Nutriție și sănătate: Dietele sărace în carbohidrați par a fi mai bogate în calorii decât cele sărace în grăsimi
Conform unui nou studiu citat de New Scientist, oamenii care respectă o dietă săracă în carbohidrați consumă mai multe calorii decât cei cu o dietă săracă în grăsimi, deși ambele diete au rezultate similare în scăderea greutății.
„Există beneficii în ambele aceste diete. Este mult mai complicat decât vor să te facă să crezi o mulțime de guru ai dietelor și partizanii lor”, spune Kevin Hall de la Institutul Național pentru Diabet, Boli Digestive și de Rinichi din Maryland.
Hall și colegii au urmărit 20 de voluntari care au fost admiși în clinică pe durata studiului. Zece au primit timp de două săptămâni un regim bazat pe vegetale și sărac în grăsimi, iar ceilalți unul pe carne, keto și sărac în carbohidrați. Apoi grupurile au schimbat între ele dietele pentru încă două săptămâni.
Participanții au avut libertatea să mănânce cât doresc, iar Hall și echipa le-au monitorizat consumul de calorii, greutatea, grăsimea corporală și nivelul insulinei după mese.
În ambele diete, voluntarii au slăbit în medie între 1 și 2 kg, dar cei cu dietă săracă în grăsimi au consumat mai puține calorii și au pierdut mai repede din grăsimea corporală decât cei cu diete sărace în carbohidrați. Dar ultimii au prezentat o variabilitate mai redusă a nivelurilor de glucoză și insulină din sânge după mese.
„Rezultatele sunt interpretabile. Dacă gândești că variațiile mari ale glucozei și insulinei sunt potențial periculoase, dieta ketogenică este evident câștigătoarea. Dar și cea săracă în grăsimi aduce beneficii – au pierdut un procentaj mai mare din greutatea grăsimii corporale”, constată Hall. „Poate că studii ca acesta vor ajuta să distingem care dietă este mai adecvată pentru anumiți oameni. Împotriva creșterii insulinei este dieta keto. Pentru cei îngrijorați de trigliceride [componente ale grăsimii], este evident că dieta săracă în grăsimi este câștigătoare”.
David Unwin, medic de familie la clinica Norwood din Southport, UK, punctează că două săptămâni pot să nu fie suficiente pentru ca voluntarii să se adapteze la o dietă ketogenică. Va fi important să se urmărească efectele pe termen lung ale ambelor diete, spune el.
„În practica clinică am constatat că dă rezultate bune încurajarea oamenilor spre anumite diete în vreme ce le furnizezi date privind îmbunătățirea sănătății lor metabolice”, afirmă acesta.
Citește și: