Sari direct la conținut

„O lege monstruoasă. Nicio ţară din lume nu are aşa ceva”. Italia adoptă un proiect prin care vrea să oprească „fenomenul turismului surogat”

HotNews.ro
„O lege monstruoasă. Nicio ţară din lume nu are aşa ceva”. Italia adoptă un proiect prin care vrea să oprească „fenomenul turismului surogat”
Fotgrafie ilustrativă - Chiara (stânga), o italiancă în vârstă de 46 de ani, și partenera ei însărcinată, Christine, de 42 de ani, în apartamentul lor din Roma, pe 1 decembrie 2023. Sursa foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Parlamentul de la Roma a interzis miercuri, prin lege, cuplurilor să meargă în străinătate pentru a avea un copil prin intermediul unei mame surogat – un proiect preferat al partidului premierului Giorgia Meloni, despre care activiștii spun că este menit să vizeze partenerii de același sex, scrie Reuters.

După preluarea mandatului, în 2022, Meloni a urmărit o agendă socială extrem de conservatoare, căutând să promoveze ceea ce ea consideră a fi valorile tradiţionale ale familiei. Astfel, a devenit din ce în ce mai dificil pentru cuplurile LGBTQ să devină părinţi legal.

Camera superioară a parlamentului italian, Senatul, a votat proiectul de lege propus de partidul Fraţii Italiei, condus de Meloni, cu 84 de voturi „pentru” şi 58 „împotrivă”. Proiectul de lege fusese deja aprobat de camera inferioară anul trecut, notează News.ro.

Legislaţia extinde interdicţia privind maternitatea surogat, deja în vigoare în Italia din 2004, la persoanele care merg în ţări precum Statele Unite sau Canada, unde aceasta este legală, impunând pedepse cu închisoarea de până la doi ani şi amenzi de până la 1 milion de euro.

„Maternitatea este absolut unică, nu poate fi subrogată în niciun caz şi este fundamentul civilizaţiei noastre”, a afirmat senatoarea Lavinia Mennuni, din partidul Frații Italiei, în timpul dezbaterii parlamentare. „Vrem să dezrădăcinăm fenomenul turismului surogat”, a susținut aceasta.

Anterior în cursul acestui an, Meloni a numit maternitatea surogat drept o practică „inumană” care tratează copiii ca pe nişte produse de supermarket, reluând astfel o poziţie exprimată de Biserica Catolică.

Marţi, mai mulți manifestanţi s-au adunat în apropierea Senatului, exprimându-şi indignarea faţă de acest proiect de lege şi afirmând că guvernul loveşte în persoanele LGBTQ şi îi prejudiciază pe cei care doresc să aibă copii, în ciuda faptului că Italia are o rată a natalităţii în scădere accentuată.

„Dacă cineva are un copil, ar trebui să primească o medalie. Aici, în schimb, eşti trimis la închisoare, dacă nu ai copii în mod tradiţional”, a declarat, pentru Reuters, Franco Grillini, un cunoscut activist care luptă pentru drepturile LGBTQ în Italia.

Pe de altă parte, preşedinta Rainbow Families, Alessia Crocini, a spus că 90% dintre italienii care aleg maternitatea surogat sunt cupluri heterosexuale, dar că majoritatea fac acest lucru în secret, ceea ce înseamnă că noua interdicţie ar afecta de facto doar cuplurile gay, care nu o pot ascunde.

Represiunea asupra maternităţii surogat vine pe fondul scăderii natalităţii, institutul naţional de statistică ISTAT anunțând în martie că naşterile au ajuns la un minim record în 2023, aceasta fiind a 15-a scădere anuală consecutivă.

„Este o lege monstruoasă. Nicio ţară din lume nu are aşa ceva”, a declarat Grillini, referindu-se la iniţiativa guvernului de a-i împiedica pe italieni să profite de practici care sunt perfect legale în alte ţări.

INTERVIURILE HotNews.ro