Sari direct la conținut

Alegeri SUA. Democrații se tem că sondajele de opinie subestimează sprijinul pentru Trump și că fostul președinte are șanse mari să se întoarcă la Casa Albă

HotNews.ro
Alegeri SUA. Democrații se tem că sondajele de opinie subestimează sprijinul pentru Trump și că fostul președinte are șanse mari să se întoarcă la Casa Albă
Donald Trump (Foto: Nic Antaya / Getty images / Profimedia)

Temerile democraților se bazează pe faptul că Trump a depășit cu mult previziunile în 2016, când a câștigat în fața lui Hillary Clinton, dar și în 2020, când a fost devansat de Joe Biden cu o marjă mult mai mică decât cea prevăzută, scriu The Guardian și New York Times.

Democrații sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că sondajele de opinie date publicității până acum subestimează susținerea electorală pentru Donald Trump și cred că șansele acestuia de a câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie sunt mult mai mari decât o sugerează cifrele din ultimele săptămâni.

În vreme ce majoritatea sondajelor naționale arată un avans consistent, deși moderat, pentru Kamala Harris, unii susținători sunt neliniștiți de marja mică a avantajului său în trei state-cheie – Pennsylvania, Michigan și Wisconsin – pe care candidata democrată trebuie să le câștige, în încercarea sa de a ajunge la Casa Albă, scrie The Guardian.

Deși unele sondaje o arată pe vicepreședintă cu un avans de patru până la șase puncte procentuale în Pennsylvania – considerat în general cel mai important stat electoral – altele îl arată pe Trump în urmă cu o marjă mai mică. Diferențe și mai mici îi despart pe cei doi în Michigan și Wisconsin, unde avansul lui Harris este de doar unul sau două puncte procentuale, conform mai multor sondaje recente.

Temerile democraților se bazează pe faptul că Trump a depășit cu mult previziunile în toate cele trei state în 2016, când le-a câștigat la limită în drumul său spre victoria generală în fața lui Hillary Clinton, și în 2020, când a fost devansat de Joe Biden cu o marjă mult mai mică decât cea prevăzută.

Vești bune pentru Trump

Îngrijorările sunt amplificate de cel mai recent sondaj New York Times/Siena, de luni, care arată că Trump are cifre mai bune decât anterior în trei state – Georgia, Arizona și Carolina de Nord.

Sondajul arată că candidatul republican conduce cu cinci puncte – 50 la 45% – în Arizona, pe care Biden l-a câștigat cu puțin peste 10.000 de voturi în 2020, și cu patru puncte – 49 la 45% – în Georgia, care a fost câștigat de președinte cu o marjă similară.

În Carolina de Nord, el are un avantaj mai mic – 49 la 47%.

Îngrijorările democraților sunt alimentate și de alte proiecții, care arată că Trump ar putea câștiga de fapt toate cele șapte state-cheie – al șaptelea fiind Nevada – dacă va depăși previziunile sondajelor cu aceeași marjă mică cu care a pierdut alegerile din 2020.

O proiecție separată realizată de Focaldata – folosind un model care ia în considerare diferiți factori demografici pentru a determina probabilitatea ca anumite segmente de electorat să voteze – reduce avansul lui Harris cu o medie de 2,4% în statele-cheie.

„Este amenințător”

Singura veste încurajatoare pentru Harris este că ea ar putea câștiga toate statele-cheie, cu excepția Georgiei, dacă sondajele se dovedesc a fi la fel de greșite cum au fost în campania pentru alegerile pentru Congres din 2022.

Acest lucru nu i-a liniștit însă pe unii democrați, care au remarcat că atât Clinton, cât și Biden au avut rezultate mai bune în sondaje împotriva lui Trump – atât la nivel național, cât și în statele-cheie – decât are Harris acum.

„Este amenințător. Nu există nicio îndoială că este îngrijorător, dar muncim cât de mult putem, indiferent de situație”, a declarat un senator democrat, citat de The Hill sub anonimat. „Părerea mea este că nu putem face mai mult decât facem deja”, a spus ea.

John Fetterman, senatorul democrat de Pennsylvania, a declarat pentru același site că Trump este o amenințare în ciuda unor sondaje recente favorabile lui Harris în statul său. „Sondajele au fost eronate din 2016. Trump va fi greu (de bătut) în Pennsylvania și acesta este adevărul absolut”, a spus el.

Într-un alt semn îngrijorător pentru Harris, sondajul New York Times/Siena a indicat că marja de care a beneficiat după dezbaterea din această lună împotriva lui Trump – pe care a câștigat-o – a fost cea mai mică de care s-a bucurat un candidat câștigător al unei dezbateri prezidențiale în secolul XXI.

INTERVIURILE HotNews.ro