Putin acuză Occidentul că-l folosește pe Navalnîi și se află în spatele protestelor, încercând izolarea Rusiei
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat ţările occidentale că se folosesc de opozantul Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, ca parte a „politicii lor de izolare” a Rusiei, transmite duminică AFP, citată de Agerpres.
„Oponenţii noştri sau adversarii noştri potenţiali (…) au contat întotdeauna pe persoane ambiţioase, însetate de putere, le-au folosit mereu”, a declarat Putin într-un interviu pentru presa rusă, realizat miercuri, dar difuzat duminică de postul public de televiziune Rossia 24.
Evocând recentele manifestaţii care au urmat revenirii în ţară şi încarcerării lui Navalnîi, preşedintele rus a apreciat că şi acestea au fost alimentate din străinătate în contextul pandemiei de coronavirus.
„Ei se folosesc de acest personaj (de Navalnîi – n.r.) tocmai acum, într-un moment în care cetăţenii tuturor ţărilor de pe glob, şi implicit şi ai noştri, cunosc epuizarea, frustrarea şi insatisfacţia” din cauza „condiţiilor în care trăiesc, a nivelului veniturilor lor”, a susţinut preşedintele rus.
În opinia lui Putin, „numeroasele succese” ale Rusiei, pe plan militar, dar şi în gestionarea pandemiei de coronavirus şi în conceperea vaccinului Sputnik V, „încep să-i irite” pe adversarii Moscovei.
„Cu cât devenim mai puternici, cu atât această politică de izolare este mai puternică”, afirmă el.
Inamic declarat al Kremlinului, căruia Putin nici nu-i rosteşte numele, Aleksei Navalnîi, în vârstă 44 de ani, a fost condamnat la 2 februarie la doi ani şi opt luni de închisoare pentru că ar fi încălcat un control judiciar datând din 2014.
El a acuzat autorităţile ruse că vor să-l reducă la tăcere după ce a supravieţuit, în vara trecută, unei tentative de otrăvire cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok de care îl face responsabil pe preşedintele Vladimir Putin.
Arestarea lui Navalnîi la 17 ianuarie, la întoarcerea sa în Rusia după cinci luni de convalescenţă în Germania, a suscitat manifestaţii de susţinere, reprimate cu brutalitate în toată ţara şi soldate cu peste 10.000 de arestări.
Acuzațiile sale vin în contextul în care ministrul său de externe declara vineri că Rusia este gata să rupă relațiile cu Uniunea Europeană în cazul unor sancțiuni dure. Kremlinul a negat ulterior că dorește tăierea relațiilor și a susținut că afirmațiile lui Serghei Lavrov ar fi fost răstălmăcite.