Coreea de Nord lansează o rachetă balistică cu rază intermediară, primul său test în două luni
Coreea de Nord a lansat, luni, în direcţia Mării Japoniei ceea ce se crede a fi o rachetă balistică cu rază intermediară (IRBM), în ceea ce reprezintă primul său test de acest tip în două luni, consemnează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.
„Armata noastră a detectat o rachetă balistică lansată din zona Phenian astăzi în jurul orei 12:00 (3:00 GMT),” a informat într-un comunicat Statul Major comun (JCS) din Coreea de Sud, citat de EFE.
Racheta a căzut în Marea Japoniei după ce a zburat aproximativ 1.100 de kilometri.
Ultimul test al regimului de la Phenian a avut loc pe 5 noiembrie, când Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune.
Lansarea a fost confirmată şi de Ministerul Apărării nipon, care a detectat noul test de arme nord-coreean şi a remarcat că proiectilul a căzut în afara zonei sale economice exclusive (ZEE).
Guvernul japonez a format o echipă specială pentru a colecta informaţii şi a analiza posibilele pagube, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Yoshimasa Hayashi.
Racheta de luni este prima lansată de Coreea de Nord în 2025 şi prima după testul din 5 noiembrie 2024, care a fost pus pe seama unei încercări de provocare a regimului în contextul desfăşurării alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.
Atunci, Phenianul a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, cu o altitudine maximă de 100 km şi care au parcurs o distanţă de aproximativ 400 de kilometri.
Prezentul test coincide cu vizita secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, la Seul, ultima pe care Blinken o efectuează în ţara asiatică în această calitate, înainte de sosirea lui Donald Trump la Casa Albă.
De altfel, Blinken şi omologul său sud-coreean Cho Tae-yul au condamnat testul nord-coreean, potrivit AFP.
„Condamnăm testul cu o rachetă efectuat de RPDC chiar astăzi, o nouă încălcare a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, a declarat Blinken la o conferinţă de presă comună cu Cho, folosind acronimul oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreea.