Sari direct la conținut

Un nou parc fotovoltaic uriaș în Mureș / Ucrainenii de la DTEK construiesc al patrulea proiect solar în România

HotNews.ro
Parcul fotovoltaic Glodeni / Sursa foto: DRI
Parcul fotovoltaic Glodeni / Sursa foto: DRI

Grupul ucrainean DTEK construiește, prin intermediul DRI, subsidiara sa cu sediul la Amsterdam, un nou proiect de producere a energiei fotovoltaice în România. Este vorba despre un parc de mari dimensiuni (60 MW) în comuna Glodeni, județul Mureș, lângă parcul solar de 53 de MW pe care compania deja îl deține acolo. Cele două proiecte combinate vor forma astfel unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din țară.

Glodeni II este al patrulea proiect fotovoltaic al DRI în țara noastră, compania ajungând astfel la un portofoliu de energie regenerabilă de 299 MW și devenind unul dintre principalii jucători din acest sector.

DRI are, de asemenea, în portofoliu, un parc eolian de 60 MW în Ruginoasa, județul Iași – primul construit în România în ultimul deceniu – și un parc fotovoltaic de 126 MW achiziționat recent în Văcărești, județul Dâmbovița, și a cărui construcție va începe până la finalul acestui an.

Parcul solar Glodeni II va fi operațional în vara anului 2025, iar lucrările pregătitoare pentru construcție au început de curând.

Parcul fotovoltaic va produce estimativ 86,4 GWh de electricitate pe an, care ar putea acoperi consumul a aproximativ 22.400 de locuințe și ar contribui la reducerea emisiilor de carbon cu 21.800 de tone pe an.

Pentru dezvoltarea acestui parc fotovoltaic, DRI a colaborat din nou cu Grupul Finas, care s-a ocupat de fazele inițiale ale proiectului, inclusiv de asigurarea terenului și obținerea autorizațiilor necesare, la fel ca în cazul Glodeni I.

  • „Glodeni II este un alt pas important în angajamentul DRI de a accelera tranziția energetică în România, o țară care este bine poziționată pentru a-și maximiza potențialul și crește capacitatea de energie regenerabilă.
  • Obiectivul nostru este de a dezvolta 1 GW portofoliu de energie regenerabilă până în 2030 în România, către care avansăm rapid, având două proiecte care produc deja energie și două proiecte în dezvoltare”, a afirmat John Stuart, CEO al DRI.

La rândul său, Claudiu Șugar, CEO Finas Group, a arătat: „Vânzarea parcului către DRI ne permite să ne concentrăm pe noi proiecte de dezvoltare, în timp ce partenerul nostru va aduce expertiza necesară pentru gestionarea și operarea acestei investiții majore. Această colaborare reflectă angajamentul nostru continuu de a contribui la expansiunea energiei regenerabile în România”.

Strategia DRI este de a dezvolta proiecte prin achiziția de proiecte greenfield (de la stadii incipiente la gata de construcție/ ready to build) și prin parteneriate locale.

DRI este un dezvoltator și operator de proiecte de energie regenerabilă cu sediul principal în Amsterdam și birouri locale în Zagreb, Milano, Varșovia și București. DRI este o subsidiară a Grupului DTEK, cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din Ucraina.

Compania și-a planificat să dezvolte un portofoliu de 5 GW de energie regenerabilă și baterii de stocare până în 2028.

DRI activează în Croația, Italia, Polonia și România. Citiți detalii aici.

Alte parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni sunt construite în România de israelienii de la Nofar, care au primit recent o finanțare de 110 milioane de euro de la BERD și Raiffeisen pentru două centrale solare de 300 de MW.

INTERVIURILE HotNews.ro