Sari direct la conținut

Cum modifică schimbările climatice programa unor școli de medicină din Europa

HotNews.ro
Medic / Foto: - / Wavebreak / Profimedia
Medic / Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Insolația și bolile transmise de țânțari, precum febra denga sau malaria, vor deveni o parte importantă a materiei la facultăți de medicină din Europa, conform The Guardian. Publicația scrie că programa va fi modificată din cauza schimbărilor climatice.

Viitorii medici vor învăța despre afecțiunile cauzate de încălzirea globală, dar și despre impactul climatic pe care anumite tratamente îl pot avea, conform directorilor unor universități de medicină din Europa. Ei au anunțat și înființarea unei Rețele Europene de Educație în domeniul Climei și Sănătății (Enche).

Aproximativ 10.000 de studenți din 25 de universități de medicină din Marea Britanie, Belgia și Franța vor integra informațiile despre climă în educația lor. 

Poluarea crește riscul de boli cronice

„Viitorii medici vor vedea o gamă diferită de afecțiuni și boli pe care noi nu le vedem acum. Ei trebuie să fie conștienți de aceste lucruri, pentru a le putea recunoaște”, a spus co-președinta Enche, Camille Huser, citată de The Guardian.

„Asta (educația despre climă) este la fel de importantă și esențială pentru gândirea lor, cum este gestionarea obezității, a fumatului și a altor probleme de mediu. Totul face parte din ADN-ul unui medic”, a transmis colegul lui Huser, profesorul Iain McInnes.

În 2024, a fost înregistrată cea mai caldă vară din Europa, ceea ce a crescut nevoia unui sistem medical adaptat la condițiile climatice. Tot mai multe insecte care pot răspândi boli s-au extins în mai multe zone ale Globului, iar boli precum cancerul, afecțiunile cardiace sau diabetul pot fi provocate de poluare și condiții de vreme extreme, scrie The Guardian.  

Activitățile care salvează mediul, bune și pentru pacienți

Studenții vor fi învățați și să recomande pacienților alternative mai sănătoase ale activităților zilnice, precum a merge pe jos sau pe bicicletă, în locul mersului cu mașina.

Încurajarea oamenilor să aibă grijă de sănătatea lor are „beneficii uriașe pentru ei”, dar reduce și „emisiile (de carbon) dacă au mai puțină nevoie de sistemul de sănătate”, a spus Huser.

De exemplu, inhalatoarele utilizate pentru tratarea astmului emit gaze cu efect de seră, iar menținerea acestei afecțiuni sub control este un beneficiu și pentru pacient, dar și pentru mediu. 

Inițiativa Enche are sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, dar și al mai multor companii farmaceutice. 

INTERVIURILE HotNews.ro