Sari direct la conținut

Petițiile anonime despre abuzuri în școli și universități nu vor mai fi clasate, ci analizate și trimise de îndată la poliție și parchet – primele măsuri la Guvern

HotNews.ro
Petițiile anonime despre abuzuri în școli și universități nu vor mai fi clasate, ci analizate și trimise de îndată la poliție și parchet – primele măsuri la Guvern
Alexandra și Teodora, foste studente SNSPA. Foto fundal: Inquam Photos / Mălina Norocea

Școlile și universitățile vor fi obligate să soluționeze și sesizările de hărțuire sexuală în care victima depune o sesizare scrisă fără semnătură olografă ori fără nume prenume și date de contact, potrivit unui proiect de hotărâre analizat, miercuri, în primă lectură de Guvern. În aceeași direcție, Executivul a aprobat însă un proiect de lege prin care petițiile anonime despre abuzuri în instituțiile publice, inclusiv din Educație, nu vor mai fi clasate, ci analizate și trimise de îndată la poliție și parchet.

Guvernul a analizat miercuri două acte normative menite să descurajeze fenomenul hărțuirii sexuale în școli și Universități.

Condițiile de sesizare anonimă a cazurilor de hărțuire sexuale în școli și universități au rămas în analiză

Un proiect de hotărâre de guvern, analizat în primă lectură, a vizat aplicabilitatea măsurilor în materie de prevenire și combatere a hărțuirii și în sistemul național de educație, astfel încât să fie descurajat fenomenul hărțuirii sexuale.

  • „Concret, o modificare propusă vizează condițiile de sesizare a faptelor de potențială hărțuire sexuală, astfel încât victima să poată depune o sesizare scrisă și fără semnătura olografă și în situația în care acea sesizare nu cuprinde numele prenumele datele de contact, sesizarea să fie totuși examinată și soluționată în măsura în care conține indicii referitoare la faptele de hărțuire sexuală sau morală, a declarat miercuri Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței.

Proiectul vizează modificarea şi completarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă.

Actul este inițiat de trei ministere, respectiv Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Ministerul Familiei. Hotărârea de Guvern a fost pusă în dezbatere publică după ședința Executivului de miercuri și poate fi consultat AICI.

După ce se va aproba modificarea la această metodologie, aceasta va reprezenta cadrul legal prin care instituțiile de învățământ superior și unitățile de învățământ preuniversitar vor fi abilitate să ia măsuri în această direcție, a precizat Mihai Constantin.

Petițiile anonime nu vor mai fi clasate, ci analizate și trimise de îndată la poliție și parchet – proiect de lege adoptat de Guvern

Tot pentru stabilirea cadrului legal menit să combată hărțuirea sexuală în Educație, Executivul a aprobat miercuri un proiect de lege prin care petițiile anonime despre abuzuri în instituțiile publice, inclusiv din Educație, nu vor mai fi clasate, ci analizate și trimise de îndată la poliție și parchet.

Petițiile anonime privind cazurile de hărțuire sexuală ori morală nu se vor mai clasa, ci vor fi analizate de o persoană responsabilă sau de o Comisie de primire și soluționare a acestor cazuri, care vor trebui să sesize de îndată organele de urmărire penală dacă se constată fapte de natură penală, potrivit proiectului de lege inițiat de Ministerul Dezvoltării.

Actul modifică articolul 7 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluționare a petițiilor.

Prin prezentul proiect de lege se urmăreşte completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002, în sensul instituirii următoarelor reglementări:

  • Petițiile anonime sau cele în care nu sunt menționate datele de identificare a petiționarului și care se referă la cazuri de hărțuire pe criteriu de sex ori de hărțuire morală nu se clasează ci sunt supuse analizei persoanei responsabile sau, după caz, Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire, în conformitate cu metodologia privind prevenția și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale.
  • Dacă în urma analizării petițiilor rezultă comiterea unor fapte prevăzute de legea penală, de hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, persoana responsabilă, sau, după caz, președintele Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire are obligația sesizării de îndată a organelor de urmărire penală, în condițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.
  • Metodologia privind prevenția și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale se va aproba prin hotărâre a Guvernului, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Proiectul de lege, inițiat după investigația Snoop.ro privind cazurile de hărțuire sexuală ale profesorului Alfred Bulai de la SNSPA

În nota de fundamentare a proiectului de lege se menționează că actul a fost elaborat „având în vedere cazurile punctuale de hărțuire sexuală din mediul universitar, din ultima perioadă”.

„În acest sens s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Educației, Ministerului Justiției, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați, Secretariatului General al Guvernului şi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației, în vederea promovării unei intervenții legislative viabile, în sensul inițierii unui proiect de lege care să fie supus dezbaterii și înaintat spre aprobare Parlamentului României și care să reprezinte cadrul legal general aplicabil pentru soluționarea oricăror cereri care reclamă potențiale fapte/acte de hărțuire / agresiune sexuală/ exercitarea abuzivă a funcției în scop sexual”, se arată în document.

Tot pentru combaterea hărțuirii sexuale, Guvernul mai discută miercuri în primă lectură un proiect de hotărâre de guvern privind modificarea şi completarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă.

Ministerul Educației și Ministerul Justiției trebuie să prezinte săptămâna viitoare o soluție de act normativ împotriva abuzurilor sexuale, a anunțat joia trecută purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, după cazurile care au ieșit la iveală în urma anchetei Snoop.ro în cazul profesorului Alfred Bulai de la SNSPA. Principala modificare propusă de Ministerul Educației este că Universitățile vor fi obligate să analizeze și sesizările anonime și să le trimită poliției/parchetului.

Guvernul nu a stabilit încă măsurile legale împotriva abuzurilor sexuale în mediul universitar, în ciuda solicitării făcute încă din 1 august de premierul Marcel Ciolacu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro