Sari direct la conținut

Penele de curent au ajuns să dureze 12 ore pe zi și uneori chiar mai mult pe cea mai mare insulă din Caraibe

HotNews.ro
Penele de curent au ajuns să dureze 12 ore pe zi și uneori chiar mai mult pe cea mai mare insulă din Caraibe
O stradă din Havana cu un graffiti al steagului Cubei, țară care trece prin cea mai gravă criză economică din ultimele decenii: Yamil Lage / AFP / Profimedia

Guvernul comunist al Cubei a anunțat că va închide toate locurile de muncă neesențiale din vastul său sector de stat după ce penele de electricitate au ajuns să dureze peste 12 ore pe zi pentru milioane de locuitori ai țării insulare, relatează Reuters.

Guvernul de la Havana a făcut anunțul joi noaptea, după mai multe zile în care penele de electricitate s-au prelungit dramatic, chiar și într-o țară obișnuită cu neajunsuri majore în acest sens.

Provincii întregi au rămas fără lumină pentru mai multe ore la rând iar în afara capitalei Havana situația este atât de gravă încât locuitorii din multe zone sunt nevoite să se descurce cu mai puțin de 6 ore de electricitate pe zi.

Premierul Manuel Marrero a dat vina pe o „furtună perfectă” deja arhicunoscută cubanezilor – deteriorarea infrastructurii, lipsa de combustibil și creșterea consumului de electricitate.

„Lipsa de combustibili este cel mai important factor”, a subliniat el într-un mesaj televizat care a fost la rândul său afectat de probleme tehnice și amânat timp de mai multe ore până a ajuns în cele din urmă în direct joi noaptea.

Oficialii de la Havana spun că vânturile puternice și marea turbulentă aduse de trecerea uraganului Milton săptămâna trecută au paralizat capacitatea autorităților de a transporta către centrale puținul combustibil venit pe mare.

Nouă criză în Cuba

Guvernul a declarat că Antonio Guiteras și Felton, cele mai mari centrale electrice din Cuba, produc sub capacitate și că vor fi oprite în curând pentru lucrări de mentenanță ca parte a unui plan de 4 ani menit să revitalizeze infrastructura decrepită a țării.

Marrero a promis că firmele din sectorul privat, aprobate în cadrul unei reforme istorice din 2021, vor trebui în curând să plătească mai mult pentru electricitatea consumată. Guvernul cubanez afirmă că firmele private au tendința de a fi consumatori mai mari de electricitate decât companiile de stat.

Oficialii responsabili de sectorul energetic au declarat la rândul lor că se așteaptă ca situația să se amelioreze în următoarele zile, pe măsură ce combustibilul ajunge să fie distribuit în zonele în care este cel mai necesar.

Criza electricității de pe cea mai mare insulă din Caraibe a făcut viața locuitorilor tot mai greu de suportat în condițiile în care Cuba suferea deja de pe urma unor lipsuri severe de alimente, carburant, apă și medicamente.

În ultimii ani un număr record de cubanezi și-au încercat norocul pentru a părăsi țara clandestin pe mare.

INTERVIURILE HotNews.ro