Ai datorii la Stat? Luni este ultima zi pentru depunerea Notificării la ANAF / În anumite situații, Declarația 11 va putea fi trimisă în 90 de zile
Românii care au datorii la ANAF mai au câteva zile pentru a depune Notificarea (Declarația 11, care are și opțiunea de Cerere) pentru a beneficia de ștergerea accesoriilor și a unei părți din impozit și contribuții (amnistia fiscală). Luni, 25 noiembrie, este termenul limită.
*Același termen este și pentru firme.
Între timp, Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență (urmează să apară zilele astea în Monitorul oficial), prin care plata poate fi făcută până în 19 decembrie 2024.
Cine poate beneficia de amnistie în 90 de zile
Persoanele fizice care primesc Decizii de impunere din oficiu aferente anilor 2019 – 2020, deci cei care nu au depus Declarația unică la vremea aceea, vor depune cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei, declara recent Cornel Grama, în cadrul Ghidului amnistiei fiscale.
„Deci pot să depășească 25 noiembrie 2024. Dacă decizia de impunere pentru 2020 se comunică în ianuarie 2025, nicio problemă. Ai obligația să plătești ce e în acea decizie, debitul, și depui cererea anulare în 90 de zile de la comunicarea deciziei”, afirma el.
Potrivit acestuia, nu e obligatoriu să aștepți 90 de zile.
„O poți depune și a doua zi după plata a ceea ce scrie în decizia respectivă. Astfel beneficiezi de această amnistie fiscală”, spune Cornel Grama.
În anumite situații poți primi bani de la ANAF
Să presupunem că o persoană are eșalonare la plată cu un grafic pentru anumite debite și vrea să apeleze la amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu, mai ales că data limită pentru a beneficia (25 noiembrie) se apropie.
*Dacă a avut un control fiscal, a depus o declarație rectificativă care se referă la altceva, nu la acea eșalonare, pentru acea decizie de impunere de la controlul fiscal ori declarație rectificativă beneficiază de amnistie.
„Cei care au eșalonări la plată în curs, sau cei care au obținut o eșalonare între 6 septembrie – 25 noiembrie, beneficiază și ei de amnistie pentru accesoriile din graficul de eșalonare. Ei depun notificarea către ANAF, iar acesta din urmă îi comunică un nou grafic de eșaloanare prin care îi scoate din eșalonare acele accesorii și îi comunică un nou grafic cu debitele rămase”, spune consultantul fiscal Cornel Grama.
Acea persoană trebuie să achite acele debite rămase plus dobânda.
„Acea dobândă se va restitui după ce se termină eșalonarea și tot atunci se anulează toate dobânzile și penalitățile din acea eșalonare”, afirmă Grama.
Acest lucru se aplică atât pentru cei care au eșalonare clasică ori în formă simplificată.
De ce este bine să fie depusă notificarea
„Ei pot depune notificarea, e opțională, dar este bine să fie depusă. De ce? După ce depui notificarea încep să se întâmple unele lucruri. Vor începe angajații ANAF să lucreze și să verifice situațiile. Se vor amâna și nu vor intra în stingere acele accesorii din eșalonarea la plată până la 25 noiembrie 2024, inclusiv procentul de anulare din debitele pentru persoanele fizice de 25 sau 50%”, a explicat consultantul fiscal.
*Poate să fie o eșalonare în care o persoană fizică poate să aibă și debite. Atunci intră și cu 25% sau 50%.
„Va trebui să achite doar ratele aferente debitelor rămase. Deci achită doar ce a rămas din eșalonare după ce primește noul grafic și dobânda datorată până la data stingerii integrale a acelor debite, precum și obligațiile curente care se nasc după 1 septembrie și până la 25 noiembrie, plus declarațiile fiscale depuse la zi”, a mai declarat Cornel Grama.
Ce efecte va avea cererea de anulare obligațiilor bugetare după ce se finalizează eșalonarea
- Accesoriile amânate la plată se anulează.
- Dobânzile plătite pentru noul grafic de eșalonare se restituie.
- Se anulează 50% sau 25% în cazul persoanelor fizice
- Se anulează și penalitățile de nedeclarare aferente debitelor eșalonate la plată care au fost stabilite prin decizii de impunere (atât procentul de 75% care s-a redus prin eșalonare, cât și 25% care trebuiau să fie achitate până la finalul eșalonării).
- Se anulează și penalitățile pentru pierderea eșalonării.
Reamintim că românii, inclusiv cei care au avut venituri din PFA – cu datorii mai mici de 5.000 lei vor putea să anuleze jumătate din suma principală restantă la 31 august.
Să presupunem că nu ai plătit impozit pe venit de 2.000 de lei. La acea sumă s-au strâns inclusiv dobânzi și penalități. Tu va trebui să plătești 1.000 de lei, vei depune o cerere la Fisc, iar ulterior se vor șterge dobânzile, penalitățile și restul de 1.000 de lei.
Dacă datoriile depășesc 5.000 de lei, atunci, prin același mecanism ca mai sus, se va anula 25% din suma principală, ceea ce înseamnă că va trebui să plătești 75%.