Sari direct la conținut

Bombardierul american B-1B, trimis la poarta Coreei de Nord ca avertisment pentru Kim

HotNews.ro
Bombardierul american B-1B, trimis la poarta Coreei de Nord ca avertisment pentru Kim
Un bombardier B-1B al US Air Force zboară în formație alături de avioane de luptă F-15K ale South Korean Air Force, de avioane de luptă F-2 ale Japanese Air Self-Defense Force și de avioane de luptă F-16 ale US Air Force, în timpul unui exercițiu aerian comun în spațiul aerian estic al insulei sud-coreene Jeju, pe 3 noiembrie 2024. Sursa foto: Handout / AFP / Profimedia

Statele Unite au trimis duminică un bombardier B-1B în nord-estul Asiei pentru un exercițiu aerian trilateral, efectuat alături de aliații lor regionali, după testul de lansare de către Coreea de Nord a unei noi rachete balistice intercontinentale nucleare, scrie luni Newsweek.

Exercițiul aliat, la care au participat și Coreea de Sud și Japonia, a avut loc după ce Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, a asistat joia trecută la lansarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) Hwasong-19, cea mai mare rachetă a țării, în cadrul celui mai lung test de până acum cu rachete nucleare.

Deși racheta s-a deplasat pe o traiectorie verticală abruptă pentru a evita spațiul aerian suveran al altor țări, Japonia a estimat că Hwasong-19 este capabilă să zboare peste 9.320 de mile, ceea ce ar putea implica un atac nuclear asupra continentului american dacă ar fi lansată pe o traiectorie normală.

Atât Coreea de Sud, cât și Japonia nu sunt înarmate nuclear. Ele se află sub protecția descurajării extinse a SUA, cunoscută și sub numele de „umbrela nucleară” – adică angajamentul Washingtonului de a descuraja și de a răspunde scenariilor nucleare și non-nucleare în apărarea celor două state.

Un bombardier B-1B al Forțelor Aeriene ale SUA, cunoscut și sub numele de Lancer, a fost trimis de la Baza Forțelor Aeriene Ellsworth din Dakota de Sud, principala bază care găzduiește aeronava, în spațiul aerian estic al insulei sud-coreene Jeju, care se află la sud de Peninsula Coreeană și la vest de principala insulă japoneză Kyushu.

B-1B este unul dintre cele trei bombardiere americane cu rază lungă de acțiune aflat în serviciul forțelor aeriene, dar, spre deosebire de B-2 Spirit și B-52H Stratofortress, nu poate transporta arme nucleare.

Cu toate acestea, are cea mai mare încărcătură de arme convenționale din inventarul Air Force.

În urma unui zbor transpacific, bombardierul american s-a întâlnit cu patru avioane de luptă japoneze F-2, patru avioane de luptă sud-coreene F-15K, precum și cu trei avioane de luptă americane F-16 care erau desfășurate în Coreea de Sud, pentru un zbor trilateral de escortare a bombardierului.

Armata americană a susținut că acest exercițiu a permis un răspuns imediat la provocările de securitate regională într-un mediu de securitate critic. „Cele trei națiuni ale noastre își mențin un angajament absolut față de viziunea comună a unei regiuni Indo-Pacific sigure, deschise și bazate pe reguli”, a transmis duminică, într-un comunicat, Comandamentul SUA pentru Indo-Pacific.

Armata sud-coreeană a dezvăluit că bombardierul american a demonstrat ceea ce a numit capacități „copleșitoare” de a ataca o țintă simulată în timpul exercițiului, care nu s-a desfășurat cu foc real.

De asemenea, armata sud-coreeană precizat că exercițiul care a implicat bombardierul a fost efectuat ca răspuns la lansarea rachetei intercontinentale nord-coreene, promițând că Seulul își va consolida și își va spori coordonarea în materie de securitate cu Washingtonul și cu Tokyo pentru a descuraja și a răspunde împreună la amenințările reprezentate de Phenian.

Potrivit presei japoneze, aceasta a fost a patra oară când armata americană și-a desfășurat bombardierele în Peninsula Coreeană. Precedentele trei ocazii au avut loc pe 2 aprilie, 5 iunie și 1 octombrie, care au implicat bombardiere B-1B Lancer și B-52H Stratofortress.

După încheierea exercițiului de duminică, bombardierul american s-a întors acasă. Potrivit dispozitivelor de urmărire a aeronavelor militare, două bombardiere erau planificate pentru exercițiu, însă unul dintre ele s-a întors în Dakota de Sud la jumătatea acestuia, probabil din cauza unor probleme.

INTERVIURILE HotNews.ro