Sari direct la conținut

Xi, mesaj tranșant de Anul Nou: „Nimeni nu poate opri reunificarea națională” a Chinei cu Taiwanul

HotNews.ro
Xi, mesaj tranșant de Anul Nou: „Nimeni nu poate opri reunificarea națională” a Chinei cu Taiwanul
Un ecran imens îl arată pe președintele chinez Xi Jinping ținând un discurs înainte de sărbătorirea Anului Nou la Beijing, pe 31 decembrie 2024. Sursa foto: ADEK BERRY / AFP / Profimedia

Nimeni nu poate opri „reunificarea” Chinei cu Taiwanul, a declarat marți președintele chinez Xi Jinping în discursul său de Anul Nou, lansând un avertisment clar la adresa forțele pro-independență din interiorul și din afara insulei cu 23 de milioane de locuitori, scrie Reuters.

În ultimul an, Beijingul a intensificat presiunea militară în apropierea Taiwanului, trimițând nave de război și avioane aproape zilnic în apele și spațiul aerian din jurul insulei, în ceea ce oficialii taiwanezi consideră a fi un efort insidios de a „normaliza” prezența militară a Chinei.

China consideră Taiwanul, guvernat în mod democratic, drept propriul său teritoriu. Guvernul taiwanez respinge însă pretențiile Beijingului și afirmă că numai poporul său își poate decide viitorul, iar Beijingul ar trebui să respecte alegerea poporului taiwanez.

„Oamenii de pe ambele părți ale Strâmtorii Taiwan sunt o singură familie. Nimeni nu ne poate rupe legăturile de familie și nimeni nu poate opri tendința istorică de reunificare națională”, a afirmat Xi, în discursul său, transmis de televiziunea de stat chineză CCTV.

În discursul său de pe 31 decembrie de anul trecut, Xi a spus că „reunificarea” Chinei cu Taiwanul este inevitabilă și că oamenii din ambele părți „ar trebui să fie legați de un scop comun și să participe la gloria întineririi națiunii chineze”.

Tensiunile au rămas ridicate pe tot parcursul anului în sensibila strâmtoare Taiwan, în special după ce Lai Ching-te, considerat drept „separatist” de către Beijing, a devenit în luna mai cel mai recent președinte al insulei.

Anterior în cursul acestei luni, China a organizat o mare desfășurare de forțe navale în jurul Taiwanului, în Marea Chinei de Est și în Marea Chinei de Sud, după ce Lai a făcut escală în Hawaii și în teritoriul american Guam, în cadrul unei vizite în Pacific puternic criticată de Beijing.

China, care nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, a efectuat două runde de exerciții de război în jurul insulei în acest an, afirmând că acestea au fost avertismente împotriva „actelor separatiste” și a promis să ia măsuri suplimentare dacă va fi necesar.

Vânzările de arme americane către Taiwan, permise de Legea privind relațiile cu Taiwanul, au continuat, de asemenea, să tensioneze legăturile Beijingului cu Washingtonul.

China a avertizat în mod regulat Statele Unite împotriva oricăror legături militare cu Taiwanul și a impus sancțiuni furnizorilor militari și directorilor acestora.

INTERVIURILE HotNews.ro