Prima voce din PSD care reacționează la autosuspendarea lui Crin Antonescu: A fost un candidat de rezervă
Eurodeputatul PSD, Vasile Dîncu, a declarat la o zi după ce Crin Antonescu a anunțat că pune pe pauză candidatura sa la Cotroceni că fostul lider PNL a fost ales candidat comun pentru alegerile prezidențiale pe fondul șocului provocat de rezultatele din primul tur al scrutinului, subliniind că a fost „un candidat de rezervă”, potrivit Euronews România.
Social-democratul consideră că decizia coaliției de a-l desemna pe Crin Antonescu drept candidat comun a fost luată în grabă.
„Trebuia să scoată un candidat, unul care să aibă o oarecare notorietate și nu au apucat să facă nici sondaje, nu au apucat nici să legitimeze în interiorul partidelor o asemenea candidatură. Deci a fost, din nefericire domnul Antonescu, un candidat de rezervă, un candidat care era bun pentru vremurile respective. Eu am un respect deosebit pentru Crin Antonescu, pentru că este ultimul romantic al politicii, după părerea mea, dar domnia sa aparține unei epoci a oralității politicie. Acum trăim o eră digitală nu știm dacă mai este potrivit, lumea nu se mai poate concentra la discursurile frumoase, chiar dacă sunt motivaționale și inspiraționale, dar discursurile lungi… lumea vrea emoții, conflicte, scandal”, a declarat Vasile Dîncu la Euronews România.
Fostul ministrul al Apărării crede că decizia lui Crin Antonescu de a se autosuspenda din calitatea de candidat comun al Coaliției de guvernare a fost luată după ce sondajele realizate recent ar fi indicat o performanță scăzută pentru Antonescu.
„În al doilea rând, au apărut și alte tipuri de candidați: Nicușor Dan, Funeriu, care sunt oameni cu o anumită expertiză, oameni care au avut carieră de olimpici înainte. Mai au să se bată cu 40% din electorat care este suveranist și care are o frustrare foarte mare pentru că s-au anulat alegerile. Deci cu siguranță că nu este foarte simplu și domnul Crin Antonescu a simțit că nu a fost îndelung sprijinit în această perioadă, a fost și perioada de sărbători, este adevărat, dar probabil a simțit că se fac sondaje, poate că a și văzut rezultate de sondaje și nu cred că în acest moment ar fi cel mai performant, cel puțin în sondaje”, a mai explicat Dîncu.
Crin Antonescu a anunțat că suspendă unilateral acordul prin care a fost desemnat candidat al coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale. El și-a argumentat decizia spunând că, în primul rând, nu a fost încă stabilită o dată a alegerilor, iar în al doilea rând nu a existat un vot unanim din partea Coaliţiei.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost primul dintre reprezentanții coaliției de guvernare duminică, la Europa FM. „Crin Antonescu are dreptate. Trebuie să stabilim cât mai curând data alegerilor”, a spus Kelemen.
Șeful PNL, Ilie Bolojan, a declarat duminica aceasta ca PNL își dorește ca alegerile prezidențiale să fie organizate cât mai repede, iar partidul va desemna un candidat, agreat împreună cu ceilalți lideri ai coaliței, în forul statutar după stabilierea calendarul privind scrutinul prezidențial.
„Din punctul de vedere al Partidului Național Liberal, domnul Antonescu este candidatul coaliției. Este doar o problemă de a formaliza în interiorul PNL, dar înainte de a face acel anunț, am avut o consultare cu conducerea restrânsă a partidului și în interiorul PNL nu există o probelmă privind susținerea candidaturii domnului Crin Antonescu, deci nu există o astfel de problemă la Partidul Național Liberal”, a declarat, la Digi 24, Bolojan.
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au convenit anul trecut să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu. Anunțul a fost făcut pe 23 decembrie, într-o declarație de presă comună a liderilor celor patru grupuri.
Crin Antonescu a precizat atunci că a acceptat să candideze în alegerile prezidențiale din 2025 întrucât România se află într-o situație complicată, iar liderii PSD – PNL – UDMR și ai minorităților naționale i-au propus acest pas întrucât este considerat că este o soluție.