Sari direct la conținut

Opt motive pentru care România a avut, în această vară, cel mai mare preț la energie din Europa

HotNews.ro
Creșterea prețurilor la energie, Foto: Dreamstime.com
Creșterea prețurilor la energie, Foto: Dreamstime.com

România a avut, în luna iulie, cel mai mare preț al energiei electrice de pe piețele bursiere din Europa, a transmis Ministerul Energiei la solicitarea HotNews.ro. Reprezentanții de la Energie au enumerat opt motive pentru care prețurile de pe piețele spot au fost atât de mari.

Ministerul Energiei a precizat că „volatilitatea prețurilor din această perioadă nu are niciun impact negativ în facturile noastre. Ținem prețurile sub control, prin mecanismul de plafonare, până la 31 martie 2025”.

Adică, prețurile de bursă nu afectează factura finală de la consumator, în condițiile în care aceasta este plafonată până în primăvara anului viitor. Însă, din primăvară ne-am putea confrunta cu o explozie a tarifelor, în lipsa acestor plafonări.

Cele opt motive pentru care energia este foarte scumpă pe bursă

  1. Producția scăzută de energie eoliană în România și țările vecine a generat diferențe de preț pe PZU (n.red- Piața Zilei Următoare) între România și țările din Vest, în această vară;
  2. Interconexiunea Austria-Ungaria a fost folosită în toată această perioadă la maximum, conform datelor de pe Entso-e, doar că în România a ajuns prea puțină energie ieftină din vest, mare parte rămânând în Ungaria;
  3. România a avut revizia planificată la Nuclearelectrica, iar vecinii bulgari au avut o oprire pe nuclear ce s-a prelungit cu o lună vs cea planificată;
  4. În luna mai, piața maghiară de energie s-a decuplat de piața Europei de Sud-Est prin întreruperi și reduceri ale capacității nete de transfer din Ungaria;
  5. Indisponibilitatea unei linii cheie de transmisie de 400 kV, responsabilă pentru transportul fluxurilor de la vest la estul Ungariei, precum și de la vest la sudul Europei, a cauzat congestionarea rețelei în țările din sud – estul Europei;
  6. România a avut perioade prelungite de caniculă. În perioade de caniculă nu avem producție de energie din vânt, consumul de energie este crescut, astfel înregistrăm pe PZU prețuri mari în orele în care nu este producție din solar (în special în vârful de seară). Prețurile din vârful de seară cresc media prețului zilnic;
  7. Debitul Dunării a fost sub media multi-anuală. În general, producția hidro este mult sub cea de anul trecut, pentru că avem o vară secetoasă; (Exemplu: prognoza debitelor şi nivelurilor în intervalul 20.08.2024, ora 07.00 – 27.08.2024, ora 07.00 – debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar în primele trei zile ale intervalului de prognoză la valoarea de 2500 m³/s, apoi în creștere până la valoarea de 2800 m³/s, situându-se sub media multianuală a lunii august (4300 m³/s).)
  8. Retragerea din exploatare accidentală a U10 CNE Kozlodui 1000 MW, oprirea a două unități nuclearoelectrice din Slovacia, fiecare de 500 MW, în total 1000 MW, ⁠importul permanent al Ucrainei din Europa, pentru toate intervalele orare, medie de aproximativ 1500 MW, iar la vârful de seară de aproximativ 1.700 MW.

Prețurile din regiune, mult mai mari decât în vestul Europei

Potrivit reprezentanților Ministerului Energiei, „doar în iulie am avut cel mai mare preț”.

În mai, prețul mediu în România a fost la nivelul țărilor din regiune cu care este direct conectată. În luna iunie, prețul din România a fost mai mic decât cel înregistrat în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia. Însă, în aceste luni de vară, în întreaga regiune au fost prețuri foarte mari. Mult mai mari decât în vestul Europei.

În toată perioada de caniculă, când prețurile au explodat, țările din regiune erau aliniate în ceea ce privește nivelul prețurilor, acestea fiind cele mai mari din UE. Dacă erau mari în România, erau mari și în Bulgaria și Grecia.

În luna iulie, prețul mediu a ajuns frecvent la 200 euro / MWh. Pe 17 iulie, la temperaturi de peste 40 de grade și consum mediu care se apropia de 8.000 MW, în România, energia costa 236 de euro. În același timp, în Ungaria era 230 de euro, iar în Bulgaria 227 de euro. În același timp, În Franța, prețul era 74 euro / MWh, în Germania 76 euro / MWh, iar în Spania 94 euro / MWh. În țările nordice, care se bazează foarte mult pe regenerabile, prețurile ajungeau frecvent sub 10 euro / MWh.

Diferențele sunt uriașe față de lunile de primăvară, când prețurile ajungeau la o medie de 60-70 euro / MWh, în România și restul regiunii, în țările vestice ducându-se spre 50 euro / MWh.

Și în acest moment, prețurile din România și restul regiunii sunt mai mari decât în vest. Pentru 21 august, energia din România a fost tranzacționată pe platforma PZU cu 155 euro / MWh. Același preț este și în Bulgaria. În Serbia este 160 euro / MWh, în Grecia 151 euro / MWh, iar în Ungaria 150 euro / MWh.

În același timp, în Germania, energia este tranzacționată pe piața spot cu 53 euro /MWh, în Franța cu 39 euro / MWh, iar în Spania cu 79 euro / MWh. În țările nordice, prețul energiei pe bursă este 3 euro / MWh.

INTERVIURILE HotNews.ro