Un pompier român a suferit răni superficiale în misiunea din Grecia, anunță IGSU / El continuă să participe la stingerea incendiilor
Un subofițer care participă la misiunea pompierilor români de stingere a incendiilor din Grecia a suferit răni ușoare, superficiale, la nivelul feței, iar starea acestuia este una bună, el continuând să ia parte la intervențiile salvatorilor, a anunțat luni Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care dezminte informația potrivit căreia repectivul pompier ar fi suferit arsuri de gradul II.
„Întrucât am identificat în spațiul public informația conform căreia un pompier român din modulul național de stins incendii, prepozitionat in Grecia, ar fi suferit arsuri de gradul II în timpul unei misiuni de stingere, facem precizarea că această situație nu se confirmă”, transmit reprezentanții IGSU, într-un comunicat de presă.
„Pentru corecta informare a opiniei publice, menționăm că pe timpul intervenției, din cauza unei rafale de vânt, unul dintre colegii noștri a suferit răni superficiale la nivelul feței, însă nu a necesitat investigații amănunțite sau tratament de specialitate”, precizează sursa citată.
Conform IGSU, starea subofițerului român este una bună, iar în prezent el intervine, alături de camarazii săi, la misiunea de stingere din localitatea Kapandriti.
Această misiune se derulează sub coordonarea pompierilor eleni.
„Deși condițiile de intervenție sunt extrem de dificile, din cauza temperaturilor ridicate, a fumului dens și a vântului, niciunul dintre salvatorii români nu a avut nevoie de îngrijiri medicale”, menționează IGSU.
Pompierii români aflaţi în misiunea în Grecia au intervenit în cursul zilei de luni pentru protejarea locuinţelor şi stingerea incendiilor de vegetaţie uscată şi pădure care se manifestă în apropierea localităţii Kapandriti. Intervenţia este în continuare una extrem de dificilă din cauza temperaturilor ridicate, a fumului dens şi a vântului puternic.
”Componenţii modulului naţional de stins incendii de pădure continuă misiunile, la solicitarea omologilor eleni, în apropierea localităţii Kapandriti. Intervenţia colegilor noştri constă în protejarea zonelor locuite şi stingerea incendiilor care se manifestă la vegetaţie uscată şi pădure. Intervenţia este una extrem de dificilă, derulată în condiţii extreme, din cauza temperaturilor ridicate, a fumului dens şi a vântului care bate cu putere”, a transmis anterior Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit Hărţii de Previziune a Riscului de Incendiu pentru luni, riscul de incendiu este unul extrem (categoria de risc 5) în multe zone din Grecia, inclusiv în regiunea unde modulul naţional îşi desfăşoară activitatea.
Militarii români intervin cu toate mijloacele tehnice alocate acestei misiuni: trei maşini de stingere incendii de pădure, o maşină de stingere de mare capacitate (10.000 de litri de apă), precum şi o cisternă de 30.000 de litri.
„Activarea și operaționalizarea modulului național specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni”, a menționat IGSU.
Pe fondul temperaturilor ridicate, lipsei precipitațiilor, umidității reduse și vitezei vântului, incendiile s-au dezvoltat cu repeziciune, afectând suprafețe considerabile. Focarele, care se întind pe mai mulți kilometri pătrați, s-au apropiat de zonele rezidențiale, iar, în unele situații, incendiile au cuprins și locuințe.
Având în vedere riscul existent, autoritățile elene au dispus măsura evacuării zonelor locuite care erau în proximitate sau pe direcția de propagare a flăcărilor și a fumului, conform aceleiași surse.