Sari direct la conținut

Bolile cu care fugi din România. Unde se duc și de ce suferă românii care se tratează pe banii statului în străinătate

Panorama.ro
Asistente medicale la spitalul Clinic Colentina, Foto: Inquam Photos / George Călin
Asistente medicale la spitalul Clinic Colentina, Foto: Inquam Photos / George Călin

Românii care vor să meargă să se trateze în străinătate pot face acest lucru încă din 2013, pe banii decontați de statul român, datorită unei directive europene prin care se oferă asistență medicală transfrontalieră. Nu este însă ușor. Condiția este să obțină confirmarea medicală din România că nu li se poate oferi tratamentul în țara noastră, în timp util pentru evoluția bolii lor.

De aceea, numărul românilor care ajung să apeleze la acest mecanism, cunoscut sub numele de „formularul S2” (fost E112) nu e foarte ridicat: câteva sute de oameni în fiecare an.

Cei mai mulți români care întrunesc condițiile să se trateze în străinătate pe banii statului român o fac pentru a trata cancere sau boli ale sistemului circulator. Trebuie spus că România decontează „românește”, adică doar cât ar costa intervențiile medicale dacă pacientul le-ar face acasă în țară. Eventualele diferențe de preț din străinătate sunt suportate de pacienți din propriile buzunare. Chiar și așa, în unele cazuri este o oportunitate pentru acces la tratamente mai rapide și mai avansate.

Citește continuarea pe Panorama.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro