Sari direct la conținut

Viitura de pe Dunăre vine în cel mai secetos moment al anului. Și ne prinde cu 3 unități din 6 ale Porților de Fier nefuncționale

HotNews.ro
Viitura de pe Dunăre vine în cel mai secetos moment al anului. Și ne prinde cu 3 unități din 6 ale Porților de Fier nefuncționale
Hidrocentrala Porțile de Fier. Foto: Roibu Grigore | Dreamstime.com

Viitura de pe Dunăre care se anunță zilele următoare va duce la creșterea producției de energie, însă nu vom profita la maximum de această situație deoarece doar trei din cele șase grupuri de la Porțile de Fier I (cea mai mare hidrocentrală din țară) funcționează la capacitate maximă.

Potrivit datelor Transelectrica, două dintre grupuri sunt oprite total, iar un alt grup funcționează doar la jumătate din capacitate.

Aceste închideri sunt planificate pentru această perioadă deoarece, de regulă, este momentul cel mai secetos din an.

De ce sunt închise grupurile de la Porțile de Fier

Astfel, hidroagregatul numărul 1 este închis în perioada 1 ianuarie 2024 – 14 februarie 2025, pentru „lucrări de tip LN3, înlocuire bucșe ghidare distribuitor”.

Grupul 2 este în revizie tehnică planificată în perioada 9 septembrie – 10 octombrie 2024.

Un al grup, cel cu numărul 4, funcționează la jumătate din capacitate (100 MW), din cauza problemelor apărute în sistemul de reglaj al turbinei. Lucrările au fost planificate pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024.

Într-un comunicat de presă, Hidroelectrica precizează că în această perioadă se finalizează lucrări de mentenanță, însă nu oferă detalii:

„După o perioadă secetoasă, în care debitul Dunării era extrem de scăzut cu câteva zile în urmă, societatea se pregătește pentru optimizarea producției și valorificarea aportului hidrologic prognozat. În plus, în această perioadă se finalizează lucrări de mentenanță planificată la centrala hidroelectrică Porțile de Fier I, lucrări care vor crește gradul de disponibilitate al hidroagregatelor”.

În ceea ce privește producția totală de energie hidro a țării, nu doar cea de pe Dunăre, aceasta a crescut în ultimele zile de la un maxim de aproximativ 1.400 de MW la peste 1.600 de MW.

Miercuri la ora 10:00, hidrocentralele generau 1.620 de MW, fiind principala sursă de producție a energiei din țară, asigurând 25% din totalul producției.

Țara noastră era, la ora menționată, exportator net, diferența dintre exporturi și importuri fiind de 660 MW în favoarea exporturilor.

Hidroelectrica precizează totuși că debitul care este așteptat pe Dunăre nu este unul excepțional, ci corespunde cantitativ cu debitul mediu al lunii aprilie în anul mediu hidrologic, situație pentru care nu sunt necesare pregătiri tehnice deosebite.

În plus, am traversat o perioadă secetoasă, în care debitul Dunării era extrem de scăzut cu câteva zile în urmă.

Sursa foto: Dreamstime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro