Ciolacu a numit un nou vicepreședinte interimar la AMEPIP, super-agenția care va controla companiile de stat. Cine este Adrian Mihalcea
Premierul Marcel Ciolacu l-a numit luni, 9 decembrie, în funcția de vicepreședinte interimar la AMEPIP, super-agenția care va controla companiile de stat, pe Adrian Mihalcea, un consilier superior chiar din cadrul acestei agenții. Mihalcea va ocupa acest post până când Guvernul va finaliza procedura de selecție a noilor șefi la AMEPIP, procedură fără de care România riscă să piardă o parte din banii din PNRR.
Decizia de numire a acestuia la vârful Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost publicată luni în Monitorul Oficial.
Pe site-ul AMEPIP a fost publicat și un CV cu experiența acestuia, în care Adrian Mihalcea se recomandă ca:
„profesionist cu experiență și practică vaste în domeniul managementului strategic și operațional, guvernanței corporative, cu un istoric profesional axat atât pe monitorizarea și implementarea principiilor de conformitate în întreprinderi publice și private, cu contribuții directe la selecția și numirea administratorilor în cadrul întreprinderilor publice”.
A condus mai multe firme private, apoi s-a angajat la Stat. În ce Minister a lucrat înainte de Revoluție
Potrivit datelor din acest CV, de la începutul acestui an și până în data de 8 decembrie, Adrian Mihalcea a fost consilier superior chiar în cadrul AMEPIP, poziție din care a participat la procedura de selecție pentru numirea administratorilor de întreprinderi publice în cadrul comisiilor de selecție și nominalizare constituite la nivelul autorităților publice tutelare.
Anterior, din septembrie 2022 și până la sfârșitul anului 2023, Adrian Mihalcea a lucrat în Ministerul Economiei mai întâi ca și consilier juridic, apoi consilier superior și în final șef serviciu în Direcţia Administrarea Participaţiilor Statului – Serviciul Guvernanţă Corporativă.
Înainte de Revoluție, Adrian Mihalcea a lucrat din anul 1983 ca tehnician principal în Ministerul Contractării și Achiziționării Produselor Agricole. Ministerul a fost desființat în 1990, iar direcțiile sale au intrat în componența altor ministere.
Până să se angajeze în Ministerul Economiei, în septembrie 2022, Adrian Mihalcea a lucrat în sectorul privat ca șef departament juridic la firmele MDC Management Development Consulting (unde este asociat și administrator, potrivit declarației sale de interese) și la firma Delman Consult SRL.
A fost director general la firmele Alessio Imp-Exp SRL, Alex Furs SRL, Eco Pallet SRL și MSM Blănărie Argăsitorie Curățătorie SRL, dar și membru în CA la Horticola SA.
Este licențiat în științe economice, la ASE București, și științe juridice la Universitatea Nicolae Titulescu, unde are și un master în drept internațional.
În cea mai recentă declarație de avere, Mihalcea a menționat că a încasat anul trecut venituri totale de 77.521 de lei de la Ministerul Economiei.
Soția sa, Carmen Georgeta Mihalcea, a încasat 81.360 de lei ca angajată a firmei MDC Management Development Consulting, unde Adrian Mihalcea este asociat.
Corina Crețu, numită președinte interimar la AMEPIP
Fostul europarlamentar şi comisar european Corina Creţu a fost numită, în data de 21 octombrie 2024, președinte interimar la AMEPIP, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu.
Corina Crețu va conduce agenția până când Guvernul va finaliza procedura de selecție a noilor șefi, procedură fără de care România riscă să piardă o parte din banii din PNRR.
Corina Crețu l-a înlocuit de la conducerea interimară a AMEPIP pe Ciprian Cătălin Hojda, care a fost numit în funcția de vicepreședinte interimar al AMEPIP, tot până la finalizarea procedurii de selecție competitivă a noii conduceri a acestei agenții.
Unul dintre cele șase jaloane pe care România nu le-a îndeplinit corespunzător pentru a primi cea de-a treia cerere de plată în valoare de două miliarde euro din PNRR vizează problemele legate de procedura de selecție la AMEPIP, care funcționează în subordinea Guvernului.
Cum și-a dat demisia conducerea AMEPIP în urma observațiilor de la Bruxelles
În luna iulie din acest an, toată conducerea AMEPIP, respectiv președintele Mihai Precup și vicepreședinții Ciprian Hojda și Victor Moraru au demisionat în urma neregulilor semnalate de Comisia Europeană privind procedura de selecție a acestora.
Demisiile au venit după ce Economedia.ro a prezentat o scrisoare de observații a Comisiei Europene, care atenționa asupra unor nereguli la procesul de numire a conducerii AMEPIP.
Victor Moraru a participat la selecția membrilor comisiei care ulterior urma să îl numească în funcția de vicepreședinte AMEPIP, ceea ce duce la incompatibilitate și conflict de interese.
Astfel, înainte să fie ales vicepreședinte AMEPIP, Moraru era director în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În această calitate, el a prezidat comisia de selecție a celor doi reprezentanți ai mediului academic, parte a comisiei de experți independenți (cinci persoane în total) pentru selectarea președintelui și a vicepreședinților AMEPIP.
Ulterior, premierul Marcel Ciolacu i-a numit din nou pe Ciprian Hojda și Victor Moraru la conducerea AMEPIP pentru a asigura interimatul, premierul subliniind că niciunul dintre ei nu se va mai regăsi în noua conducere care va fi aleasă în urma unui nou proces de selecție în acord cu cerințele Comisiei Europene.
Între timp, Victor Moraru a fost numit membru în directoratul Transelectrica.