Sari direct la conținut

Kelemen Hunor, la HotNews: Ciucă și Ciolacu să rezolve problemele legate de banii din PNRR. Ce fac ei dăunează grav sănătății / Trei scenarii de guvernare după alegeri / Lasconi spune foarte multe lucruri trăsnite în această campanie

HotNews.ro
Kelemen Hunor, la HotNews: Ciucă și Ciolacu să rezolve problemele legate de banii din PNRR. Ce fac ei dăunează grav sănătății / Trei scenarii de guvernare după alegeri / Lasconi spune foarte multe lucruri trăsnite în această campanie

România are trei opțiuni de coaliție de guvernare după alegerile parlamentare din 1 decembrie: PSD-PNL-USR, PSD-PNL-UDMR sau PNL-USR-UDMR, în condițiile în care toate partidele refuză o alianță cu AUR, a declarat Kelemen Hunor, invitat miercuri la HotSpot, emisiunea politică a HotNews.ro. El a mai spus că nu a avut nicio negociere pentru intrarea la guvernare și că va purta astfel de discuții doar după alegeri.

Despre suspendarea fondurilor din PNRR, Kelemen Hunor a subliniat că este datoria liderilor coaliției guvernamentale, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, să găsească soluții pentru problemele semnalate de Comisia Europeană, iar ceea ce fac ei prin acuzații reciproce publice „dăunează grav sănătății”.

Întrebat dacă Viktor Orban este un model politic potrivit, liderul UDMR a evitat un răspuns și a spus că în România este nevoie de modele politice autohtone și nici Orban, nici Macron, Biden sau Harris nu trebuie să fie modele pentru țara noastră.

  • Podcastul politic HotSpot este realizat de jurnalistul Laurenţiu Ungureanu, este difuzat live şi poate fi urmărit pe site-ul HotNews.ro, pe YouTube şi pe Facebook.

Principalele declarații ale liderului UDMR:

Despre cartea lui Ciucă: O voi pune pe o listă lungă, după alegeri

De ce ați spus că nu vreți să fiți candidatul UDMR?

  • Era vorba să fie alegerile în septembrie și era altă situație. Eu nu am o miză personală, am mai candidat, dar am o viziune pentru ca România să fie o țară mai bună.

Ați citit cartea domnului Ciucă?

  • Nu am citit. După alegeri, o voi pune pe o listă lungă.

Despre acuzațiile reciproce Ciolacu-Ciucă pe banii din PNRR: Ce fac ei dăunează grav sănătății

Comisia Europeană propune suspendarea parțială a plăților din PNNR, un motiv fiind modul cum sunt făcute numirile la companiile de stat. Există membri UDMR la conducerea companiilor de stat?

  • Nu sunt. Membri în CA ar putea fi, dar sunt specialiști în acea industrie. Borbely nu cred că mai este membru UDMR, a dat concurs și nu a fost numit pe bază politică la Hidroelectrica. El a făcut parte și din echipa de specialiști care a gestionat Hidroelectrica atunci când era în incapacitate de plată.
  • Guvernul trebuie să rezolve problema, mai ales dacă știe de mult timp. Eu nu sunt în guvern de mai bine de un an și jumătate. Sunt acolo Ciucă și Ciolacu și trebuie să găsească o soluție.

În spațiul public au apărut reacții din partea liderilor coaliției. Ei s-au acuzat reciproc, dvs. ce credeți că trebuie făcut?

  • Alegeri cât mai repede și un nou guvern. Ce fac ei dăunează grav sănătății.

Surse guvernamentale au declarat pentru Hotnews că UDMR negociază deja pentru intrarea la guvernare și o miză pentru UDMR este Ministerul Energiei.

  • Contrazic sursele Hotnews. Nu negociem nimic înainte de alegeri. Nu am negociat nici intrarea la guvernare, nici funcții. După alegeri, orice partid dorește intrarea la guvernare. Este un deziderat legitim. Dacă cineva spune că vrea votul să stea în opoziție, căutați alt om politic.
  • Ministerul Energiei nu este o miză. Dacă îl voiam, puteam să-l luăm când eram la guvernare.

