”Dacă vorbim doar de întreținerea parcurilor, după rectificare, nu este o problemă de bani. Bugetul inițial pe întretinere parcuri a fost 5,5 milioane pe trimestrul 1, 2,2 milioane pe trimestrul 2, 0,6 milioane pe trimestrul 3, 0,6 milioane pe trimestrul 4, înțelegerea cu consilierii fiind că mai suplimentăm la rectificare.
  • După rectificarea bugetară din 29 iunie s-a ajuns la următoarele sume: T1 – 5,5 milioane, T2- 3,3 milioane, T3- 5,5 milioane, T4 – 0,5 milioane, înțelegerea fiind ca pe T4 să mai alocăm bani la rectificare. Până pe 31 iulie s-au făcut plăți către ALPAB pentru întreținerea parcurilor în valoare de 7 milioane lei”, a explicat primarul general.

Întrebat de ce nu a încheiat contractul cu Compania Municipală Parcuri și Grădini, dacă aceasta nu își făcea treaba, primarul spune că nu a avut de ales.

  • ”Am luat decizia împreună cu consilierii să mergem mai departe cu Compania de Parcuri, până pe 31 decembrie, când expiră contractul colectiv de muncă, deoarece, dacă renunțam la contract sau o dizolvam mai repede, oricum trebuia să le plătim salariile compensatorii ale angajaților până pe 31 decembrie 2021. Și atunci, socoteala a fost să prelungim contractul de delegare până la finalul anului. Compania va intra în procedură de dizolvare, dar până atunci nu aveam soluție”, a mai spus Nicușor Dan.

Fără investiții în acest an

Dacă măcar la finalul verii Nicușor Dan spune că va rezolva problema mizeriei din parc și a vegetației neîngrijite, anul acesta nu se vor face investiții pentru consolidarea malurilor de lac, consolidarea podurilor sau refacerea aleilor și a locurilor de joacă.

  • ”De investiții nu se pune problema în acest an, din păcate, lunga discuție pe buget pe care am avut-o în lunile martie, aprilie, mai, nu ne-a permis să punem niciun ban în buget pentru investițiile în parcuri. Asta este situație moștenită, nu avem bani.
  • Bugetul pe 2021, asigură plata datoriilor astfel încât să nu ne fie poprite conturi și asigură acele investiții începute demult și care trebuie finalizate – Pasaj Doamna Ghica, Prelungirea Ghencea, parcarea de la capătul Șoselei Pantelimon, Glina – și mai aigură funcționarea serviciilor de bază, cum este transportul public sau iluminatul public. La anul vom face investiții în parcuri, dar lumea nu este deranjată de lipsa investițiilor neapărat ci de mizeria din parcuri și de faptul că iarba nu este tunsă”, a mai spus Nicușor Dan.

Ca anul viitor să nu mai ajungem în aceeași situație, după dizolvarea companiei municipale care întreține acum parcurile, Nicușor Dan susține că a regândit sistemul: ”După dizolvarea companiei, propunerea mea către Consiliul General este ca de întreținerea parcurilor să se ocupe ALPAB, cu oamenii lor, și să împărțim parcurile în suprafețe, și să avem un om care să răspundă de o anumită suprafață pe tot ce înseamnă curățenie și întreținerea vegetației, tuns iarba, pază”.

Cu ce se ocupă ALPAB și Compania Parcuri și Grădini înființată de Firea

Primăria Capitalei, prin ALPAB, are în administrare următoarele parcuri: Cișmigiu, Herăstrău, Carol, Circului, Tineretului, Verdi, Bordei, Unirii, Izvor.

Reamintim că de întreținerea spațiilor verzi din Parcul Herăstrău, dar și a celorlalte parcuri din administrarea Primăriei Capitalei se ocupă Compania Municipala Parcuri si Gradini Bucuresti în baza ”Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de interes local privind activitatile de amenajare si intretinere a parcurilor si gradinilor din municipiul Bucuresti” încheiat în septembrie 2018 și valabil până în septembrie 2023. Valoarea contractului este de circa 46,5 milioane lei.

”Potrivit contractelor de delegare cu nr. 1085 și 1087, încheiate de Municipiul București, prin Consiliul General al Municipiului București, în data de 28.09.2018, toate serviciile de salubrizare și întreținere a spațiilor verzi aparținând de Municipalitate au fost delegate către societățile Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA și Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA. Suma alocată pentru întreținerea spațiilor verzi pentru anul 2021 este de 12.795.564 lei din care 5.606.747 lei pentru achitarea plăților restante la 31.12.2020 către cele două companii. Delegatul este cel care asigură forța de muncă necesară pentru furnizarea serviciilor, conform contractului de delegare”, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei, la finalul lunii iulie, la solicitarea HotNews.ro.

