Le Vif: Arabia Saudită și Iranul – decenii de relaţii conflictuale
Cele două mari puteri rivale, arabă și persană, din Orientul Mijlociu, regatul saudit și Republica Islamică Iran, se luptă timp de zeci de ani pentru conducerea regională, scrie Le Vif preluat de Rador.
Ele se erijează fiecare în rolul de apărător al unuia dintre cele două mari curente ale Islamului, Sunnismul, în cazul Arabiei Saudite, şi Şiismul, în cazul Iranului.
Revoluția iraniană, războiul dintre Iran și Irak
În aprilie 1979, a fost înființată Republica Islamică Iran. Ghidul său, ayatollahul Khomeini, este acuzat de țările sunnite din Golf că doreşte să „exporte” revoluția la ele acasă. În septembrie 1980, Irakul a atacat Iranul. Riadul a fost unul dintre principalii finanțatori ai președintelui irakian, Saddam Hussein, în timpul războiului (1980-1988) și a încurajat alte țări sunnite din Golf să facă același lucru.
Prima pauză
În iulie 1987, forțele saudite au reprimat o demonstrație interzisă a pelerinilor iranieni la Mecca. Confruntările au ucis peste 400 de persoane, în mare parte iranieni. În 1988, Riadul a întrerupt relațiile cu Iranul, ai cărui cetăţeni au lipsit de la pelerinaj până în 1991. Situația s-a calmat în 1997 după alegerea președintelui iranian moderat Mohammad Khatami, apoi după vizita sa din 1999 în Arabia Saudită.
Dar invadarea americană a Irakului în 2003 a revigorat tensiunea, împingând Bagdadul în sfera de influență a Iranului, odată cu ajungerea şiiţilor la putere.
Bahrain și Siria
În martie 2011, Riadul a trimis o mie de soldați în Bahrain pentru a reprima protestul eminamente șiit, acuzând Iranul că a inspirat aceste tulburări. Începând din 2012, Teheranul și Riadul au o poziţie opusă cu privire la conflictul sirian. Iranul, ajutat de mișcarea șiită libaneză Hezbollah, este principalul susținător regional al lui Bashar al-Assad. Riadul se opune președintelui sirian și sprijină rebelii. Hezbollahul, acuzat că serveşte drept cap de pod către Iran, a fost clasificat ca organizaţie „teroristă” în 2016 de către monarhiile arabe din Golf.
Yemen
În martie 2015, Riadul a condus o coaliție militară regională pentru a-i împiedica pe rebelii șiiți să obțină controlul asupra Yemenului, ţară vecină cu Arabia Saudită, după ce rebelii cuceriseră capitala Sana’a. Apoi, aceştia şi-au înmulți tirurile de rachete și de drone asupra țintelor din Arabia Saudită, inclusiv două stații de pompare ale unei conducte petroliere din Arabia Saudită, pe 14 mai 2019. Riadul și Washingtonul au acuzat Iranul, care a negat că le furnizează arme insurgenţilor houthi.
O nouă pauză
În septembrie 2015, Iranul a denunțat „incompetența” autorităților din Arabia Saudită după o busculadă care s-a soldat moartea a sute de iranieni în timpul pelerinajului la Mecca. În ianuarie 2016, Arabia Saudită a executat 47 de persoane condamnate pentru „terorism”, inclusiv un demnitar şiit. A doua zi, Riadul a întrerupt relațiile diplomatice cu Teheranul după atacul asupra ambasadei sale din Iran.
Qatar
În iunie 2017, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Egiptul şi-au întrerupt brusc relațiile diplomatice cu Qatarul, acuzându-l de sprijinirea grupurilor extremiste, lucru pe care Doha l-a negat, și de apropierea de Iran.
Nuclear
Pe 15 martie 2018, prințul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a făcut o paralelă între presupusele ambiții teritoriale ale liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, şi acelea ale lui Adolf Hitler. „Dacă Iranul va dezvolta o bombă nucleară, vom urma aceeași cale cât mai curând posibil”, a spus el. Iranul îl califică pe prinţul saudit ca fiind „limitat”. Pe 8 mai, Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear iranian încheiat în 2015 între Teheran și marile puteri și restabilirea sancțiunilor SUA împotriva Iranului. Riadul „a susținut” anunțul.
Gardienii Revoluţiei
În aprilie 2019, Riadul a salutat decizia Washingtonului de a considera Gardienii Revoluției, armata ideologică iraniană, o organizație „teroristă”.
Sprijin arab pentru Riad
Pe 12 mai 2019, patru nave, dintre care două petroliere saudite, au fost vizate de „acte de sabotaj” în largul Emiratelor Arabe Unite. Pe 30 mai, regele saudit Salman a acuzat Iranul că este responsabil de atacurile de sabotaj și atacurile cu drone care au afectat o conductă petrolieră saudită două zile mai târziu. Pe 31 mai, Riadul a obținut un sprijin aproape unanim din partea aliaților săi arabi în timpul summiturilor monarhiilor din Golf și al Ligii Arabe, organizate de regat pentru a-şi mobiliza partenerii împotriva Iranului. Cele două summituri au fost urmate în timpul nopții de acela al Organizației Cooperării Islamice (OIC).