Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 1023: Kremlinul promite că va răspunde la atac ucrainean cu rachete ATACMS / Rușii aruncă tot ce au în lupta pentru cucerirea unui oraș-cheie

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 1023: Kremlinul promite că va răspunde la atac ucrainean cu rachete ATACMS / Rușii aruncă tot ce au în lupta pentru cucerirea unui oraș-cheie
Soldați ucraineni la un exercițiu tactic în zona Kievului. Foto: Oleksandr Klymenko / Sipa Press / Profimedia

Situație dificilă pentru trupele ucrainene din sectorul Povrovsk, unde armata rusă atacă neîncetat. Armata Kievului a confirmat miercuri că trupele lui Vladimir Putin înaintează spre orașul-strategic și se află la aproximativ 3 kilometri. Șeful armatei ucrainene a anunțat că este nevoie de măsuri neconvenționale pentru a face față asaltulul rusesc.

Evenimentele de joi, ziua 1023 a războiului din Ucraina, LIVE:

Ministerul Apărării din Finlanda a anunțat joi că a blocat șapte tranzacții imobiliare care implicau doi cumpărători ruși, pe motiv că aprobarea acestor achiziții ar putea amenința securitatea națională.

Kremlinul a declarat joi că armata rusă va răspunde „obligatoriu” la atacul ucrainean lansat, potrivit Moscovei, împotriva unui aerodrom militar rus din regiunea Taganrog cu ajutorul a şase rachete americane ATACMS, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Va urma un răspuns: el va veni la momentul şi în modul care vor fi considerate adecvate. Dar va urma cu siguranţă”, a insistat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă.

Peskov a subliniat că armata rusă a făcut miercuri o declaraţie „clară şi absolut lipsită de ambiguitate” în acest sens.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri, într-un comunicat, că acest gen de atac „nu va rămâne fără răspuns şi vor fi luate măsuri corespunzătoare”, a adăugat el.

Recent, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat, ca răspuns la lovituri similare, că Moscova va ataca centre de decizie de la Kiev cu racheta sa hipersonică experimentală Oreşnik, care poate transporta un focos nuclear, şi ţările occidentale care ajută Ucraina să atace teritoriul rus.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat miercuri că Rusia ar putea lovi Ucraina zilele următoare cu încă o rachetă balistică Oreşnik, după un prim atac efectuat astfel pe 21 noiembrie asupra unei fabrici de armament din oraşul ucrainean Dnipro.

În pofida ameninţărilor recente din partea lui Vladimir Putin, atacurile ucrainene cu ajutorul rachetelor occidentale împotriva teritoriului rus au continuat miercuri, potrivit Moscovei.

Luna trecută, preşedintele american Joe Biden a dat pe final de mandat undă verde cererii insistente a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de lovire a unor ţinte în profunzimea teritoriului rus cu rachete ATACMS, autorizaţie dată apoi şi de Marea Britanie şi Franţa pentru folosirea astfel a rachetelor Storm Shadow/SCALP. De atunci, armata ucraineană a efectuat mai multe raiduri asupra unor ţinte în Rusia cu astfel de rachete, ce au o rază de acţiune de 300 de kilometri, în timp ce pe frontul din estul Ucrainei trupele ruse au continuat să avanseze.

Compania petrolieră de stat din Rusia, Rosneft, a încheiat un acord referitor la furnizarea unei cantităţi de aproape 500.000 de barili de ţiţei pe zi (bpd) către compania indiană de rafinare Reliance, acesta fiind cel mai mare contract energetic semnat vreodată între cele două ţări, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Contractul, care se întinde pe o perioadă de 10 ani, este echivalent cu 0,5% din oferta mondială de petrol şi are o valoare de aproape 13 miliarde de dolari, la preţurile actuale. Acest contract va consolida şi mai mult relaţiile dintre India şi Rusia, care este supusă unor multiple sancţiuni occidentale din cauza invaziei din Ucraina.

Petrolul rusesc reprezintă deja mai mult de o treime din importurile de energie ale Indiei. Această ţară a devenit cel mai mare importator de ţiţei rusesc după ce Uniunea Europeană, care anterior era cel mai mare cumpărător de ţiţei rusesc, a impus sancţiuni asupra importurilor de petrol rusesc, ca răspuns la invazia din Ucraina.

India nu aplică niciun fel de sancţiuni petrolului rusesc, astfel că firmele de rafinare din India au profitat de posibilitatea de a se aproviziona cu ţiţei rusesc ieftin. Sancţiunile occidentale au făcut petrolul rusesc mai ieftin, cu trei până la patru dolari per baril, faţă de ţiţeiul din alte zone.

Creşterea importurilor de petrol rusesc ale Indiei are repercursiuni pentru producătorii de petrol din Orientul Mijlociu. În rândul producătorilor de ţiţei există o concurenţă intensă pentru cucerirea pieţei din India, care este una din pieţele energetice cu cel mai puternic ritm de creştere, şi devine şi un important motor al cererii mondiale, pe măsură ce apetitul de petrol al Chinei, cel mai mare importator mondial, dă semne de încetinire.

Conform termenilor contractului, Rosneft urmează să livreze Reliance 20-21 de tancuri petroliere de tip Aframax (80.000 până la 100.000 de tone) de diferite tipuri de ţiţei rusesc şi trei cargouri de până la 100.000 de tone fiecare de păcură în fiecare lună, susţin sursele citate de Reuters. Livrările ar urma să fie făcute către complexul de rafinare de la Jamnagar, statul Gujarat din vestul Indiei, care este cel mai mare complex de acest tip din lume.

Livrările ar urma să înceapă în luna ianuarie 2025 şi vor continua timp de 10 ani, cu opţiunea prelungirii pentru încă 10 ani. Sursele au precizat că Reliance şi Rosneft vor revizui în fiecare an termenii referitori la preţuri şi volume de livrări, pentru a ţine cont de evoluţiile de pe piaţa petrolieră. (Agerpres)

Bilanţul atacului rus cu rachete care a vizat marţi oraşul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din sudul Ucrainei, a crescut la zece morţi după descoperirea cadavrului unei femei, a anunţat joi guvernatorul regional Ivan Fedorov, relatează AFP și Agerpres.

O persoană se află încă sub dărâmături, a adăugat Fedorov.

Douăzeci şi două de persoane au fost rănite în timpul acestui bombardament care a distrus, printre altele, o clinică şi o clădire de birouri din centrul oraşului, a mai spus el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat marţi „un atac brutal” şi a cerut din nou ţărilor occidentale să furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, în special baterii Patriot americane, pentru a salva „mii de vieţi” de „teroarea rusă”.

Un oficial american a avertizat miercuri că Rusia ar putea lovi Ucraina „în zilele următoare” cu o rachetă balistică hipersonică experimentală Oreşnik, drept răspuns, potrivit Moscovei, la loviturile ucrainene cu rachete ATACMS asupra Rusiei.

Un alt atac rus lansat vineri asupra oraşului Zaporojie s-a soldat cu 10 morţi, în contextul intensificării loviturilor ruse asupra ţintelor civile din Ucraina.

Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a vizitat frontul Pokrovsk și a examinat situația de luptă înainte de a da noi ordine pentru a îmbunătăți linia de apărare și a distruge mai eficient forțele ruse, potrivit Ukrainska Pravda și The Kyiv Independent.

Sinteza celor mai recente evenimente:

INTERVIURILE HotNews.ro