Sari direct la conținut

Rezultate alegeri SUA 2024: Victorie categorică pentru Donald Trump în votul popular și Colegiul Electoral / Kamala Harris acceptă înfrângerea / „Valul roșu” oferă republicanilor și controlul Senatului / Cursa pentru Camera Reprezentanților continuă, dar tot republicanii sunt în față

HotNews.ro
Rezultate alegeri SUA 2024: Victorie categorică pentru Donald Trump în votul popular și Colegiul Electoral / Kamala Harris acceptă înfrângerea / „Valul roșu” oferă republicanilor și controlul Senatului / Cursa pentru Camera Reprezentanților continuă, dar tot republicanii sunt în față
Donald Trump a înroșit harta electorală a SUA și a câștigat cursa pentru Casa Albă. Foto: Algi Febri Sugita / Zuma Press / Profimedia

Donald Trump este câștigătorul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, anunță CNN, New York Times, BBC și Fox News. Candidatul republican a depășit pragul de 270 de electori și va fi al 47-lea președinte al Statelor Unite. El și-a revendicat victoria într-un discurs susținut la sediul său de campanie din Florida.

Scorul preliminar în Colegiul Electoral. Câștigătorul avea nevoie de 270 de voturi:

Donald Trump: 295
Kamala Harris: 226

S-au numărat voturile în Alaska (stat adjudecat de Trump) și Maine (adjudecat de Harris), astfel că Donald Trump ajunge la cota de 295 de voturi în Colegiul Electoral.

În ceea ce privește situația de la Camera Reprezentanților, scorul la acest moment este, potrivit estimărilor CNN: republicanii – 208 locuri, democrații – 190 locuri. Pentru majoritate este nevoie de 218 mandate.

Trump şi republicanii, aproape de un control total asupra Congresului SUA

Republicanii s-au declarat încrezători că îşi pot menţine majoritatea subţire în Camera Reprezentanţilor, ceea ce le-ar garanta lui Donald Trump şi partidului său controlul total asupra Congresului SUA, după ce au câştigat Senatul împotriva democraţilor.

Cu peste 40 de locuri încă nedeterminate, soarta Camerei Reprezentanţilor nu este decisă deocamdată, iar obţinerea unui rezultat final ar putea necesita zile lungi de numărare a voturilor.

Dar liderul republican al actualei Camere, Mike Johnson, este optimist. „Pe măsură ce rezultatele continuă să apară, este clar că, aşa cum am prezis, republicanii sunt pe punctul să preia controlul asupra Casei Albe, Senatului şi Camerei”, a spus el.

În statul-cheie Nevada, după numărarea a 90% din voturi, Donald Trump conduce cu 51,6%, Kamala Harris având 46,7%.

Și în Arizona, alt stat-cheie, Trump e în față, cu 51,9%, față de 47,2% pentru Harris, după numărarea a 63% din voturi.

Arizona (11 electori) și Nevada (6 electori), din vestul SUA, se numără printre statele care nu au fost încă adjudecate.

VIDEO Kamala Harris, discursul de acceptare a înfrângerii: „Uneori lupta durează. Asta nu înseamnă că nu vom câștiga. Nu renunțați la a lupta pentru a face lumea un loc mai bun”

„Inima mea e plină astăzi de recunoștință pentru încrederea pe mi-ați arătat-o. Deznodământul alegerilor nu este ce am dorit, dar lumina promisiunii Amercii va continua să strălucească atâta vreme cât vom continua să luptăm, a spus Kamala Harris în discursul său.

Biden l-a felicitat pe Trump şi l-a invitat la Casa Albă

Preşedintele american Joe Biden l-a sunat miercuri pe Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria obţinută în alegerile prezidenţiale de marţi şi l-a invitat la Casa Albă pentru a discuta despre perioada de tranziţie.

De asemenea, liderul democrat în vârstă de 81 de ani „se va adresa naţiunii” în cursul zilei joi pe tema rezultatului alegerilor.

Scorul la acest moment în ce privește rezultatele la alegerile pentru Camera Reprezentanților, potrivit estimărilor CNN:

  • Republicanii – 207 locuri
  • Democrații – 182 locuri

Pentru majoritate este nevoie de 218 mandate.

Donald Trump, viitorul preşedinte al SUA, a câştigat nu doar majoritatea marilor electori care-i asigură revenirea la Casa Albă, ci şi votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani.

Trump a obținut conform rezultatelor preliminare peste 71 de milioane de voturi, faţă de circa 66 de milioane pentru Harris. Ultima dată când republicanii au câştigat votul popular a fost în 2004, când George W. Bush l-a depăşit cu 3,6 milioane de voturi pe democratul John Kerry. În 2016, când Trump a câştigat primul său mandat, el a fost depăşit la votul popular de Hillary Clinton.

Kamala Harris l-a sunat pe Donald Trump și l-a felicitat pentru victoria în alegeri. Urmează discursul ei de acceptare a înfrângerii

Kamala Harris l-a sunat miercuri pe Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale americane, a precizat un consilier al candidatei democrate.

Vicepreşedinta SUA, care prin acest apel îşi recunoaşte înfrângerea, i-a vorbit viitorului preşedinte despre importanţa unui transfer paşnic al puterii şi de a fi un preşedinte pentru toţi americanii, a adăugat acest consilier, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Donald Trump îşi consolideaza victoria câştigând și în Michigan, fost bastion democrat

Cu cei 15 delegaţi din statul Michigan, Trump are acum 292, depăşind cu mult pe cei 270 necesari pentru victorie, în timp ce Kamala Harris rămâne cu 224.

Cu victoria sa din Michigan, după cele din Pennsylvania şi Wisconsin, Donald Trump a câştigat marele şlem în cele trei state-cheie din nordul ţării care, înainte de marţi seară, erau considerate mai degrabă favorabile candidatei democrate Kamala Harris, care a fost învinsă detaşat.

CORESPONDENȚĂ DIN SUA. Cum a pierdut Kamala Harris. Explicațiile unui profesor universitar din SUA care crede că „o să fie rău pentru Ucraina”

Kamala Harris a avut la dispoziție doar 100 de zile pentru a-i convinge pe americani să o voteze, în vreme ce Donald Trump s-a pregătit pentru revenirea la Casa Albă vreme de patru ani, iar democrata nu a abordat suficient tema migrației, capitol care probabil a fost decisiv în înfrângerea suferită de democrați, susține profesorul de jurnalism Linn Washington, de la Temple University.

Cine se mai alătură lui J.D. Vance, Elon Musk și RFK Jr? Câteva nume din viitoarea administraţie Trump

După o revenire răsunătoare la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump se pregăteşte să aducă la Casa Albă o galerie de personaje colorate, comentează miercuri France Presse.

Cea mai prestigioasă revistă conservatoare din SUA îl înfruntă direct pe învingătorul Trump și-i amintește cât de deplasat a fost cu teoria conspirației: „De ce democrații și bătăușii lor nu au furat aceste alegeri?”

Voci de dreapta îi amintesc lui Donald Trump că-și datorează noul mandatul chiar sistemului democratic pe care de atâtea ori l-a pus sub semnul întrebării și pe care a vrut să-l sufoce cu perna teoriei conspirației.

Scorurile de la acest moment în cele trei scrutine care au avut loc în SUA (estimări CNN):

  • Președinție: Donald Trump 277 voturi în Colegiul Electoral, Kamala Harris – 223
  • Senat: Republicanii – 52 de locuri (și majoritatea), democrații – 42 de locuri
  • Camera Reprezentanților: Republicanii – 204 locuri, democrații – 182. Pentru majoritate este nevoie de 218 mandate.

Cine este Donald Trump. Cum arată drumul lui spre Casa Albă

Potrivit ultimelor date privind votul popular, Donald Trump are un avans de peste cinci milioane de voturi în fața Kamalei Harris.

Până la acest moment, candidatul republican a strâns 70.910.026 voturi de la cetățenii americani, iar rivala sa democrată 65.843.244 voturi.

CNN îl anunță câștigător pe Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite. Televiziunea americană afirmă că republicanul este câștigător în Wisconsin și a depășit pragul de 270 de voturi în Colegiul Electoral, necesar pentru a câștiga alegerile.

La scurt timp după anunțul CNN, și New York Times, Washington Post, Reuters și BBC au anunțat, la rândul lor, că Donald Trump este câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA și va fi al 47-lea președinte al SUA.

De asemenea, Donald Trump devine al doilea președinte american din istorie care are mandate neconsecutive de președinte și se întoarce la Casa Albă după ce a pierdut inițial realegerea, dar a candidat din nou patru ani mai târziu.

Cunoscutul ziar politic american The Hill estimează că Donald Trump a câștigat președinția SUA, scorul la acest moment fiind de 286 la 226.

La alegerile pentru Camera Reprezentanților, The Hill spune că în acest moment republicanii conduc cu 200 la 188, așa că rămâne deschisă lupta pentru obținerea celor 218 locuri necesare pentru a forma o majoritate.

The New York Times estimează că Trump va obține între 280 și 312 voturi, iar Harris între 226 și 258 de voturi din Colegiul Electoral.

Wall Street Journal notează că democrata Kamala Harris mai are o singură cale spre victorie: Să câștige în statele Michigan, Arizona, Wisconsin, Nevada, Alaska și Maine.

Marile publicații și televiziuni americane și internaționale continuă să mențină estimările privindu-l pe Trump la cota 267 de voturi în Colegiul Electoral.

CNN a scos de pe site informația că republicanul a obținut cele 270 de voturi necesare și titrează acum doar că „Trump e în pragul victoriei”.

Fox News este singura instituție media mare care l-a dat deja câștigător pe Trump, proiecțiile televiziunii americane fiind că scorul de moment este 277 la 226.

Fotografia electorală de moment în afara cursei pentru Casa Albă (estimări AP):

  • La Senat republicanii vor avea sigur majoritatea (au deja 51 de locuri, față de 42 confirmate pentru democrați).
  • În Camera Reprezentanților republicanii conduc cu 192 la 173 la această oră, cursa nu a fost decisă, este nevoie de 218 locuri pentru a avea majoritatea.
  • În competițiile pentru posturile de guvernatori, republicanii au câștigat în 27 de state, iar democrații în 23.

Mai mulți lideri mondiali l-au felicitat pe Donald Trump pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA înainte de confirmarea victoriei candidatului republican.

Printre ei, secretarul general al NATO Mark Rutte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul israelian Benjamin Netanyahu, cancelarul austriac Karl Nehammer, premierul ungar Viktor Orban, președintele francez Emmanuel Macron, premierul român Marcel Ciolacu și prim-ministrul ceh Petr Fiala.

Mai multe mari publicații internaționale precum BBC, The New York Times, The Guardian, Politico sau agenția Reuters spun că Trump este foarte aproape să obțină victoria, dar încă nu au confirmat că acesta a obținut cele 270 de voturi de Colegiu Electoral necesare, el fiind creditat la această oră cu 267 de voturi. Estimările privind Kamala Harris de la acest moment variază între 194 și 224 de voturi.

Canalul de televiziune american CNN estimează că Donald Trump va obține cel puțin 270 de voturi din cele 538 ale Colegiului Electoral, ceea ce înseamnă că se va întoarce la Casa Albă.

Donald Trump își declară victoria în alegerile prezidențiale: „America ne-a dat un mandat puternic și fără precedent” / „Cetățenii americani și-au luat înapoi țara”

CNN estimează de asemenea că Trump câștigă Pennsylvania și pare că mai e doar o chestiune de timp până când toate instituțiile media se vor alinia pentru estima că republicanul este noul președinte.

Conform estimărilor New York Times, în fiecare stat în care voturile sunt numărate aproape în totalitate, Trump și-a îmbunătățit marja față de 2020. Chiar și statele democrate, precum Delaware, Rhode Island și Vermont au înregistrat o schimbare în favoarea republicanilor.

Dacă estimările actuale se mențin votul prezidențial din New York și New Jersey va fi cu nouă sau zece puncte procentuale mai republican.

Fox News estimează că Donald Trump a câștigat și Wisconsin și este noul președinte al SUA. Celelalte instituții media s-au abținut de la această proiecție, deocamdată.

Fox News estimează că Trump va câștiga Pennsylvania, cee ce l-ar aduce la doar 4 voturi distanță de victoria finală. Alte instituții media nu au făcut această estimare.

Conform NBC News Exit Poll, victoria lui Trump în Georgia a fost asigurată parțial de votanții anti-avort, de creștinii evanghelici albi și de votanții care au dorit o schimbare la Casa Albă.

Aproximativ o treime din electoratul statului vrea ca avortul să fie ilegal în toate sau în majoritatea cazurilor, a constatat sondajul, iar acești alegători l-au susținut în mod covârșitor pe Trump în detrimentul lui Harris. De asemenea, Trump a condus detașat în rândul alegătorilor care dezaprobă administrația Biden.

După ce a câștigat Georgia și Carolina de Nord, Trump mai trebuie să câștige doar Pennsylvania pentru a reveni la Casa Albă.

Chiar și fără Pennsylvania, Trump ar putea câștiga cu alte combinații ale statelor rămase indecise, inclusiv Arizona, Wisconsin, Nevada și Michigan.

Dar Pennsylvania ar fi calea cea mai simplă.

Kamala Harris nu va apărea astăzi la Howard, acolo unde trebuia să susțină un discurs, relatează corespondentul HotNews.ro în SUA David Bularca.

„Ea va veni mâine aici”, au anunțat reprezentații săi publicul din campusul universității.

„Continuăm să ne asigurăm că fiecare vot este numărat, ca fiecare voce va fi auzită”, a mai spus un reprezentat al Kamalei Harris.

După acest anunț, mulțimea de oameni a început să părăsească campusul universității Howard, unde așteptau să o vadă pe Kamala Harris.

Dă televizorul mai încet și închide-l! Ce a făcut staff-ul Kamalei Harris când s-au înrăutățit cifrele. Decizia candidatei democrate

CNN a estimat că Trump va câștiga Georgia, al doilea stat decisiv. Alte instituții media s-au abținut deocamdată, dar Harris nu pare să aibă șanse de a întoarce rezultatul.

Harris a mai câștigat în Hawaii și New Mexico, dar a câștigat și un district din nebraska, obținând un vot în Colegiul Electoral, vot ce i-ar putea fi de ajutor dacă câștigă Pennsylvania, Wisconsin și Michigan. Este însă condusă de Trump în toate cele trei state.

În suburbiile din Detroit care au contribuit la victoria lui Joe Biden în 2020, Harris subperformează. Mai sunt voturi de numărat, dar aceasta este încă o zonă suburbană în care Harris nu a obținut rezultatele pe care democrații le sperau.

În vreme ce la sediul campaniei republicane atmosfera este mai mult decât pozitivă, democrații sunt în depresie în Washington DC.

Organizatorii au oprit sunetul televizoarelor și au pus în schimb muzică, după ce un invitat de la CNN a declarat că această seară seamănă „mai mult cu 2016 decât cu 2020”.

Mulțimea s-a subțiat în mod semnificativ, iar starea de spirit este sumbră, scrie New York Times.

Fox News estimează că republicanii au câștigat două fotolii de senator de la democrați și vor prelua controlul camerei superioare a Congresului.

Corespondentul HotNews David Leonard Bularca ne informează că Harris și-a amânat discursul pe care urma să îl susțină la sediul de campanie de la Universitatea Howard. Un posibil semn al situației neplăcute în care se află în acest moment.

Virginia, unde Kamala Harris a avut mari emoții, a fost câștigată de candidata democrată. Scorul strâns arată de altfel că Harris subperformează în raport cu Biden acum patru ani.

Trump conduce acum în toate statele decisive rămase (cu excepția Nevadei care nu a afișat niciun rezultat), iar dacă tendința continuă, numele noului președinte ar putea fi cunoscut mai devreme decât estimau analiștii inițial.

Associated Press estimează că Trump câștigă Carolina de Nord, primul stat decisiv adjudecat. Nu toate instituțiile media au făcut această estimare, CNN spre exemplu.

În acest moment, situația este mai mult decât pesimistă pentru Harris. Șansele de a câștiga Georgia și Carolina de Nord sunt extrem de mici.

Harris ar trebui să câștige Pennsylvania (unde este condusă de Trump), Wisconsin (unde este condusă de Trump) și Michigan (unde conduce).

Calea democratei spre Casa Albă pare tot mai incertă.

Harris câștigă în California, așa cum era de așteptat, Trump în Idaho.

Trump este în acest moment favorit să câștige președinția, scrie New York Times. El are un avantaj în Pennsylvania, Michigan și Wisconsin. Pentru a obține victoria finală, Harris ar trebui să le câștige pe toate trei. Au mai rămas încă multe voturi de numărat, dar până acum, Trump conduce – la limită.

Trump a câștigat în Iowa și Kansas, estimează CNN.

Investitorii globali au început să încline spre o victorie a lui Donald Trump, deși mulți au spus că este încă prea devreme pentru a trage o concluzie finală, scrie Reuters.

Valorile futures ale acțiunilor americane și dolarul au crescut, în timp ce randamentele Trezoreriei au urcat, iar bitcoinul a crescut și el, sugerând că tranzacțiile favorizează o victorie a lui Trump asupra democratei Kamala Harris.

Atmosfera campaniei lui Trump de la centrul de convenții din Palm Beach s-a schimbat vizibil în ultimele câteva minute. Republicanii sunt din ce în ce mai zgomotoși și mai optimiști, pe măsură ce perspectivele lui Trump devin mai roz.

Mulțimea a salutat momentul în care fostul președinte a preluat conducerea în Pennsylvania, scrie New York Times.

Harris câștigă Colorado, în vreme ce Trump câștigă Mississippi și Ohio, estimează CNN.

„Susținătorii Kamalei Harris acoperă cu muzică anxietatea și emoția rezultatelor care curg pe marile ecrane. Locul pentru acest eveniment a fost ales ca o revenire la rădăcini. Democrata a absolvit Universitatea Howard. În momentul în care victoria și înfrîngerea se încrucișează deasupra, magistratul și politicianul în vârstă de 60 de ani, a doua femeie care a candidat la funcția de președinte al americii, Kamala Harris a ales să vină în unul dintre cele mai importante locuri ale formării sale, dacă nu cel mai important”, transmite din Howard, din Washington D.C jurnalistul David Leonard Bularca, unul dintre cei doi corespondenți ai HotNews la alegerile americane.

El a discutat cu suporterii vicepreședintei. Mulți susțin că rezultatul nu e primul lucru care contează, ci ”faptul că ne susținem valorile și că o femeie candidează pentru funcția de președinte al SUA”.

Kamala Harris câștigă așa cum era de așteptat statul New York, estimează CNN. Trump câștigă în Louisiana.

Ce scrie New York Times: Pentru prima dată în această seară, cursa înclină spre Donald Trump.

Acesta este favorit să câștige Georgia și Carolina de Nord. Dacă va câștiga aceste state, Kamala Harris va trebui, probabil, să câștige în Michigan, Pennsylvania și Wisconsin – o posibilitate reală, dar totuși o sarcină dificilă.

Un consilier al lui Harris a declarat pentru CNN că cursa strânsă din această noapte era de așteptat.

Sugestia este că temerile pentru Georgia și Carolina de Nord sunt mari, așa că speranțele se îndreaptă spre statele din așa-numitul „zid albastru”, Wisconsin și Michigan, care oferă cea mai bună cale către Casa Albă.

Cu o mențiune: Harris are nevoie și de Pennsylvania.

Illinois și Rhode Island sunt câștigate de Kamala Harris.

Harris câștigă statul Delaware, estimează CNN.

Estimările CNN:

Trump câștigă în Texas, Wyoming, Dakota de Sud și Dakota de Nord.

Urnele se închid în alte 15 state, inclusiv statele cheie Arizona, Wisconsin și Michigan, decisive pentru rezultatul alegerilor.

Alegerile mai continuă în doar câteva state. Acum, importantă este numărătoarea din statele-cheie: Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan.

Nevada, alt stat cheie, mai are o oră de vot.

În vreme ce Georgia și Carolina de Nord nu merg neapărat bine pentru Harris, numărătoarea din Pennsylvania o avantajează. Deocamdată, după numărarea a 13%. CNN îi citează acum pe aliații lui Harris care spun că sunt încrezători în cifrele care vin din stat și din Philadelphia în special, un bastion democrat.

Trump poate ajunge la Casa Albă fără acest stat. Pentru Harris, pierderea Pennsylvaniei ar fi dezastruoasă însă.

Primarul orașului Philadelphia, Cherelle Parker, a declarat presei locale că preconizează că prezența la vot a orașului pentru Harris va fi cuprinsă între 650.000 și 750.000 de alegători, ceea ce ar depăși semnificativ prezența la vot pentru Biden în 2020, care a fost de aproximativ 600.000 de voturi. Un consilier al lui Parker a confirmat această predicție pentru CNN.

Rezultate preliminare ale exit poll-ului național:

Trump câștigă 45% din votanții hispanici, Harris câștigă 53%; Cota lui Trump crește cu 13 puncte față de 2020.

Trump câștigă 52% din voturile femeilor albe, Harris câștigă 46%; Cota lui Trump a scăzut cu 3 puncte față de 2020.

Trump câștigă 59% din votanții albi de sex masculin, Harris câștigă 38%; Cota lui Trump scade cu 2 puncte față de 2020.

Trump câștigă 12% din votanții de culoare, Harris câștigă 86%; Cota lui Trump neschimbată față de 2020.

Trump câștigă Arkansas – din nou, nicio surpriză aici.

