Nutriție și sănătate: „Gras, dar în formă” este un mit, arată un nou studiu efectuat pe o jumătate de milion de oameni
Studii anterioare spuneau că o formă fizică bună poate atenua efectele negative ale greutății excesive asupra inimii, dar sunt infirmate de un studiu publicat săptămâna trecută în European Journal of Preventive Cardiology, revista Societății Europene de Cardiologie și citat de CNN.
„Nu se poate să fii ‘gras și sănătos’. Este prima analiză la scară națională care arată că a fi activ în mod constant nu va fi probabil suficient ca să elimine efectele dăunătoare asupra sănătății ale grăsimii corporale în exces”, spune Alejandro Lucia, autor al studiului și profesor de fiziologie la Universitatea Europeană de la Madrid. „Rezultatele noastre resping noțiunea că un stil de viață activ fizic poate șterge în totalitate efectele supragreutății și obezității”.
Cercetări anterioare prezentaseră unele dovezi că oamenii „grași, dar în formă” puteau avea o stare cardiovasculară similară cu cei care erau „slabi, dar nu în formă”, dar Lucia spune că aceasta a avut consecințe indezirabile: „A condus la propuneri controversate de politici de sănătate care prioritizau activitatea fizică și vigoarea înaintea scăderii în greutate. Studiul nostru a căutat să clarifice relația dintre activitate, greutate corporală și sănătatea inimii”.
Cercetătorii au prelucrat date de la 527.662 de adulți ocupați în muncă și asigurați de o companie de prevenție a riscului ocupațional, cu vârsta medie de 42 de ani. Ei au fost împărțiți în trei grupuri după activitate fizică și greutate: 42% aveau o greutate normală, cu un indice al masei corporale (IMC) de 20-24,9; 41% erau supraponderali (IMC 25- 29,9); 18% erau obezi (IMC 30 sau peste).
Cercetătorii le-au monitorizat sănătatea cardiovasculară, urmărind diabetul, colesterolul și hipertensiunea arterială, aceștia fiind factori de risc major pentru atac cerebral și infarct.
Concluzia a fost că orice nivel de activitate fizică face mai puțin probabil ca subiecții să prezinte unul din acești factori, în comparație cu cei care nu fac exerciții, riscul de hipertensiune și diabet scăzând cu creșterea volumului de activitate. „Aceasta ne spune că oricine, indiferent de greutate, trebuie să fie activ fizic ca să-și păstreze sănătatea”, afirmă Lucia.
Totuși, studiul a arătat că riscul cardiovascular este mai mare la cei supraponderali și obezi în comparație cu cei cu greutate normală, indiferent de volumul de activitate. Față de cei cu greutate normală și inactivi, participanții obezi și activi aveau o probabilitate de două ori mai mare pentru colesterol mare, de patru ori pentru diabet și de cinci ori pentru hipertensiune.
„Exercițiile nu par a compensa efectele negative ale greutății în exces. Este valabil și pentru bărbați, și pentru femei”, afirmă Lucia. El subliniază că este la fel de importantă combaterea obezității și inactivității.
„Nu știm ce a survenit inițial”
Persistă însă unele întrebări cu privire la condiția celor cuprinși în studiu.
„Este un studiu observațional – putem vorbi doar despre asocieri, nu despre cauzalitate, spune Michael Pencina, prodecan pentru tehnologia datelor științifice și informației la facultatea de medicină de la Duke University. „Nu știm ce a survenit inițial – ce nu ne spune studiul este dacă o persoană obeză și activă a devenit activă când a constatat că este obeză și au crescut factorii de risc? Sau era activă și în ciuda acestui fapt a ajuns obeză și i-au crescut factorii de risc?”, adaugă Pencina, care nu a participat la efecuarea studiului. „Ceea ce vedem este că factorii de risc cresc cu categoria de greutate. Oamenii obezi au cei mai mari factori de risc. Este valabil la orice volum de activitate”.
Studiul se adaugă la un volum extins de cercetări asupra subiectului.
Universitatea Oxford a publicat pe 12 ianuarie rezultatele unui larg studiu. Exercițiile fizice pot fi chiar mai importante decât se cunoștea anterior pentru prevenția bolilor cardiovasculare – cu cât mai multe, cu atât mai bine spun rezultatele.
Iar cercetători de la Cleveland Clinic au publicat în ianuarie 2019 un studiu care spune că un stil de viață sedentar este mai rău pentru sănătate decât fumatul, diabetul sau bolile de inimă.
„În vreme ce probabil că vor continua controversele privind contribuția precisă a greutății și activității fizice la sănătatea cardiovasculară, pentru o sănătate optimă și risc minim de boli cardiovasculare, pacienții trebuie să fie atenți la ambele: să mențină o greutate sănătoasă și să fie activi fizic”, spune dr. Anthony Rosenzweig, șeful diviziei de cardiologie la Massachussetts General Hosiptal din Boston și profesor la Harvard Medical School.