Sari direct la conținut

VIDEO Incendiile masive din Grecia, vizibile din spaţiu

HotNews.ro
Incendiu din apropiere de Atena / FOTO AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Incendiu din apropiere de Atena / FOTO AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Incendiile din Grecia sunt vizibile din spaţiu, potrivit unor imagini satelitare ale Agenţiei Europene a Sateliţilor Meteorologici Europeni Eumetsat, notează News.ro.

”Incendii de vegetație importante au izbucnit în nordul Atenei, aşa cum a surprins satelitul MTG-I1 ieri (duminică). Puncte de incendii şi nori groşi de fum erau vizibili din spaţiu între orele 11.00 UTC (14.00, ora României) şi 17.30 UTC (20.30, ora României), anunţă agenţia europeană pe X.

Un fum gros se degajează apoi deasupra capitalei elene.

La sfârşitul secvenţei se poate observa că incendiile rămân vizibile în întuneric, noaptea.

Incendii importante afectează regiunea Atenei de duminică şi se îndreptau către capitală.

”Forţele Protecţiei Civile au luptat toată noaptea (de duminică spre luni) iar în pofida eforturilor supraomeneşti incendiul continuă să se extindă foarte rapid”, a anunţat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakogiannis.

Protecţia Civilă greacă a ordonat luni evacuarea unor noi localităţi şi a periferiri de nord-est a Atenei, după evacuarea duminică a oraşului istoric Marathon şi mai multor sate din zonă.

Cel puţin cinci noi localităţi au fost evacuate luni, dar şi două spitale, la Penteli, la aproximativ 15 kilometri nord-est de capitală.

Autorităţile au deschis Stadion Olimpic OAKA, în nordul Atenei, pentru a găzdui mii de persoane evacuate.

Unde intervin pompierii români în Grecia

Pompierii români aflaţi în misiunea în Grecia intervin, luni, pentru protejarea locuinţelor şi stingerea incendiilor de vegetaţie uscată şi pădure care se manifestă în apropierea localităţii Kapandriti. Intervenţia este extrem de dificilă din cauza temperaturilor ridicate, a fumului dens şi a vântului puternic.

”Componenţii modulului naţional de stins incendii de pădure continuă misiunile, la solicitarea omologilor eleni, în apropierea localităţii Kapandriti. Intervenţia colegilor noştri constă în protejarea zonelor locuite şi stingerea incendiilor care se manifestă la vegetaţie uscată şi pădure. Intervenţia este una extrem de dificilă, derulată în condiţii extreme, din cauza temperaturilor ridicate, a fumului dens şi a vântului care bate cu putere”, a transmis Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit Hărţii de Previziune a Riscului de Incendiu (civilprotection.gov.gr), pentru luni, riscul de incendiu este unul extrem (categoria de risc 5) în multe zone din Grecia, inclusiv în regiunea unde modulul naţional îşi desfăşoară activitatea.

INTERVIURILE HotNews.ro