Sari direct la conținut

Polonia nu l-a invitat pe ambasadorul ungar la cea mai importantă ceremonie de la începutul anului: „Nu este binevenit” / Viktor Orbán rămâne și el acasă

HotNews.ro
Polonia nu l-a invitat pe ambasadorul ungar la cea mai importantă ceremonie de la începutul anului: „Nu este binevenit” / Viktor Orbán rămâne și el acasă
Premierii Donald Tusk și Viktor Orban la reuniunea informală a șefilor de stat sau guvern ce a avut loc pe 8 noiembrie 2024 la Budapesta, FOTO: Ferenc Isza / AFP / Profimedia Images

Polonia a decis să nu îl invite pe ambasadorul Ungariei la cel mai important eveniment al său de la începutul anului, ceremonia care marchează preluarea președinției rotative a UE de către Varșovia, într-un nou episod al scandalului diplomatic uriaș izbucnit în decembrie între cele două țări, relatează Reuters.

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán nu a fost nici el invitat la ceremonia ce va avea loc vineri la Teatrul Mare din Varșovia, a precizat Magdalena Sobkowiak-Czarnecka, viceministrul polonez pentru Afaceri Europene.

Polonia a reacționat vehement când Ungaria i-a acordat luna trecută azil politic lui Marcin Romanowski, fost viceministru al Justiției din Polonia, reținut în iulie în cadrul unei investigații privind utilizarea abuzivă a fondurilor publice.

„Când am trimis invitațiile pentru gala noastră acum aproape o lună, am invitat întregul corp diplomatic”, a declarat acum Sobkowiak-Czarnecka, în comentarii televizate transmise vineri.

„Dar după situația cu ministrul Romanowski, ministrul (de Externe) Sikorski a decis că ambasadorul Ungariei nu este un oaspete binevenit astăzi la teatru”, a subliniat oficialul polonez.

Prim-ministrul polonez Donald Tusk și Antonio Costa, președintele Consiliului European, urmează să susțină discursuri la ceremonia care marchează începutul președinției Poloniei la Consiliul Uniunii Europene, mandat deținut în rotație de fiecare stat membru timp de șase luni. Ungaria a exercitat președinția blocului comunitar în a doua jumătate a anului 2024.

Relații tensionate între Polonia și Ungaria

Tusk a fost critic față de Orbán pe teme precum poziția acestuia privind războiul din Ucraina și politici pe care Polonia le consideră pro-ruse. Orbán a declarat pentru presa maghiară că guvernul lui Tusk consideră ungurii drept „inamici”.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a acuzat guvernul polonez, într-un interviu acordat pe 19 decembrie, că își persecută adversarii politici. El a subliniat că decizia de a-i acorda azil lui Romanowski este conformă atât cu legislația ungară, cât și cu cea a Uniunii Europene.

„Acțiunile guvernului condus de [prim-ministrul Donald] Tusk au creat o situație în care guvernul polonez ignoră deciziile Curții Constituționale… și folosește legea penală ca instrument împotriva adversarilor politici”, a afirmat Gulyas.

Gulyas a declarat de asemenea că tentativa de arestare a lui Romanowski în Polonia ridică semne de întrebare serioase cu privire la tratamentul echitabil și absența părtinirii politice în procedurile judiciare din țară.

Imediat după aceea, ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a denunțat în termeni duri comentariile oficialului ungar și decizia Budapestei de a-i acorda azil politic lui Romanowski.

„Considerăm decizia de a acorda azil politic lui M. Romanowski, suspectat de infracțiuni de natură penală și căutat printr-un mandat european de arestare, ca un act ostil împotriva Republicii Polone și a principiilor Uniunii Europene”, a scris el pe platforma „X”.

Sikorski a precizat de asemenea că ambasadorul Ungariei la Varșovia va fi convocat la sediul Ministerului de Externe pentru explicații și pentru a i se înmâna o notă oficială de protest.

Dosarul care a inflamat spiritele între Varșovia și Budapesta

Romanowski, un fost viceministru al Justiției care a fost reținut la mijocul lunii iulie a anului trecut în cadrul unei anchete privind folosirea fondurilor publice, a fost eliberat prin decizie judecătorească, la doar o zi după reținerea sa, în virtutea imunității diplomatice de care ar beneficia ca membru în delegația poloneză la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Președintele Adunării, Theodoros Rousopoulos, a subliniat într-o scrisoare adresată lui Szymon Hołownia, președintele legislativului de la Varșovia, că membrii forului european sunt acoperiți de imunitate pe tot parcursul sesiunii sale anuale.

La 15 octombrie, parchetul i-a prezentat acuzații modificate, pe care Romanowski le-a respins. În decembrie, o instanță din Varșovia a dispus arestarea preventivă a sa pentru o perioadă de 3 luni și apoi a emis un mandat european de căutare pe numele său, după ce el s-a eludat anchetei.

Parlamentarii din opoziție, inclusiv Romanowski însuși, au acuzat guvernul lui Tusk că desfășoară o „vânătoare de vrăjitoare” cu motivație politică.

Guvernul pro-european al lui Tusk susține în schimb că a deschis calea pentru ca procurorii să investigheze presupusele ilegalități comise sub administrația anterioară a partidului naționalist Lege și Justiție (PiS), aflat la putere între 2015 și 2023.

Noua coaliție guvernamentală de la Varșovia acuză PiS că în cei 8 ani în care s-a aflat la putere a comis numeroase abuzuri, inclusiv unele de natură penală, despre care susține că nu au fost anchetate de procurori de teama represaliilor.

INTERVIURILE HotNews.ro