Ce ar face UDMR în aceasă problemă a suspendării banilor din PNRR?

  • Trebuie să vedem care este problema reală. Sunt companii care au probleme și trebuie fie închise, fie restructurate. Sunt companii listate pe bursă care au adus profit și în cazul lor orice amestec reprezintă o influență asupra prețului de pe bursă. Dar sunt companii care pot fi restructurate. Important e să ai în frunte oameni care știu să conducă o companie și care să aducă profit. Până nu văd situația din acele companii, e greu să dai un răspuns. Ce e la Metrorex? Habar n-am! Trebuie să subvenționăm mereu Metrorex. Și omul din Maramureș dă bani pentru metroul din București. Din punctul meu de vedere nu e bine, dar până nu intri acolo nu știi cum sunt cheltuiți banii.

Despre decizia CCR în cazul Șoșoacă, dată și cu votul unui judecător propus de UDMR: O accept

Judecătorul Varga Attila a fost al cincilea care a format majoritatea pentru invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă. Cum vă poziționați?

  • Electoratul trebuie să decidă. Nu critic decizia CCR în niciun fel. Dacă poliția și justiția și-ar fi făcut treaba, nu ajungeam aici. Sunt chestiuni în zona penală care nu au fost cercetate, precum ultrajul de exemplu. Păcat că nu a făcut treaba instituțiile statului. Dacă nu critic decizia CCR, înseamnă că accept. Ar fi fost bine să decidă electoratul.

Unul din efectele deciziei poate fi propulsarea lui George Simion în turul II?

  • Nu cred acest lucru. Am o părere mai bună despre oameni, nu cred că pot fi mutați ca borcanele de zacustă. Nu comentez sondajele făcute de unii sau alții până nu văd toate datele din sondaj. Oamenii politici nu ar trebui să comenteze sondajele.

Ce șanse îi acordați lui George Simion să intre în turul II?

  • Nu acord nicio șansă pentru că suntem într-un an foarte complicat. Nu sunt în biroul de pariuri ca să fac pariuri pe candidați. Din 2004 nu am fost în această situație să știm cine vor fi finaliștii. Sunt mulți candidați cu șanse reale la turul II.

Trei scenarii de guvernare după alegeri

Credeți că PNL și PSD pot face 50% să aibă guvernarea?

  • Pe datele de astăzi nu cred. Cel mai probabil, va fi nevoie de coaliție stabilă din trei actori. Din perspectiva alegătorilor sunt trei variante: PSD-PNL-USR, PSD-PNL-UDMR, PNL-USR-UDMR. Altă variantă nu există pentru că toți refuză o alianță cu AUR. Vorbim de poza de moment, nu știm ce se va întâmpla după.
  • Nimeni nu știe ce se va întâmpla. Toți fac teorii. Important e să fie o majoritate stabilă, după sunt subiecte unde poți duce dezbateri politice, ideologice. Trebuie o coaliție care să ajungă la consens pe chestiunile mari.
  • În total, am fost 13 ani și 8 luni membri în Guvern, cu responsabilități clare în guvern. Nu am condus guvernul, din păcate, niciodată. Nu am avut niciodată ministere de forțe. Nu am avut Ministerul de Finanțe. Am avut Ministerul Dezvoltării, unul important, dar nu se compară cu cele de forță.
  • Avem un electorat stabil, comunicatea noastră politică și etnică. Noi am guvernat pentru toți cetățenii în domeniul în care am avut responsabilități. Programul Anghel Saligny nu era pentru maghiari, era pentru toată țara. La fel construcția de creșe. Când ești la guvernare ești pentru toată lumea, la alegeri încerci să obții voturile celor care te susțin. Eu am obligația să port cu dialog permanent cu majoritatea românească, în cazul meu politicienii români. Asta fac de circa 20 de ani.

Candidatura dvs mărește sau scade clivajul dintre etnicii români și maghiari?

