Clienții DEER (Electrica) din 15 localități vor avea contoare inteligente / Care sunt beneficiile pentru consumatori
DEER, compania de distribuție a energiei din grupul Electrica, a lansat o licitație pentru achiziționarea a 1,1 milioane de contoare inteligente, în valoare totală de 371,6 milioane de lei. Acestea vor fi instalate la consumatorii din 15 localități din regiunile unde DEER este operator de distribuție.
Este vorba despre Galați, Brăila, Focșani, Ploiești, Târgoviște, Brașov, Sibiu, Târgu Mureș, Alba Iulia, Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Oradea, Zalău, Baia-Mare și comuna Rășinari din județul Sibiu.
De asemenea, în municipiul Moreni din județul Dâmbovița va fi modernizată stația electrică de transformare, spune compania.
Consumatorii nu vor mai trebui să citească indexul și să-l transmită companiei
Reprezentanții DEER au explicat, într-un comunicat de presă, care sunt avantajele contoarelor inteligente.
„Implementarea unor rețele inteligente de distribuție și transport a energiei electrice până la nivelul locului de consum, inclusiv montarea unor contoare inteligente la consumatorii casnici, fac posibile atât monitorizarea în două direcții a energiei electrice (producție/consum), cât și accesul de la distanță al consumatorului la propriile date de consum, în timp real”, potrivit companiei.
Contoarele inteligente oferă o serie de facilităţi utilizatorilor de energie electrică, atât în ceea ce priveşte acurateţea facturării, cât şi a confortului colectării datelor de facturare, respectiv:
- transmiterea automată și securizată a datelor de măsurare aferente consumului și producției de energie electrică, după caz (pentru prosumatori);
- reducerea eventualelor greșeli la citirea contorului (prin citire la distanță, direct din softul contorului) reducând neconcordanțele, implicit reclamațiile pe acest subiect;
- facturarea lunară în funcție de citirea la zi a contorului va evidenția consumul real, fără a fi nevoie de ajustări și de procedurile complexe legate de estimarea și regularizarea consumurilor;
- reducerea duratei şi simplificarea procesului de schimbare a furnizorului;
- posibilitatea tehnică oferită de către operatorul de distribuție către furnizori de a aplica tarife diferențiate pe zone orare, astfel încât costul specific al unui kWh consumat de consumatorul final să scadă;
- posibilitatea identificării mai rapide a defectelor din rețea și eliminarea acestora, cu efect în creșterea continuității în alimentarea cu energie electrică a consumatorului final;
asigurarea condițiilor tehnice de măsurare a energiei electrice produsă, respectiv livrată în rețea de către prosumatori; - asigurarea accesului la datele istorice de măsurare (consum și producție, după caz) într-un mod facil, prin acces portal date de măsurare;
- monitorizarea evenimentelor înregistrate la utilizatorii RED (Rețeaua Electrică de Distribuție);
- reducerea duratei de repunere sub tensiune (de la distanţă), urmare a unei eventuale proceduri de deconectare.
Criza contoarelor inteligente
Contorizarea inteligentă este absolut necesară și ar trebui să fie o prioritate națională, spune Mihaela Suciu, directorul general al DEER.
„Ne confruntăm însă cu o mare provocare – nu doar DEER, toți operatorii de distribuție din România, precum și din Europa – respectiv cu întârzieri foarte mari la livrarea echipamentelor, producătorii resimțind acut efectele războiului din Ucraina, ale crizei mondiale de piese necesare fabricării acestor contoare, dar și ale inflației galopante”, afirmă ea.
Cererea a devenit foarte mare, iar criza internațională a semiconductoarelor și războiul din Ucraina au condus la o criză a contoarelor în piață.
„Pentru limitarea efectelor acestui lanț de întârzierii din contractele existente, căutăm, identificăm și venim permanent cu soluții de back-up, care să ne permită să recuperăm aceste întârzieri, care se produc independent de voința și dorința noastră! Sperăm în revenirea pieței și în efortul conjugat al furnizorilor de echipamente, pentru deblocarea situației”, a completat reprezentanta companiei de distribuție a energiei.
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator național de distribuție a energiei electrice, care acoperă 18 județe, reprezentând 40,7% din teritoriul României (97.196 kmp).
DEER oferă servicii pentru aproape 4 milioane de utilizatori, prin intermediul unei rețele de distribuție a energiei electrice de peste 200.000 km.
Electrica este deținută în proporție de 49,7% de statul român, prin Ministerul Energiei, restul acțiunilor fiind tranzacționate la Bursa de Valori București.
Sursa foto: Dreamstime