Donald Trump va câștiga Carolina de Sud, așa cum era de așteptat, estimează CNN.

Cum arată numărătoarea în Pennsylvania – atenție, e încă la început:

Cum arată lucrurile în Georgia:

Victoria lui Trump în Florida, un fost stat indecis, acum republican, trebuie subliniată.

Cu fiecare ciclu electoral, Trump și-a mărit marja de victorie în Florida: El a câștigat statul cu puțin peste un punct procentual în 2016 și cu mai mult de trei puncte în 2020. Este probabil să câștige cu o marjă considerabil mai mare în acest an.

Coaliția sa de alegători albi mai în vârstă și alegători fără diplomă universitară, inclusiv alegători hispanici care s-au orientat spre dreapta, a votat în mod constant pentru el în acest stat.

Rămâne de văzut dacă votul hispanicilor din Florida este relevant și pentru restul țării – asta ar reprezenta o problemă pentru Harris.

Urnele s-au închis în 16 state, inclusiv în Pennsylvania, un stat crucial, de care Harris are mare nevoie.

CNN are mai multe proiecții:

Donald Trump va câștiga Florida, Missouri, Tennessee, Oklahoma, Alabama.

Harris va câștiga în Massachustes, Maryland, și Washington DC.

CNN: Echipa Kamalei Harris e îngrijorată de Georgia și Carolina de Nord / Nici Pennsylvania nu arată bine pentru democrați

CNN a transmis, de la reporterii care se află în cartierul general al vicepreședintei Harris, că, pe măsură ce trece timpul, stafful democrat se concentreză pe trei state, care devin vitale pentru a spera să poată câștiga.

La numărătoarea voturilor, Trump conduce în Georgia. Iar North Carolina e încă foarte departe de a fi clară ca opțiune. 

Dacă republicanul ia Georgia și North Carolina, singura șansă de a mai putea câștiga a Kamalei Harris este să-și adjudece Pennsylvania, statul cu 19 voturi electorale.

Iar Pennsylvania, au relatat ziariștii CNN, este și ea îngrijorătoare, pentru că mobilizarea din Philadelphia pare a fi sub așteptări. ”Ceea ce înseamnă că întregul stat ar putea fi o problemă”, a explicat CNN ce a aflat din interiorul echipei democrate.

Fox News scrie de asemenea că o sursă din campania lui Harris a admis că are temeri din cauza cursei din Pennsylvania.

Campania lui Harris a continuat să susțină că are mai multe căi spre totalul de 270 de voturi, dar managerul campaniei lui Harris a admis că marjele sunt foarte strânse.

Participarea republicanilor la vot „i-a speriat cu adevărat” pe cei din campania lui Harris, scrie Fox News.

Republicanul Jim Justice va câștiga fotoliul de senator în Virginia de Vest, ocupat până acum de un democrat, potrivit unei proiecții a Biroului de decizii CNN.

Aceasta este o victorie importantă pentru republicani în lupta pentru controlul camerei superioare a Congresului

Trump conduce în Carolina de Nord, Florida și Georgia. În vreme ce Florida va merge cu siguranță spre Trump, Georgia este un stat indecis. Harris speră să obțină un rezultat bun și în Carolina de Nord.

Trump conduce și în Ohio, iar Harris în Virginia.

Urnele s-au închis în alte state, inclusiv Carolina de Nord, Ohio, Virginia de Vest.

CNN estimează că Trump va câștiga Virginia de Vest – 4 voturi în Colegiul Electoral.

În Georgia, Trump conduce cu 51%, după numărarea a 3% din voturi. Cifrele exit-poll-ului din Georgia sunt amestecate, sugerând o prezență mai redusă la vot a afro-americanilor pentru Harris, dar o prezență mai mare a tinerilor.

CNN și AP estimează că Trump va câștiga Indiana – 11 voturi.

Urnele s-au închis în mai multe state, inclusiv în Georgia, un stat cheie, decisiv pentru rezultatul final al alegerilor prezidențiale.

CNN estimează că Donald Trump va câștiga Kentucky și cele opt voturi ale acestuia.

Kamala Harris va câștiga în Vermont, care are trei voturi.

Nicio surpriză până acum.

La Universitatea Villanova din Pennsylvania, așteptarea la secția de vot este de peste două ore, relatează The New York Times. Anul acesta, funcționarii electorali au luptat pentru a obține o secție de votare în campus, iar până astăzi au votat aici peste 1.200 de persoane.