Atunci, potrivit răspunsului dat de municipalitate, ALPAB dădea vina pe situația din parcuri pe fondurile insuficiente alocate.

”Începând cu luna aprilie 2021, au fost emise comenzi pentru întreținerea spațiilor verzi, angajându-se până la data de 31.07.2021 inclusiv, suma de 3.843.389,11 lei cu Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA (CMPG) și Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA (CMÎASVB)La rectificarea bugetara, PMB va aloca fonduri suficiente astfel încât Companiile Municipale să poată asigura efectuarea tuturor operațiunilor cuprinse în contract”, a mai transmis municipalitatea la solicitarea HotNews.ro.

Compania municipală a fost înființată de fostul primar Gabriela Firea, dar conducerea companiei a fost schimbată la începutul acestui ani. Directorul general al companiei este Drăghiciu Alina – Eleonora, iar Consiliul de Administrație este format din: Balu Iuliana, Bălan Ioan – Alexandru, Culescu Diana – Lavinia, Fometici Petre, Ghiur Alexandru – Gheorghe și Trăistaru Nicoleta – Veronica. Citește aici CV-urile lor.

Parcul Cișmigiu, cerut de Clotilde Armand și de o asociație de peisagiști

La începutul acestei săptămâni, Asociația Peisagiștilor din România – Filiala București a cerut Primăriei Capitalei să-i dea în administrare Parcul Cișmigiu, a declarat pentru HotNews.ro Diana Culescu, vicepreședinta organizației. Aceasta spune că asociația are specialiștii necesari pentru întreținerea grădinii istorice, iar banii vor fi luați din fonduri europene, de la Ministerul Culturii, ambasade și din donații.

Și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, vrea în administrare Parcul Cișmigiu, la pachet cu Parcul Herăstrău.

La începutul lunii august, primarul a venit în Consiliul Local Sector 1 cu un proiect în acest sens, însă a fost respins de consilierii PNL și PSD.

”Având în vedere starea deficitară în care se află aleile pietonale ce se pierd în buruieni și gropi, spațiile verzi, mobilierul urban și locurile de joacă și a grupurilor sanitare ce sunt închise cu lacăt din cadrul Parcului Regele Mihai I și a Parcului Istoric Cișmigiu, este necesară intervenția de urgență a autorității publice de la nivelul Sectorului 1 în vederea remedierii stării de fapt actuale cât și în vederea reamenajării și sistematizării acestora”, arată proiectul în expunerea de motive.

Investiţiile pentru cele două parcuri sunt estimate la 170 de milioane de lei, 109 milioane lei pentru parcul Herăstrău (Regele Mihai) şi 61 milioane lei pentru Parcul Cişmigiu, potrivit proiectului de hotărâre respins.

”Am primit multe mesaje de la cetățenii din Sectorul 1, inclusiv elevi de liceu, despre situația deplorabilă în care se află parcurile Cișmigiu și Regele Mihai I (fost „Herăstrău”). În urmă cu câteva săptămâni am avut o discuție cu domnul Primar General Nicușor Dan pentru a putea începe demararea lucrărilor de reabilitarea și modernizarea a acestor parcuri, aflate în proprietatea publică a Municipiului București”, a scris Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook, la vremea respectivă.

Clotilde Aramand mai spunea că va reveni cu proiectul de preluare a celor două parcuri în administrarea ADP Sector 1 ”până când toți consilierii PNL și PSD vor înțelege că politica înseamnă să le pese de oameni”.

Nicușor Dan nu vrea să le dea

Întrebat dacă va da parcurile în administrare altor entități, primarul spune că nu.

  • ”Despre cererile de dare în administrare venite de la Primăria Sector 1 și Asociația Peisagiștilor: Sectorul 1 se roagă de noi să îi amânăm la plată cu 19 milioane lei. să plătească banii mai întâi. Cu ce bani întrețin ei parcurile? Iar cei de la Asociația Peisagiștilor, aveau numărul nostru de telefon, puteau să ne sune înainte să iasă public, nu să-și facă publicitate. Așa ar fi fost corect, sunt deschis la o colaborare cu ei”, a mai spus Nicușor Dan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro