Sari direct la conținut

FOTO Nemulțumiți de buncărele „Ritz-Carlton” de modă veche, bogații lumii își construiesc în prezent fortărețe hi-tech, de lux

HotNews.ro
FOTO Nemulțumiți de buncărele „Ritz-Carlton” de modă veche, bogații lumii își construiesc în prezent fortărețe hi-tech, de lux
Vila Antilia, casa miliardarului Mukesh Ambani. 10 iulie 2024, Mumbai, India. FOTO: Bhushan Koyande/Hindustan Times/ / Shutterstock Editorial / Profimedia

Puține lucruri par să calmeze anxietățile existențiale ale celor mai bogați oameni de pe planetă mai bine decât un buncăr proiectat să reziste aproape la orice, mai puțin la un Armaghedon nuclear total. Cu toate acestea, miliardarilor preocupați de securitate nu le mai este suficientă o încăpere impenetrabilă construită la subsol, care ar putea rămâne goală pentru totdeauna. În proprietățile ultra-luxoase din prezent, buncărele au devenit extrem de sofisticate și hi-tech, în unele cazuri ajungându-se până în situația în care case întregi devin fortărețe ale secolului XXI, scrie CNN.

„Am observat un accent mult mai mare pus pe divertisment”, a declarat Al Corbi, care se află de 50 de ani în fruntea domeniului reprezentat de luxul securizat, în calitate de președinte și fondator al SAFE (Strategically Armored & Fortified Environments), companie cu sediul în Virginia, SUA. „Dacă vei fi capabil să supraviețuiești sub pământ, atunci noi ne dorim (să îți asigurăm mijloacele) să te distrezi”, afirmă el.

Corbi, implicat în securizarea unei locuințe private cu 27 de etaje în Mumbai pentru industriașul miliardar Mukesh Ambani (al cărui fiu Anant a ținut recent prima pagină a ziarelor cu petrecerile sale fastuoase de nuntă), lucrează în prezent la proiectul unei uriașe case, întinsă pe un teren împădurit de 200 de acri, într-o locație nedezvăluită din SUA.

Casa în sine, a spus Corbi într-un interviu acordat postului american de televiziune, este ultrasecurizată, cu uși rezistente la explozii, ferestre incasabile și sisteme biometrice de intrare. Proprietatea are șanț adânc de aproape 10 metri, prevăzut cu un pod mobil, tunuri de apă – capabile să doboare elicoptere, drone și parașutiști, precum și un sistem care poate desfășura automat o peliculă de lichid inflamabil pe suprafața lacului artificial și o poate aprinde, pentru a crea un vast „cerc de foc” defensiv.

„Uitați-vă la epoca medievală, șanțul reprezintă unul dintre cele mai importante mijloace de descurajare”, a spus Corbi. „Dar atunci nu existau jet ski-uri”, a adăugat el. Clientul lui Corbi, un mogul din domeniul afacerilor, pasionat de sporturile nautice, a întrerăzit această dublă utilizare pentru șanțul de pe proprietate și intenționează să îl folosească și ca pistă de curse pentru prietenii săi apropiați.

Buncăr construit de compania SAFE pentru miliardari. FOTO: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Oamenii foarte bogați au fost întotdeauna ținte, fie că era vorba de intruși, răpitori sau asasini. Acum, temerile au crescut și s-au extins la activiștii anticapitaliști, vremea extremă cauzată de schimbările climatice, teroriști, evenimente apocaliptice neprevăzute, dar și la amenințarea pandemică perenă, care a devenit mult prea reală în 2020.

„Un fel de Ritz-Carlton subteran”

Corbi, care a construit, de asemenea, tuneluri subterane de evadare care se dublează ca piste de karting, a afirmat că nu există niciun apetit în rândul clienților săi pentru un design utilitar în spațiile sigure. Chiar și în urmă cu 50 de ani, spune el, buncărele tradiționale arătau ca niște hoteluri de lux – „un fel de Ritz Carlton subteran”. Acum, însă, cei mai bogați clienți ai săi ar râde de o asemenea modestie.

Un spirit de superioritate ar putea fi parțial motivul cererii. Mai mulți specialiști au raportat o creștere a numărului de solicitări de la apariția, anul trecut, a unor informații despre un complex uriaș pe care fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, îl construiește în Hawaii, care, conform documentelor publice de planificare, include un adăpost subteran de 5.000 de metri pătrați cu spațiu de locuit, o instalație și o cameră mecanică pentru a menține buncărul operațional, precum și o trapă de evacuare. Bill Gates ar avea buncăre sub toate casele sale.

Graham Harris, partener fondator al firmei SHH Architecture and Interior Design din Londra, unul dintre cele mai importante studiouri de design din lume pentru persoanele cu averi mari, a declarat că și el răspunde unor cerințe în schimbare. Nu cu mult timp în urmă, clienții obișnuiau să construiască băile apartamentelor lor principale pentru a rezista atacurilor. Pereții interiori erau realizați din beton, iar ușile securizate erau concepute pentru a se armoniza cu decorul casei. Principiul era „mai bine să poți sări noaptea pe ușa alăturată decât să încerci să cobori în fugă într-un subsol îndepărtat”.

Buncăr construit de compania SAFE pentru miliardari. FOTO: Jam Press / Jam Press / Profimedia

„Acum au crescut cu adevărat în dimensiune și statură”, a spus Harris, care de multe ori securizează în prezent întregul apartament, mai degrabă decât doar baia, ceea ce le permite clienților să se protejeze cu o simplă apăsare a unui comutator de lângă pat. „Am realizat, de asemenea, o casă în Highgate (o zonă de lux din nordul Londrei, n.r.) în care cinematograful era de fapt camera de siguranță, cu propria sa sursă separată de aer filtrat, uși securizate, o bucătărie mai mică și o zonă complet aprovizionată care ar putea susține o familie timp de peste o săptămână”, a precizat el.

Bazine pentru rechini, poligoane de tragere și simulatoare

Ușile și pasajele secrete au devenit la fel de mult o noutate dezirabilă pe care să o arăți oaspeților după cină, cât și o caracteristică de siguranță vitală. Creative Home Engineering din Arizona – o companie specializată în crearea și instalarea acestora pentru clienți din întreaga lume – a construit recent un șemineu rotativ gigant funcțional, care se rotește pentru a dezvălui intrarea subterană a unui poligon de tragere.

Într-o altă casă, o veche cabină telefonică britanică a fost proiectată astfel încât, atunci când codul corect este introdus pe tastatură, ferestrele de sticlă devin opace, iar peretele din spate se deschide pentru a dezvălui un tobogan care duce la un complex subteran securizat ce include un simulator de zbor și un bazin pentru rechini.

Corbi a precizat că miliardarii au fost întotdeauna atenți la pericol, dar acum a observat mult mai multe solicitări din partea milionarilor care, în mod tradițional, s-ar fi mulțumit cu măsuri de securitate standard. Pentru această piață, camerele existente pot fi securizate pentru câteva mii de dolari. Pentru sute de mii de euro, buncărele modulare prefabricate din oțel pot fi instalate în pământ, sub o casă nou construită.

Pentru toate sistemele, cu excepția celor mai sigure, Corbi a explicat că clienții săi cumpără pur și simplu timp: „Dacă cineva pătrunde noaptea, tot va intra, dar nu va putea ajunge în dormitor, unde familia este în siguranță, suficient timp cât poliția să își termine cafeaua și gogoșile”.

La capătul cel mai bogat al spectrului, miliardarii sunt din ce în ce mai paranoici cu privire la amenințările la adresa sănătății lor, fie că este vorba de atacuri bioteroriste, pandemii virale sau accidente și insuficiențe cardiace „de modă veche”. Era COVID-19 a dat un mare impuls acestei părți a activității SAFE, pe care soția lui Corbi, Naomi, o asistentă medicală autorizată, o conduce acum.

Buncăr construit de compania SAFE pentru miliardari. FOTO: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Unele dintre camerele construite pe care ea le-a supervizat sunt la fel de bine echipate ca sălile de operație din cele mai bune spitale, cu camere de decontaminare, dulapuri cu echipamente de protecție personală și farmacii aprovizionate cu medicamente de urgență, precum și cu vitamine care să-i ajute pe rezidenți să reziste la perioade lungi de izolare.

Buncăr construit de compania SAFE pentru miliardari. FOTO: Jam Press / Jam Press / Profimedia

„Uitați de bombele nucleare, lucrul pentru care ar trebui să ne pregătim este viața reală”, a spus Corbi. „Dacă aș avea un dolar de cheltuit pe un buncăr sau pe pregătire medicală, știu ce aș face. Zilele în care poți să arunci o trusă de prim ajutor într-un buncăr prefabricat și să spui că ești în siguranță au apus de mult”, a conchis el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro