Sari direct la conținut

VIDEO Ravagiile incendiilor de vegetație din Europa. Ce specii de animale sălbatice sunt în pericol din cauza flăcărilor

HotNews.ro
Cerb, Foto: Captura
Cerb, Foto: Captura

Sute de incendii au amenințat în ultimele săptămâni viețile oamenilor din Italia, Franța, Grecia, Turcia, dar nu doar vieților lor au fost și sunt în pericol. Mai multe specii de animale sălbatice suferă din cauza incendiilor care au devastat bazinul mediteranean și Rusia, relatează AFP, iar focul compromite supraviețuirea faunei specifice.

”La nivel global, incendiile de origine umană compromit supraviețuirea faunei sălbatice, ucise sau rănite prin contactul direct cu fum și flăcări sau care suferă de distrugerea semnificativă a habitatului său”, a declarat pentru AFP Margaret Kinnaird, Wildlife Manager la World Wide Fund for Nature (WWF).

Cu toate acestea, este dificil să știm care va fi impactul exact asupra fiecărei specii, în special a celor deja în pericol de dispariție, adaugă Craig Hilton-Taylor, responsabilul Listei roșie a speciilor amenințate a Uniunii internaționale pentru conservarea naturii. Această listă enumeră speciile de animale și plante în funcție de riscul lor de dispariție.

„Există atât de multe incendii încât este imposibil să știm care dintre acestea sunt grave și vor avea un impact”, care depinde și de capacitatea speciei de a fugi sau de a rezista la flăcări, „unele ar putea chiar să prospere după un incendiu”.

Animale aflate în pericol din cauza incendiilor pe țări:

Turcia

Potrivit primelor observații ale WWF, ”pădurile și munții provinciilor Mugla și Antalya, unde trăiesc râsul deșertic și capra sălbatică, au suferit daune importante”.

Aceste teritorii găzduiesc de asemenea o specie endemică de rozătoare, pârș cu coada stufoasă.

”Populațiile locale din 121 de specii pe cale de dispariție pentru Antalya și 87 de specii pe cale de dispariție pentru Mugla ar fi putut fi afectate, inclusiv cinci specii de bufnițe, cinci de ciocănitori, 21 de reptile și amfibieni”, precizează ONG-ul.

Grecia

WWF vorbește despre „dezastre majore”, „recentele incendii forestiere au lovit ecosisteme vitale și nenumărate animale sălbatice și domestice”.

”Nordul regiunii Attica este singura zonă din sudul Greciei unde trăiește cerbul roșu, pe cale de dispariție” în țară. Cel mai mare cerb forestier din Europa a suferit din cauza braconajului și din cauza distrugerii habitatului. Această zonă găzduiește, de asemenea, două haite de lupi cenușii, o specie protejată la nivel european și este o zonă importantă pentru animalele care trăiesc în pădurile de conifere (vulpi, veverițe, cocoș), explică WWF.

Italia

Parcul Național Aspromonte, care se întinde pe o mare parte din regiunea Calabria, a suferit mai multe incendii. Găzduiește, printre altele, un rozător mic endemic, asemnător cu hârciog (Dryomys nitedula aspromontis) și arbori centenari.

„În Sardinia, una dintre cele mai bogate regiuni în biodiversitate din Marea Mediterană, flăcările amenință și supraviețuirea mai multor specii endemice”, își exprimă îngrijorarea WWF, inclusiv cerbul corsican, salvat de la dispariție în anii 1980, pasărea Alectoris barbara și iepurele de câmp. Incendiile au ucis, de asemenea, un număr mare de reptile, inclusiv broaște țestoase Testudo marginata, deplânge ONG-ul.

„Orice distrugere a habitatelor forestiere din centrul și sudul Italiei, cum ar fi cele distruse de flăcări în Abruzzo, Sardinia, Puglia și Sicilia, are un impact puternic asupra vieții sălbatice și a ecosistemelor importante deja amenințate de fragmentare, transformarea terenurilor, vânătoare, braconaj și exploatare forestieră ilegală”, insistă WWF.

Franța

Un incendiu violent din sud a devastat parțial rezervația naturală Plaine des Maures, unul dintre „ultimele locuri care adăpostesc broasca țestoasă de uscat, ultima țestoasă terestră din Europa”, a declarat pentru AFP Concha Agero, directorul – Oficiul francez pentru biodiversitate (OFB). Broasca țestoasă de uscat trăiește în Franta doar în Var și în Corsica. Populația sa este estimată la 15.000 în Var, din care 10.000 numai într-o rezervație.

„Sperăm că, la fel ca în cazul incendiilor anterioare, se îngroapă în pământ și că unele sunt arse doar parțial”, adaugă Agero.

Rusia

În Rusia, vastele păduri ale Republicii Siberiene Yakutia sunt cuprinse de flăcări „care amenință multe animale mari care trăiesc în zonele protejate din regiune”, specii comune în această zonă precum elanul, reni sălbatici, căprioare, ursul brun , glutonul, râsul și veverița zburătoare și specii mai rare, cum ar fi moscul siberian (recunoscut după cei doi canini superiori sub formă de colți lungi), oile de zăpadă (Ovis nivicola), o specie de marmotă, macara convulsivă, macara neagră, șoimul de tundră, șoimul călător, codalbul și acvila de munte, enumeră WWF.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro