Sari direct la conținut

Iran, avertisment pentru țările din zona Golfului: Vă vom trata la fel dacă una singură ajută Israelul

HotNews.ro
Iran, avertisment pentru țările din zona Golfului: Vă vom trata la fel dacă una singură ajută Israelul
Comandanți și lideri iranieni în timpul unei rugăciuni pentru Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas asasinat la Teheran, FOTO: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press / Profimedia

Iranul a avertizat țările arabe din zona Golfului Persic că nu va tolera o folosire a spațiului lor aerian sau a bazelor militare pe care le găzduiesc pentru lovituri împotriva teritoriului iranian și că le va trata ca un bloc comun în caz contrar, relatează Reuters.

„Iranul a transmis cât se poate de clar că orice acțiune a unei țări din Golful Persic împotriva Teheranului, indiferent dacă este vorba de folosirea spațiului aerian sau a bazelor militare, va fi privită de Teheran ca o acțiune întreprinsă de întregul grup și Teheranul va răspunde corespunzător”, a declarat un înalt oficial iranian pentru Reuters.

„Mesajul a subliniat nevoia de unitate regională împotriva Israelului și importanța asigurării stabilității”, adăugat acesta.

„El a transmis de asemenea clar că orice formă de asistență pentru Israel, cum ar fi acordarea permisiunii de către o țară din regiune pentru a-i folosi spațiul aerian, este inacceptabilă”, a mai spus oficialul citat.

Comentariile sale pentru Reuters vin în contextul unor îngrijorări tot mai mari legate de un posibil atac aerian al Israelului împotriva Iranului drept răspuns la loviturile cu rachete lansate de Teheran împotriva teritoriului israelian la începutul acestei luni.

Abbas Araqchi, ministrul iranian al afacerilor externe, a plecat miercuri în Arabia Saudită pentru discuții cu țările din zona Golfului.

Tensiuni în zona Golfului Persic

Noile discuții între Teheran și țările din zona Golfului Persic vor avea loc după ce liderii regionali s-au întâlnit săptămâna trecută la o conferință privind Asia găzduită de Qatar.

Țările din zona Golfului au asigurat atunci Teheranul că își vor menține neutralitatea în eventualitatea unui conflict între Iran și Israel.

De partea israeliană, este așteptat ca premierul Benjamin Netanyahu să discute telefonic miercuri cu președintele Joe Biden, potrivit unui oficial familiar cu planul.

Discuțiile între cei doi șefi de stat vor fi probabil unele tensionate după ce în presa americană au apărut fragmente din viitoarea carte a jurnalistului de investigație Bob Woodward. Acesta scrie în cartea care se numește „War” (Război) că în spatele ușilor închise Biden l-a numit pe Netanyahu „fiu de cățea” și l-a descris drept „un tip al naibii de rău”.

Iranul e îngrijorat că Israelul va lansa un atac asupra instalațiilor sale petroliere

Discuția va avea loc și în contextul în care site-ul american de știri Axios a scris săptămâna trecută, citând oficiali israelieni, că Israelul ar putea lovi instalații petroliere ale Iranului.

Biden a declarat deja că, dacă ar fi în locul liderilor israelieni, s-ar gândi la alternative. Orice astfel de atac va duce aproape sigur la creșterea prețurilor mondiale la petrol.

Cu toate acestea, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care este condusă de facto de Arabia Saudită, are capacități suplimentare pentru a compensa orice pierdere a aprovizionării cu petrol iranian.

Însă majoritatea capacităților suplimentare ale OPEC se află în zona Golfului Persic. Iranul nu a amenințat explicit că va ataca instalații petroliere de aici în cazul unei susțineri pentru Israel, dar a avertizat că „susținătorii Israelului” care intervin direct în interesele Teheranului în regiune vor fi luați la țintă.

Iranul și Arabia Saudită și-au reluat relațiile diplomatice, dar tensiunile rămân

După decenii de rivalitate tensionată, Iranul și Arabia Saudită și-au reluat relațiile diplomatice anul trecut, cu medierea Chinei.

Normalizarea relațiilor între cele două țări a ajutat la detensionarea situației din regiune, dar discuțiile între Teheran și Riad rămân dificile.

Arabia Saudită este îngrijorată de posibilitatea unui atac iranian asupra instalațiilor sale petroliere după ce lovituri din 2019 asupra rafinăriei sale cheie din Abqaiq a dus la oprirea temporară a 5% din producția mondială de petrol.

Teheranul a negat însă că a fost implicat în atacul respectiv.

Un diplomat occidental din zona Golfului a declarat că Iranul a transmis clar țărilor din regiune la întâlnirea ce a avut loc la Doha săptămâna trecută că Teheranul consideră neutralitatea lor în eventualitatea unui conflict cu Israelul ca fiind o condiție „minimă”.

Diplomatul a declarat de asemenea că Iranul a transmis că va urmări îndeaproape cum răspunde fiecare țară din jurul Golfului Persic la un atac israelian asupra sa, dar și modul în care sunt folosite bazele militare americane pe care ele le găzduiesc.

Bahrainul, Kuweitul, Qatarul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite găzduiesc toate fie baze militare americane, fie trupe ale Washingtonului.

INTERVIURILE HotNews.ro