Sari direct la conținut

Suedia a început să confiște bunurile de lux ce nu pot fi justificate. Confiscările se fac fără ca persoanele să fie suspectate de un delict

HotNews.ro
Suedia a început să confiște bunurile de lux ce nu pot fi justificate. Confiscările se fac fără ca persoanele să fie suspectate de un delict
Mașini de poliție în Suedia Foto: Anders Wiklund/TT / AP / Profimedia

Poliţia suedeză a anunţat vineri că a confiscat obiecte în valoare totală de aproape un milion de euro în cadrul noii legi ce autorizează confiscarea unor bunuri de lux de la persoane nesuspectate de un delict, informează AFP, preluată de Agerpres.

Această lege, adoptată în parlament pe 2 octombrie şi intrată în vigoare pe 8 noiembrie, se înscrie în cadrul măsurilor luate de guvernul de dreapta împotriva bandelor criminale.

Poliţia poate acum să confişte maşini, ceasuri de aur sau articole de marcă de la persoane suspectate de legături cu bande criminale, atunci când ea crede că aceste articole au fost cumpărate din bani ce provin din activităţi ilicite şi chiar dacă nicio suspiciune de infracţiune nu este reproşată oficial. Poate fi vorba, de exemplu, de o maşină sport costisitoare condusă de un şomer fără venituri legale care nu poate să explice cum a cumpărat-o.

Poliţia suedeză a anunţat vineri că ea a acţionat deja în 56 de rânduri, confiscând bani lichizi şi obiecte precum autoturisme, motociclete, ceasuri şi genţi în valoare totală de peste 10 milioane de coroane suedeze, potrivit comunicatului. Aceste confiscări urmează să fie apoi aprobate de un tribunal. Niciunul dintre cele 56 de cazuri nu a fost deocamdată adus în faţa unui tribunal, precizează poliţia.

Prim-ministrul Ulf Kristersson a estimat săptămâna trecută că noua lege, controversată, este „cea mai mare reformă introdusă în codul penal” după 1965.

Opozanţii acestei noi legi, printre care mediatori parlamentari însărcinaţi să verifice constituţionalitatea legii, şi-au exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte statul de drept, mai ales privind respectarea prezumţiei de nevinovăţie şi criteriile vagi pentru întreprinderea acestor percheziţii.

Suedia se străduieşte să ţină în frâu înmulţirea schimburilor de focuri şi atacurilor cu dispozitive explozive comise de bande, atacuri care au legătură cu reglări de conturi şi cu controlul asupra traficului de droguri.

În 2023, ţara a înregistrat 53 de decese în 363 de schimburi de focuri, care au făcut şi victime nevinovate. Autorii sunt adesea tineri adolescenţi, angajaţi ca ucigaşi de către bande pentru că ei nu au atins încă vârsta responsabilităţii penale, de 15 ani. Noua lege asupra confiscărilor se aplică şi celor sub 15 ani.

INTERVIURILE HotNews.ro