Pennsylvania rămâne un stat foarte important în aceste alegeri, cu cele 19 voturi electorale ale sale. După gafa de la unul dintre mitingurile lui Donald Trump, când Porto Rico  a fost numită ”o insulă plutitoare de gunoaie”, comunitatea portoricană din Pennsylvania a devenit o îngrijorare pentru stafful de campanie al republicanului. Peste 300.000 de portoricani sau descendenți ai acestora au drept de vot în Pennsylvania.

Date parțiale arată că Trump conduce cu peste 58% în Indiana și 66% în Kentucky, după numărarea a 10% din voturi. E încă devreme. Dar știm că ambele state sunt republicane și că victoria lui Trump aici nu este sub semnul întrebării.

Secțiile de votare din Indiana și Kentucky s-au închis, iar votarea se încheie în alte șase state, inclusiv Georgia, un stat cheie, peste o oră.

Aproximativ trei sferturi dintre alegători au o viziune negativă asupra modului în care merg lucrurile în SUA în prezent, conform rezultatelor inițiale ale sondajului național realizat de CNN la ieșirea de la urne în rândul alegătorilor la alegerile prezidențiale din acest an.

Doar aproximativ un sfert se declară entuziasmați sau mulțumiți de starea națiunii, mai mult de 4 din 10 fiind nemulțumiți și aproximativ 3 din 10 spunând că sunt furioși.

Dar alegătorii rămân în general optimiști, peste 6 din 10 afirmând că cele mai bune zile ale Americii sunt în viitor și doar aproximativ o treime că acestea sunt deja în trecut.

Cota de popularitate a președintelui Joe Biden este sub așteptări la nivel național, cu aproximativ 4 din 10 alegători care spun că sunt de acord cu performanța sa profesională și o majoritate care îl dezaprobă.

Cum îi văd alegătorii pe candidați

44% dintre alegători îl privesc favorabil pe Trump, față de 46% în sondajul realizat la ieșirea de la urne în 2020.

48% dintre alegători au o părere favorabilă despre Harris, comparativ cu 52% pentru Biden în sondajul realizat la ieșirea de la urne în 2020.

Democrația și economia, pe primele locuri

Ce mai spun datele exit-poll-ului: 31% dintre alegători spun că economia a contat cel mai mult pentru votul lor; 11% imigrația; 14% avortul; 35% democrația; 4% politica externă – Edison research.

51% dintre alegători spun că au mai multă încredere în Trump în ceea ce privește economia, 47% spun Harris.

73% dintre alegători spun că democrația este amenințată, 25% spun că este sigură.

Cine a votat

Exit-poll-ul la nivel național realizat de Edison research: femeile reprezintă 53% dintre alegători, față de 52% în 2020, scrie Reuters.

Reprezintă asta o veste bună pentru Harris? Rămâne de văzut.

De asemenea 71% dintre alegători sunt albi față de 67% în sondajul din 2020; 11% sunt negri față de 13% în 2020; 12% sunt hispanici față de 13% în 2020.

Tabăra lui Trump s-ar putea simți încurajată de aceste cifre.

Aproximativ 240 de milioane de persoane sunt eligibile să voteze la alegerile din 2024 din SUA, însă doar un număr relativ mic sunt susceptibile să decidă cine va deveni următorul președinte, scrie BBC.

La alegerile din 5 noiembrie 2024, șapte state – Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin – vor decide în mod special noul președinte al SUA, scriu BBC și site-ul de analiză de sondaje Fivethirtyeight.

Donald Trump, care a votat marţi în alegerile americane la Palm Beach, în Florida, refuză să spună cum a votat cu privire la un proiect de lege privind avortul în acest stat, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

Întrebat cum a votat cu privire la o menţinere a restricţionării avortului după şase săptămâni de sarcină, el a evitat să răspundă în mod direct.

El a spus că a făcut ”o treabă bună dând înapoi statelor” dreptul de a legifera cu privire la avort.

Întrebat din nou, fostul preşedinte republican s-a răstit la un jurnalist.

”Trebuie să încetezi să vorbeşti despre asta”, s-a răstit Trump.

Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin sunt statele-cheie, potrivit analiștilor, iar voturile de aici vor fi esențiale pentru drumul spre victorie al celor doi candidați.

Orele de deschidere a centrelor de vot variază considerabil, deoarece cele 50 de state americane şi districtul Columbia se întind pe şase fusuri orare diferite, iar fiecare stat are propria lege electorală cu ore specifice de deschidere şi închidere.

Odată urnele închise, se trece la numărarea voturilor. Cu toate acestea, întrucât unele state sunt fiefuri tradiționale ale democraților sau republicanilor, este de așteptat ca unele televiziuni americane să anunțe rapid câștigătorul, fără a mai aștepta numărarea tuturor voturilor.

Când se închid urnele în fiecare stat

Orele pentru închiderea urnelor în fiecare stat sunt pe fusul orar al României pentru noaptea de marți spre miercuri:

Ora 2:00 – 60 electori

  • Georgia
  • Indiana
  • Kentucky
  • South Carolina
  • Vermont
  • Virginia

*Indiana și Kentucky vor începe să publice rezultate parțiale de la ora 1:00, deși urnele se vor închide cu o oră mai târziu

Ora 2:30 – 37 electori

  • Carolina de Nord
  • Ohio
  • Virginia de Vest

Ora 3:00 – 171 de electori

  • Alabama
  • Connecticut
  • D.C.
  • Delaware
  • Florida
  • Illinois
  • Maine
  • Maryland
  • Massachusetts
  • Mississippi
  • Missouri
  • New Hampshire
  • New Jersey
  • Oklahoma
  • Pennsylvania
  • Rhode Island
  • Tennessee

*Florida și New Hampshire vor începe să publice rezultate parțiale de la ora 2:00, chiar dacă urnele se închid o oră mai târziu.

Ora 3:30 – 6 electori

  • Arkansas

Ora 4:00163 de electori

  • Arizona
  • Wisconsin
  • Michigan
  • Colorado
  • Iowa
  • Kansas
  • Louisiana
  • Minnesota
  • Nebraska
  • New Mexico
  • New York
  • North Dakota
  • South Dakota
  • Texas
  • Wyoming

*Michigan, Kansas, North Dakota, South Dakota și Texas vor începe să publice rezultate parțiale de la ora 3:00, deși urnele se închid cu o oră mai târziu

Ora 5:00 – 16 electori

  • Nevada
  • Montana
  • Utah

Ora 6:00 – 78 de electori

  • California
  • Idaho
  • Oregon
  • Washington

*Idaho și Oregon vor începe să publice rezultate parțiale de la ora 5:00, deși urnele se închid cu o oră mai târziu

Ora 7:00 – 4 electori

  • Hawaii

Ora 8:00 – 3 electori

  • Alaska

Când s-au aflat rezultatele finale în anii precedenți

De obicei câștigătorul este cunoscut din ziua alegerilor (marți noapte în Statele Unite, miercuri dimineață în România), dar au fost cazuri când numărarea s-a întins pe mai multe zile din cauza rezultatelor extrem de strânse din unele state.

A fost cazul în 2020, când Joe Biden a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale pe 7 noiembrie, deși alegerile s-au desfășurat pe 3 noiembrie. Donald Trump nu și-a recunoscut înfrângerea, iar lupta a continuat în instanțe.

Cu patru ani înainte, victoria lui Donald Trump în alegeri a fost clară în ziua alegerilor, iar Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea imediat după ce televiziunile americane l-au declarat candidat pe republican.

Câștigătorul din 2000, declarat abia după o lună

Un caz aparte avem în 2000, când cursa electorală dintre republicanul George Bush și democratul Al Gore s-a întins până la Curtea Supremă a Statelor Unite.

În noaptea alegerilor, nu era clar cine a câștigat, voturile electorale din statul Florida fiind încă nedecise. Rezultatele au arătat că Bush a câștigat Florida cu o diferență atât de mică încât legea statului a impus renumărarea voturilor.

O serie de bătălii juridice care au durat o lună a condus la decizia extrem de controversată a Curții Supreme, Bush vs. Gore, cu un scor de 5-4, care a pus capăt renumărării voturilor. În cele din urmă, Bush a câștigat Florida cu 537 de voturi, o marjă de 0,009%.

Renumărarea voturilor din Florida și litigiile ulterioare au dus la controverse post-electorale majore, unele analize sugerând că renumărările limitate la nivel de comitate ar fi confirmat victoria lui Bush, în timp ce o renumărare la nivel de stat i-ar fi dat victoria lui Gore.

Votul a avut loc pe 7 noiembrie, iar Al Gore și-a recunoscut înfrângerea pe 13 Decembrie, la o zi după decizia finală dată de Curtea Supremă.


Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro