Peste 22.000 de medici români lucrează în străinătate, spune un deputat și cunoscut medic
În spitalele românești există o criză de medici, în special pe specializările cu risc de malpraxis, precum ATI, chirurgie sau medicină de urgență, afirmă deputatul PSD Patriciu Achimaș Cadariu, fost ministru al Sănătății. De profesie medic chirurg, Patriciu Achimaș-Cadariu este de părere că deficitul de personal din spitale va continua să crească în următorii ani, iar „vidul legislativ în materie de malpraxis va face și mai puțin atractive specializări care implică riscuri mari pentru medici”.
Salariile mai mari din străinătate reprezintă un motiv important pentru cei care decid să abandoneze sistemul nostru medical, însă nu singurul, arată, într-un comunicat de presă, deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este chirurg la Institutul de Oncologie din Cluj.
„Tinerii medici își doresc un mediu de lucru care să le ofere nu doar recompense financiare, ci și oportunități de dezvoltare profesională, suport din partea colegilor și condiții de muncă adecvate. Așadar, problemele legate de relațiile interumane și infrastructură contribuie la decizia medicilor de a părăsi țara”, afirmă fostul ministru al Sănătății.
Conform statisticilor, peste 22.000 de medici români lucrează în străinătate, în căutarea unor condiții mai bune de muncă și a unor salarii mai mari, se arată în comunicatul deputatului Patriciu Achimaș-Cadariu.
„Nu există niște legi clare. Scriem un proiect de lege privind malpraxisul medical, îl abandonăm și scriem altul, îl abandonăm și pe acela pe parcurs, nimeni nu are o consecvență de a-l duce până la capăt, am văzut și anul acesta și acum 10 ani. Medicii trebuie să știe că nu vor fi hărțuiți pentru orice acuzație nefondată. Tinerii care își încep cariera au o serie de motive pentru care evită unele specializări fără de care nu se pot rezolva cazurile grave. Ar trebui să ne pună pe gânduri, iar răspunsul la această criză ar trebui să fie o reformă amplă a sistemului”, încheie deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu.