Sari direct la conținut

Românii și trotinetele electrice – Cât costă cele mai vândute modele și ce autonomie au

HotNews.ro
Trotinete electrice, Foto: Hotnews
Trotinete electrice, Foto: Hotnews

​Românii cumpără anual aproximativ 30.000 de trotinete electrice, prețul mediu este de 2.000 de lei, iar cele mai scumpe trec și de 13.000 de lei, spune Mihai Pătrașcu, director la unul dintre cele mai mari magazine online din țară. Cel mai mult contează pentru cumpărător prețul, autonomia trotinetei și dimensiunea. Cele mai ieftine au 20-25 km autonomie, iar la polul opus, unele au peste 65 km între încărcări.

În ultimii cinci ani orașele țării s-au umplut de trotinete electrice, fie cumpărate de persoane fizice, fie cele puse pe străzi de diversele aplicații. Mulți oameni nu le suportă, fiindcă se lovesc de cele lăsate în mijlocul trotuarului, dar alții sunt mulțumiți că le pot folosi pentru drumuri de câțiva kilometri, fără să mai rămână blocați în trafic. Probabil că în România s-au vândut peste 100.000 de trotinete electrice din 2016 până în prezent, dar au succes și cele clasice, fără motor, unde modelele mai bune, cu suspensii și frână pe ghidon, costă peste 600 de lei.

Pe piață sunt peste 200 de modele de trotinete electrice, de la unele care abia pot atinge 20 km/h, până la unele care pot trece de 50 km/h. Cele mai simple au autonomie de sub 20 km, dar cele mai ”longevive” pot parcurge și 65 km între încărcări.

Mihai Pătrașcu, director la EvoMag, spune că mulți își iau întâi un model popular de la Xiaomi, la 1.200 – 1.300 lei, dar apoi oamenii își dau seama că vor un model cu roți mai mari, pe care să se simtă mai siguri.

”Dacă folosești trotineta electrică zilnic, dar nu ai un sistem de suspensii bine pus la punct, simți după două – trei luni că ai presiune în coloană”, spune șeful EvoMag.

Din costul unei trotinete electrice, bateria reprezintă 70%. Autonomia este în general între 30 și 60 km, iar timpii de încărcare la priză variază în funcție de model, între 4 și 8 ore. Autonomia depinde și de greutatea posesorului trotinetei (mediile sunt calculate pentru 75 kg greutate și, la fel ca la mașini, autonomia scade drastic dacă accelerezi des și mergi repede), spune Mihai Pătrașcu.

O trotinetă electrică ține, tot în funcție de preț și calitate, 2-3 ani sau între 500 și 1.000 de încărcări. Mulți români îți cumpără trotinete mai scumpe pentru a merge cu ele pe munte sau pe teren accidentat (de exemplu pe Transfăgărășan).

O parte importantă dintre trotinete sunt folosite de cei care livrează mâncare prin diverse aplicații.

De ce criterii tehnice țin cont românii atunci când achiziționează o trotinetă electrică:

  • Autonomia trotinetei,
  • Dimensiunea acesteia,
  • Design,
  • Cât de rapid accelerează,
  • Puterea motorului,
  • Frâne,
  • Timpul de încărcare
  • Dotări (claxon, oglinzi, lumini)
  • Accesorii,
  • Acces la service.

Cât privește profilul clienților pentru trotinetele electrice, acestea sunt achiziționate cu precădere de bărbați (reprezentând 80% dintre cumpărători), cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, care, fie vor să facă mișcare și activități în aer liber, fie vor să meargă la serviciu cu ele.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro