Sari direct la conținut

Ministrul Mediului: Am luat decizia de a umple plajele cu nisip şi în timpul verii, cu riscul de a tulbura activitatea turistică / Turiștii, nemulțumiți de prețurile mari la șezlonguri

HotNews.ro
Plaja la Marea Neagra, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Plaja la Marea Neagra, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat joi, la Neptun, că decizia ca plajele să fie umplute cu nisip și în timpul verii a fost luată cu riscul de a deranja turiștii. Turiști care, conform ministrului, s-au plâns de prețurile mari pentru șezlonguri, dar și de plaje mai puțin calitative, scrie News.ro. 

Mircea Fechet a participat, joi, la o întâlnire cu reprezentanţii industriei de turism din zona de sud a litoralului. El a explicat deciziile de umplere cu nisip a plajelor în sezonul estival, pentru prima dată în acest an, dar a împărtășit și părerile turiștilor, nemulțumiți de prețuri ridicate la șezlonguri și plaje necalitative. 

El a adăugat că se încearcă identificarea unor soluţii legislative „pentru ca turiştii să aibă servicii de o calitate mai bună, la preţuri mai competitive”.

Disconfortul turiștilor, necesar pentru a avea plajă

Ministrul Mediului a anunțat că motivul pentru care a fost nevoie ca plajele să fie umplute cu nisip vara aceasta este că au fost afectate de eroziunea costieră, dar și pentru că echipamentele necesare procesului costă sute de mii de euro zilnic. Astfel că era nevoie ca lucrările să se termine cât mai rapid, pentru un preț mai mic, conform ministrului.

„A fost o decizie luată ca urmare a unei realităţi, respectiv a faptului că plajele înnisipate erau profund afectate de fenomenul de eroziune costieră şi s-a luat decizia, cu riscul de a tulbura activitatea turistică, cu riscul de a genera un anumit disconfort în şantierele respective, totuşi, să avem cât mai repede o plajă”, a spus Fechet. 

Întrebat despre gropile din Marea Neagră, care ar fi putut apărea ca urmare a lucrărilor de umplere a plajelor, el a spus că dacă au apărut gropi, înseamnă că lucrările nu au fost conforme. Ministrul a susținut că s-a consultat și cu reprezentanții de la Apele Române pe baza acestei probleme.

„Profilul acelei plaje trebuie să fie unul care să aibă o anumită liniaritate, cu alte cuvinte dacă există astfel de gropi, cum au fost ele numite în mass-media, ele nu sunt în conformitate cu proiectul tehnic în baza căruia acele lucrări sunt recepţionate. Astăzi (…) voi merge cu barca în largul Mării Negre pentru a face determinări şi pentru a mă asigura personal că profilul proiectului este respectat”, a răspuns Fechet.  

Ministrul a adăugat că, în cazul în care sunt descoperite asemenea situaţii, ele trebuie remediate pe cheltuiala constructorului.

Prețurile la plajă, mai mari decât se așteptau turiștii 

Impresia turiștilor de anul acesta a fost că șezlongurile și alte servicii de la mare au fost mai scumpe decât se așteptau. 

Ministrul a spus că a dezbătut cu reprezentanţii din turism și modul de atribuire a contractelor de închiriere pentru plaje. „Am pornit de la lucrurile care au mers bine pe litoral, dar am discutat şi despre cele care au mers mai puţin bine. Şi impresia pe care turiştii o au după efectuarea unui sejur este de multe ori aceea că serviciile cu închirierea şezlongurilor au fost mai scumpe decât se aşteptau, că plaja ar fi putut să aibă o calitate mai bună decât a avut, că preţurile pe plajă şi nu numai au fost mai mari decât se aşteptau”.

Mircea Fechet a anunţat că se caută soluţii ca să nu mai conteze atât de mult preţul de închiriere pentru un sector de plajă, pentru că asta ridică valoarea licitaţiei. 

„Varianta pe care am propus-o sau pe care au propus-o colegii de la Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral şi colegii de la Administraţia Naţională Apele Române a fost aceea ca preţul să conteze doar într-un cuantum de 40%. Cu alte cuvinte, hotelierii de aici de pe litoralul Mării Negre să beneficieze de un avantaj de alte 40 de puncte atunci când ofertează sectoarele de plajă”, a explicat Fechet.

INTERVIURILE HotNews.ro