Sari direct la conținut

Nutriție și sănătate: Vârstele la care alcoolul este cel mai dăunător pentru creier

HotNews.ro
Consumand alcool, Foto: Wavebreak / Profimedia Images
Consumand alcool, Foto: Wavebreak / Profimedia Images

Alcoolul are multe efecte negative bine documentate asupra sănătății, dar un nou articol scoate în evidență care sunt perioadele din viață în care este cel mai dăunător, mai ales când este vorba despre creier.

Articolul, publicat ca editorial în revista BMJ (fosta British Medical Journal) a fost scris de cercetători din Regatul Unit și Australia: Louise Mewton, Briana Lees și Rahul Tony Rao. Mewton și Rao au studiat creierul pe parcursul vieții, în timp ce Lees este specializată în sănătate mentală și utilizare de substanțe. Laolaltă, ei au însumat în bună măsură cercetări actuale privind influența alcoolului asupra creierului și corpului la diferite vârste.

Așa cum v-ați putea aștepta, expunerea la alcool poate fi deosebit de dăunătoare din primele faze ale dezvoltării, începând de când fetusul este în pântecul mamei. Se cunoaște că alcoolul în cantități mari sporește riscul de defecte congenitale și deficiențe neurologice permanente pentru copii. Autorii semnalează că și consumul redus spre moderat de alcool în timpul sarcinii poate avea ulterioare efecte negative subtile asupra sănătății creierului copilului.

Următorul vârf al pericolului pare a fi plasat după jumătatea adolescenței. Cercetătorii au arătat că adolescenții între 15 și 19 ani încep adesea obiceiul de a consuma alcool bând pahare în serie, iar aceasta este asociată cu volum redus al creierului, conectivitate scăzută a celulelor nervoase și ușor declin al funcției cognitive, afirmă autorii.

În cele din urmă și poate și cel mai surprinzător, vârsta înaintată (65 și peste). Băutul de pahar după pahar este mai puțin întâlnit la cei mai în vârstă. Dar se știe că aceia cu perioade lungi de consum ridicat prezintă riscuri mai ridicate de demență și declin cognitiv la vârsta de aur.

Așa cum evidențiază autorii, sunt necesare noi cercetări pentru a arăta care sunt cantitățile de alcool care afectează negativ creierul în perioade diferite ale vieții. De exemplu, unele studii au arătat că un consum redus de alcool este de fapt asociat cu îmbunătățirea sănătății cerebrale a celor în vârstă. Dar aceste studii observaționale au limitările lor și alte cercetări recente au arătat că nu există cu adevărat un nivel „sănătos” al consumului de alcool – ci doar niveluri relativ mai scăzute de risc. Chiar și consumul redus de alcol este asociat cu un risc mai mare de cancer, de exemplu.

Chiar dacă o lume fără alcool pare inimaginabilă (sau cel puțin problematică, având în vedere ce s-a întâmplat ultima oară când oamenii au încercat să-l scoată în afara legii), probabil că am putea beneficia cu toții de politici care să ne ajute să reducem din alcoolul pe care-l bem cu regularitate, indiferent cât de tineri sau bătrâni suntem. (Gizmodo)

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro