Casa Verde Fotovoltaice: Statul finanțează acumulatori de proastă calitate, care emană gaze, avertizează Asociația Prosumatorilor / Cum ne alegem bateriile
Ghidul de finanțare pentru Casa Verde Fotovoltaice 2024, publicat marți în Monitorul Oficial, prevede câteva condiții pentru bateriile care sunt finanțate de la stat prin acest program. HotNews.ro a întrebat doi specialiști în domeniu dacă aceste cerințe minimale sunt suficiente pentru a da siguranță oamenilor că li se montează baterii de calitate.
Anul acesta este pentru prima dată când românii primesc bani de la stat și pentru baterii de stocare, alături de panouri fotovoltaice. Fiecare beneficiar va primi 30.000 de lei de la AFM, iar bugetul total al schemei este de 2 miliarde de lei. Înscrierile vor începe vineri, 27 septembrie.
Iată cerințele minimale pentru bateriile de stocare, după cum arată ghidul AFM:
- capacitate de minimum 5 kWh
- tehnologie de execuție: Li, Na, NiMh, LiFePO4, Gel sau echivalent
- o garanție de cel puțin 5 ani
- un număr minim de 5.000 de cicluri de încărcare/descărcare.
Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor din România, a afirmat pentru HotNews.ro că, potrivit acestor prevederi din ghid, s-ar califica aici pentru finanțare inclusiv baterii de foarte proastă calitate, periculoase, cu o tehnologie învechită.
- „Aici mă refer la acumulatorii plumb-acid, echivalentul celor cu gel, cum spune ghidul.
- Acumulatorii cu gel sunt o variație a acumulatorilor plumb-acid care utilizează gel în loc de lichid electrolit. Acumulatorii cu plumb, acid sau gel sunt tehnologii depășite și periculoase, care nu ar trebui acceptate în cadrul acestui buget.
- Deși sunt mai ieftini, sunt considerați mai puțin performanți din cauza duratei lor scurte de viață, eficienței reduse și necesității întreținerii regulate. În special acumulatorii cu plumb-acid emană gaze și necesită o întreținere considerabilă și au tendința de a pierde capacitatea în timp”, spune Pîrșan.
În opinia sa, cei mai performanți acumulatori pentru sisteme hibride fotovoltaice sunt cei cu tehnologie Li-ion (în special LiFePO4) datorită eficienței ridicate, duratei de viață lungi și capacității mari de descărcare profundă. Deși au costuri inițiale mai ridicate, eficiența lor pe termen lung le face o alegere preferată în multe aplicații moderne.
Pîrșan a mai subliniat că bugetul de 30.000 de lei pe care îl primește de la stat un beneficiar este suficient pentru un sistem fotovoltaic de bună calitate, având în vedere că prețurile au scăzut foarte mult în ultimii ani.
„Nu înțelegem de ce AFM nu pune anumite filtre ca acele tipuri de baterii de calitate inferioară să nu fie omniprezente în casele românilor”, se întreabă el.
HotNews.ro a cerut un punct de vedere președintelui AFM, Laurențiu Neculaescu, însă acesta nu a răspuns până la publicarea articolului.
Oferta de baterii din piață este foarte limitată
Dumitru Chisăliță este președintele Asociației Energia Inteligentă, un ONG care instalează de mai mulți ani panouri fotovoltaice pe acoperișul caselor izolate. El consideră că motivele pentru care condițiile impuse de AFM nu sunt atât de restrictive țin și de oferta mică de baterii din piață.
„Vă spun din experiența mea din această vară, când am făcut două achiziții de baterii. Este o cerere atât de mare pe piață încât produsele pe care le-am cumpărat la începutul verii nu le-am mai găsit pe piață după trei luni. Deci problema e cumva legată de situația concretă din România. E un dinamism foarte mare și, dacă pui condiții prea restrictive, riști să apară blocaje”, a afirmat Chisăliță, pentru HotNews.ro.
El a povestit și că 4 din cele 10 baterii pe care le-a achiziționat s-au stricat destul de repede, deși aveau specificații tehnice foarte bune.
„Deci chiar și faptul că iei baterii scumpe nu-ți garantează neapărat că sunt și bune. Am așteptat apoi alte 15-20 zile să vină alte baterii, pentru că furnizorul nu mai avea în stoc”, spune Chisăliță.
Întrebat ce-i sfătuiește pe oameni astfel încât să-și monteze echipamente de calitate, specialistul a precizat că este bine să ne orientăm după istoricul acelor baterii pe piața din România.
„Oricum toate sunt din China. Cel mai bine ar fi să nu meargă pe o tehnologie anume, ci mai degrabă pe elemente legate de un ciclu de funcționare cât mai mare. Cu siguranță cererea de baterii va exploda în următoarea perioadă”.
„Se creează un fel de oligopol care controlează prețurile”
Potrivit lui Chisăliță, o altă problemă a programului AFM se referă la condițiile de înscriere pentru companiile care instalează panouri.
Pentru că se califică foarte puține companii, există riscul ca acestea să dicteze prețurile:
- „Părerea mea este că acest program, Casa Verde Fotovoltaice, este o mare păcăleală. Este un mod de a direcționa niște bani publici către anumite entități, fie că vorbim de importatori, de intermediari sau de firme de construcții-montaj.
- Pentru instalatori sunt condiții foarte restrictive, în acest an este nevoie de o garanție de 200.000 de lei și doar un număr mic de companii se încadrează, cele foarte mari.
- Se creează astfel un grup de băieți deștepți, de firme de casă, un fel de oligopol care controlează prețurile. Din punctul meu de vedere nu este corect”, a spus Chisăliță.
El nu a dat nume, dar a precizat că „firmele de casă” la care se referă sunt principalele firme de construcții-montaj din sectorul energetic.
Avantajele și dezavantajele diferitelor tehnologii de baterii
Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Asociația Prosumatorilor a realizat o listă cu avantajele și dezavantajele tehnologiilor de acumulatori:
1. Acumulatori cu plumb-acid (Lead-acid), acumulatori cu plăci inundate (flooded), AGM (Absorbent Glass Mat), Gel.
Avantaje:
- Costuri inițiale scăzute.
- Fiabili și larg folosiți în sisteme de energie regenerabilă.
- Tehnologie matură, bine cunoscută.
Dezavantaje:
- Durată de viață relativ scurtă (3-5 ani).
- Necesită întreținere (în special variantele inundate).
- Eficiență relativ redusă (în jur de 80-85%).
- Capacitate limitată de descărcare profundă (nu este recomandat să fie descărcați sub 50% din capacitate).
2. Acumulatori Li-ion (Litiu-ion); variațiuni: Litiu-fier-fosfat (LiFePO4), NMC (Nichel-Mangan-Cobalt).
Avantaje:
- Durată de viață lungă (10-15 ani sau chiar mai mult).
- Eficiență ridicată (95% sau mai mult).
- Capacitate mare de descărcare profundă (pot fi descărcați până la 80-90% din capacitate fără a afecta semnificativ durata de viață).
- Greutate și volum redus comparativ cu acumulatorii cu plumb-acid.
- Necesită întreținere minimă.
Dezavantaje:
- Costuri inițiale mai ridicate.
- Sensibili la temperaturi extreme și la încărcare/descărcare necorespunzătoare.
3. Acumulatori Ni-MH (Nickel Metal Hydride)
Avantaje:
- Performanță mai bună decât acumulatorii cu plumb-acid.
- Mai puțin toxici și mai ușor de reciclat decât acumulatorii cu litiu.
Dezavantaje:
- Cost mai ridicat decât plumb-acid, dar inferior Li-ion.
- Eficiență mai redusă și durată de viață mai scurtă decât Li-ion.
4. Acumulatori cu sodiu-sulf (NaS)
Avantaje:
- Densitate energetică mare și eficiență ridicată.
- Pot suporta un număr mare de cicluri de încărcare/descărcare.
Dezavantaje:
- Operare la temperaturi foarte ridicate (300-350°C), ceea ce face ca gestionarea acestora să fie dificilă.
- Costuri inițiale ridicate.