Propunerea lui Zelenski: Desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina ar contribui la „forțarea Rusiei la pace”
Această ipoteză, care a fost discutată la jumătatea lunii decembrie de liderul francez Emmanuel Macron și de liderul polonez Donald Tusk, a fost respinsă de Rusia, care a calificat-o drept „prematură”, scrie AFP.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că o posibilă desfășurare de trupe occidentale în Ucraina ar contribui la „forțarea Rusiei la pace”, afirmând că vede o „perioadă de oportunitate” deschizându-se odată cu sosirea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă.
Propunerea sa vine într-un moment în care speculațiile cu privire la posibilele negocieri de pace s-au intensificat, în așteptarea întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă.
Printre ideile explorate de cancelariile europene și de Washington se numără cea a desfășurării unui contingent militar în Ucraina care va asigura că o ipotetică încetare a focului este menținută.
„Desfășurarea de contingente partenere este unul dintre cele mai bune instrumente” pentru „a forța Rusia să facă pace”, a declarat dl Zelenski în timpul unei reuniuni în Germania în „formatul Ramstein”, care reunește principalii aliați ai Ucrainei.
Această ipoteză, care a fost discutată la jumătatea lunii decembrie de liderul francez Emmanuel Macron și de liderul polonez Donald Tusk, a fost respinsă de Rusia, care a calificat-o drept „prematură”.
Un nou capitol
Zelenski a subliniat, de asemenea, că un „nou capitol” se deschide „pentru Europa” odată cu preluarea mandatului de către Donald Trump la 20 ianuarie.
Pentru șeful statului ucrainean, aceasta va fi „o perioadă în care va trebui să cooperăm și mai mult, să ne bazăm și mai mult unii pe alții și să obținem împreună rezultate și mai mari”.
„Văd această perioadă ca pe una a oportunităților”, a spus el.
Zelenski se află joi în Germania pentru discuții cu principalii aliați ai Ucrainei, într-un moment în care forțele ucrainene se retrag pe frontul de est și se tem de o dezangajare din partea SUA după revenirea la putere a lui Donald Trump.
Ajutor militar suplimentar din partea SUA
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a profitat de ocazie pentru a anunța un nou ajutor militar în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari (485 de milioane de euro) pentru Ucraina.
Acesta „include rachete suplimentare pentru apărarea antiaeriană ucraineană, mai multă muniție”, în special pentru armele aer-sol, „și alte echipamente pentru susținerea avioanelor ucrainene F-16”, a explicat el.
Zelenski a făcut apel la aliații Kievului să „participe și mai activ” la dezvoltarea unui „arsenal de drone” pentru Ucraina, arme care au devenit indispensabile în acest război.
De asemenea, el a descris ofensiva din august a armatei ucrainene în regiunea Kursk de la frontiera rusă, unde ucrainenii ocupă încă câteva sute de kilometri pătrați, drept „una dintre cele mai mari victorii ale noastre” în acest război.