Sari direct la conținut

Medic: Un tratament cu antibiotic se ia cel puțin 5 zile / Eliberarea de antibiotice fără consult și doar pentru 2-3 zile, una dintre principalele cauze ale rezistenței la antibiotic

HotNews.ro
La farmacie, Foto: Arne9001 | Dreamstime.com
La farmacie, Foto: Arne9001 | Dreamstime.com

​Durata unui tratament cu antibiotic este de cel puțin 5 zile, iar farmaciștii nu au competența de a elibera antibiotice fără rețeta prescrisă de un medic, afirmă dr. Florin Roșu, medic ATI și managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. În plus, antibioticele nu se administrează în caz de viroză – ele combat doar bacteriile – mai spune medicul.

Antibioticele nu se administrează la întâmplare

Doctorul Florin Roșu atrage atenția asupra unui fenomen despre care și alți medici au vorbit în aceste zile: un tratament cu antibiotic incomplet, într-un număr insuficient de zile, poate face mai mult rău decât bine, deoarece, dacă administrarea medicamentelor se face într-o cură incompletă, infecția rămâne practic netratată și astfel riscă să se dezvolte rezistența la antibiotic.

„Una dintre cele mai mari erori în ceea ce se cheamă în lume medicina bazată pe dovezi este antimicrobial stewardship-ul – contracararea efectelor și faptul cel mai ingrijorator, multi-drog rezistența cu rezultatul septicemiei, așa cum era cunoscută pana acum, în momentul de față: sepsis – este eliberarea de antibiotice către populație fără consult de specialitate (și doar pentru 2-3 zile)”, afirmă dr. Florin Roșu.

„Voi detalia: farmaciștii nu au competența de a elibera antibiotice fără rețeta prescrisă de un medic. Un tratament cu antibiotice se desfașoară cel putin 5 zile (dacă laboratorul de analize medicale nu îți eliberează o antibiogramă, astfel încât să poți să realizezi dacă germenul – factorul etiologic – îți permite dezescaladarea” – administrarea unui antibiotic cu spectru mai restrâns decât cel inițial)”, arată managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Florin Roșu atrage atenția, de asemenea, că „antibioticele nu se administreaza la întâmplare; au permeabilitatea lor: unele ajung în zone ale organismului unde nu există oxigen sau pătrund bariera feto-placentară, afectând ireversibil fătul, bariera hemato-encefalică, ajutând la vindecare”.

Antibioticele nu se administrează în cazul unei viroze, mai subliniază medicul, deoarece ele combat doar bacteriile: „Sigur, există frecvent suprainfecția bacteriană în cazul unei viroze și se administrează și antibiotic. Dar asta doar când examenul clinic, analizele de laborator și radiologice o impun și sunt recomandate de medic.”

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași atrage atenția, de asemenea, că „suntem una dintre puținele țări în care pacienții prezintă infecții multidrog rezistente din cauza abuzului de antibiotice”.

Dr. Florin Roșu / Foto: Arhiva personală

Ministerul Sănătății a dat liber la antibiotice pentru 48 de ore fără rețetă

​Autoritățile au dat undă verde pentru ca românii să poată ridica din farmacii o doză „de urgență ” de antibiotic pentru 48 de ore, însă au pus carul înaintea boilor: nimeni nu poate verifica, în acest moment, dacă o persoană va ridica o singură doză de urgență dintr-o farmacie sau mai multe astfel de doze de urgență, din mai multe farmacii. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că STS ar urma să dezvolte o platformă informatică în care să fie înregistrate CNP-urile celor care ridică doza de antibiotic fără rețetă din farmacie, însă nimeni nu știe în acest moment când va fi funcțională această platformă. În schimb, Ordinul Ministerului Sănătății deja există și ar urma să fie implementat în 60 de zile.

Până la eventuala dezvoltare a unei platforme informatice de înregistrare a CNP-urilor, Ministerul Sănătății se bazează doar pe buna credință a românilor – pe o declarație pe proprie răspundere pe care cei care ridică antibiotic pentru 48 de ore din farmacie vor trebui să o completeze pe loc:

„Ne bazăm pe declarația pe proprie răspundere a pacientului. Această declarație are valoare de responsabilizare a persoanei. Trebuie să înțelegem cu toții că dacă nu respect asta, nu fac rau sistemului, imi fac rău mie. Haideți să credem în cetățenii noștri din țara asta! Eu mizez pe cultura medicală și pe interesul personal al fiecăruia de a nu își face singur rău. Declarația aceasta va fi până când sistemul informatic este pus în practică. Sistemul electronic de identificare și alertare în legătură cu CNP-urile care iau prea multe antibiotice este necesar și așteptăm ca STS să îl dezvolte”, afirmă Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Farmaciile vor elibera fără rețetă doar antibiotice mai puțin susceptibile de a dezvolta rezistență antimicrobiană – Biseptol, Ampicilină sau Tetraciclină

Partea bună adusă de acest ordin, afirmă secretarul de stat Adriana Pistol, este că farmaciile nu vor elibera fără rețetă antibiotice susceptibile de a dezvolta rezistență antimicrobiană, ci doar pe cele mai puțin susceptibile: o listă de 20 de antibitice cuprinsă în anexele Ordinului.

Este vorba despre antibiotice precum Biseptol, Ampicilină sau Tetraciclină.

Medicamente / Foto: GARO/PHANIE / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Dacă este nevoie de alt tip de antibiotic, recomandăm adresarea la unitățile sanitare”, afirmă Adriana Pistol.

„Dacă vor lua Biseptol și de acolo și de dincolo (de la mai multe farmacii – n.red.), măcar vorbim despre Biseptol. Acum ce se întâmplă? Iau Augmentin și de colo și de dincolo”, adaugă secretarul de stat.

Adriana Pistol: Antibioticele fără rețetă, eliberate doar la decizia farmaciștilor, care nu au obligația să le elibereze

Antibioticele fără rețetă, în doză de urgență pentru 48 de ore, ar urma să fie eliberate doar la decizia farmaciștilor, care nu au obligația să elibereze aceste medicamente, ci doar dreptul să le elibereze, mai spune Adriana Pistol.

Ea adaugă că decizia farmacistului de a elibera antibioticul de urgență trebuie să fie luată după discuția cu pacientul, nu automat.

Sfatul Adrianei Pistol este însă ca populația să evite consumul de antibiotice, atunci când nu sunt necesare – România se află pe locul al doilea la consumul de antibiotice în Europa, după Grecia, iar în ultimii 10 ani, țara noastră s-a aflat mereu pe primele locuri pe continent la consumul de antibiotice.

Foto: Dreamstime.com, Profimedia

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro