Document intern al Poliției Române: Vine un ciclon, „aer polar maritim”. Toate calculatoarele să fie scoase din priză
Pe fondul creșterii riscului de inundații, autoritățile române au tot mai multe reacții precaute. HotNews publică un document intern al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), în care angajații sunt sfătuiți să ia diverse măsuri, inclusiv scoaterea echipamentelor tehnice din priză.
„Având în vedere avertizările meteorologice pentru perioada 27.09.2024 – 29.09.2024, teritoriul României va fi tranzitat de furtuna «Ashley», un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, scrie în acest document intern, datat 27 septembrie.
- Vezi pe siteul de sport GOLAZO: scene șocante în Giulești în urma cărora un impresar are interzis accesul pe stadioanele din România.
„Având în vedere faptul că în cursul zilei de 29.09.2024 epicentrul furtunii precizate anterior va fi în zona metropolitană a municipiului București, vă adresăm rugămintea de a dispune lucrătorilor din subordine ca la finalul programului de muncă să se asigure că toate ferestrele sunt închise, pentru a evita producerea unor eventuale pagube materiale”, mai scrie în documentul adresat șefilor tuturor structurilor IGPR.
„De asemenea, echipamentele de resort IT&C vor fi deconectate de la instalația de alimentare cu energie electrică, pentru a evita defectarea acestora în cazul unor întreruperi ale alimentării cu energie electrică cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile”, menționează documentul.
Meteorologii și autoritățile centrale, tot mai alertate
Mircea Fechet, ministrul Mediului a condus, sâmbătă, ședința Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă, convocată înainte de intrarea în vigoare a avertizărilor meteo de vreme severă, și a cerut autorităților centrale și locale să fie pregătie şi să anunţe din timp oamenii. „Trebuie să fim foarte atenţi pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni”, a spus ministrul.
„Este important ca toate instituţiile din subordinea MMAP să fie în alertă şi să acordăm toată atenţia evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundaţii, şi aici mă refer în special la zonele Galaţi şi Vaslui. Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informaţiile imediat. Trebuie să fim foarte atenţi în aceste ore şi zile care urmează, pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni!”, a transmis Fechet, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.
Ministrul a făcut apel la autorităţile locale „pentru a lua măsuri în acest termen scurt, acolo unde mai este nevoie, pentru decolmatarea cursurilor de apă, curăţarea şanţurilor şi eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei”.
„Primarii vizaţi de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, dacă situaţia o impune”, a adăugat el.
De asemenea, un alt element deosebit de important este ca deţinătorii depozitelor de deşeuri industriale, haldelor de steril, iazurilor de decantare din zonele vizate de avertizări hidrometeorogice să asigure funcţionalitatea sistemelor de colectare, drenaj şi evacuare a apelor excedentare, precum şi personalul de exploatare.
În ceea ce priveşte evoluţia fenomenelor hidrometeorologice în Capitală, ANM a informat că riscul de ploi torenţiale rămâne ridicat şi va fi caracterizat prin cantităţi de 40-60 l/mp şi chiar peste 70 l/mp, mai ales începând de duminică după amiaza şi în noaptea de duminică spre luni.
Specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au actualizat codurile hidrologice, avertizând asupra riscului crescut de inundaţii, până luni. Astfel, un Cod portocaliu este valabil începând de duminică, de la ora 10:00, până luni, la ora 16:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Mureş, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău.
Acest cod este activ şi în intervalul 29 septembrie, ora 22:00 – 30 septembrie, ora 16:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Bahlui, Bârlad, Prut, Siret şi râurile din Dobrogea.
Sâmbătă seara, de la ora 18:00, a intrat în vigoare un Cod galben cu valabilitate până duminică, la ora 16:00. Acesta vizează râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuş, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega şi Timiş.
Acelaşi cod este valabil şi în intervalul 29 septembrie, ora 6:00 – 30 septembrie, ora 24:00, pe anumite sectoare de râuri din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea.
La şedinţă a participat şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a informat că în zona Galaţi au fost suplimentate, încă de la ultimele inundaţii, forţele de intervenţie cu peste 1000 de pompieri şi răman în zonă, pregătiţi să meargă pentru evacuare preventivă, acolo unde există risc major de inundaţie.
ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu
Şi Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineaţa, o serie de atenţionări şi avertizări, potrivit Agerpres. Astfel, o atenţionare de Cod galben va fi valabilă în intervalul 28 septembrie, ora 18:00 – 29 septembrie, ora 08:00, şi vizează instabilitate atmosferică, averse însemnate cantitativ în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi local la munte. Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50 – 60 km/h. Izolat, vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp şi izolat de peste 30 – 40 l/mp.
În intervalul 29 septembrie, ora 08:00 – 29 septembrie, ora 20:00, va fi în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a ţării. În intervalul menţionat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice şi vor fi însoţite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25 – 40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 45 – 65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h.
Vremea se va răci accentuat în toată ţara.
În aceeaşi perioadă va fi valabil şi un Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei. În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 50 – 70 l/mp şi, izolat, de peste 80 l/mp.
În perioada 29 septembrie, ora 20:00 – 30 septembrie, ora 10:00, va fi un Cod Galben de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei şi local în Transilvania. Vor fi averse, iar în intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25 – 40 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 45 – 65 km/h. La munte, la altitudini în general de peste 1.700 metri şi cu precădere în Carpaţii Orientali, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
De asemenea, un Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente şi intensificări ale vântului va fi valabil până luni dimineaţa în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul şi sud-estul Transilvaniei. Vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 40 – 60 l/mp şi local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70 – 85 km/h.
Patriarhia Română, „îndemn la rugăciune pentru ferirea de furtuni şi inundaţii”
Având în vedere avertizările meteorologice „referitoare la mari furtuni şi ploi abundente”, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română i-a îndemnat pe clericii și pe credincioșii din toate eparhiile la rugăciune și solidaritate.
De asemenea, în localitățile care se află sub avertizarea unor furtuni şi ploi puternice, vor fi sunate clopotele bisericilor pentru dispersarea norilor, potrivit unui comunicat de presă al Patriarhiei Române, citat de basilica.ro.