  • Eu sper că nu va crește ci va scădea. Mesajele mele sunt pentru toți cetățenii, problemele sunt valabile pentru toți. Ce încerc să transmit prin programul meu e valabil pentru orice om. Cine dorește un președinte pentru cetățeni e clar profilul meu.

Despre conflictul Nicușor Dan – Daniel Băluță: Inacceptabil, dezastruos

Ce ați înțeles din războiul din Piața Unirii?

  • Ce s-a întâmplat acolo este catastrofal, este absolut inacceptabil. Știu povestea pentru că eram în Guvern, am contrasemnat OUG. Era o expertiză și acolo era stabilit gradul de risc 4.
  • Dacă apare o problemă de aviz, trebuie să se așeze să discute. Se luptă pentru ce? Cine pierde? Pierd bucureștenii. E catastrofal mesajul transmis și de unii și de alții. Stabilești în 2-3 ore, te așezi în sală și nu pleci până nu rezolvi problema.
  • Să ajungi la acest scandal cu buldozere, garduri, poliția locală și națională, este ceva dezastruos.

Este Viktor Orban un model de urmat?

  • În politica românească ar fi o greșeală să cauți modele din afara țării. Nu ar funcționa niciun model. Ar fi o greșeală să nu găsești un model de condus țară. În România, trebuie găsit drumul propriu.

„Elena Lasconi spune foarte multe lucruri trăsnite în campania asta”

Elena Lasconi spune că l-ar declara persoana non-grata.

  • Elena Lasconi spune foarte multe lucruri trăsnite în această campanie. Hai să punem pe seama campaniei. E o prostie, scuzați-mă. România și Ungaria sunt țări partenere în UE și NATO. Sunt vecini nu interese comune.
  • Ținutul Secuiesc nu există ca unitate administrativ-teritorială, există Covasna, Harghita, Mureș. Cum nu există nici unitatea teritorial-administrativă Țara Hațegului, care este o regiune istorică.

Ce ar prelua Kelemen Hunor de la Viktor Orban

Există o critică că nu v-ați delimitat de revizionismul lui Orban?

  • Nu este un revizionism, este o părere despre funcționarea instituțiilor europene și nu trebuie să mă delimitez. Cele mai grave probleme ale României nu au legătură cu Ungaria și Viktor Orban, au legătură cu noi. Dacă există euroscepticism, nu e din cauza lui Orban sau a altor instituții. E din cauza noastră și a unor decizii greșite a unor instituții.
  • Eu consider că Rusia este agresor, consider că dinspre Est nu a venit nici securitate și nici prosperitate. Rusia trebuie împinsă înapoi după granițele din 2022. Asta nu înseamnă că alții nu pot avea alte păreri. Poziția mea este aceeași din 2014, când au ocupat Crimeea, și nu se va schimba.

Ce ați prelua de la Viktor Orban?

  • Politica de a susține familiile. Dar nu aș prelua deciziile, e nevoie de măsuri proprii.

Ce părere aveți despre Fundația Proeconomica, finanță de guvernul de la Budapesta, care investestește în Harghita și Covasna?

  • Este o chestiune care ajută pe oameni. Nimeni nu ne-a luat nimic, ne-a dat ceva. Ajută economia națională. România ar trebui să aibă programe similare.

Când ați scris cea mai recentă poezie?

  • În pandemie. Am stat mai mult acasă și am avut timp.

Funcția care v-a făcut să fiți cel mai mândru?

  • Ministerul Culturii, dar toate m-au făcut mândru.

Cu ce partid ați colaborat cel mai bine la guvernare?

  • Cu Tăriceanu și Boc.

Ați accepta un parteneriat cu AUR?

  • Exclus.

Aveți resentimente după relația cu Iohannis?

  • Nu. Supărările trec. Eu mă uit spre viitor.

Cel mai bun președinte?

  • Constantinescu.

Cel mai bun premier?

  • Tăriceanu și Ungureanu.
INTERVIURILE HotNews.ro