Sari direct la conținut

​Freedom Pass și măsurile „fasciste” ale guvernului lui Boris Johnson de a asigura libertatea de mișcare celor testați sau vaccinați contra Covid-19

HotNews.ro
Aeroport pandemie coronavirus, Foto: Evening Standard / Eyevine / Profimedia
Aeroport pandemie coronavirus, Foto: Evening Standard / Eyevine / Profimedia

Guvernul britanic a propus săptămâna trecută un „pașaport de libertate” (Freedom Pass). Acesta ar putea fi acordat persoanelor care sunt supuse testelor de coronavirus regulate, sau celor care au fost vaccinați. Pentru deținătorii acestor „pașapoarte”, restricțiile aplicate restului populației ar fi, în mare parte, anulate. Propunerea a provocat reacții si critici dure pe rețelele de socializare. Pentru mulți comentatori din Germania, de exemplu, ideea este revoltătoare, de tip fascist, guvernul neavând autoritatea de a „înmâna, printr-o hârtie, libertate” cetățenilor unei țări.

„Planul de iarnă Covid” stabilește un sistem pe trei niveluri de restricții anti-Covid-19 pentru Marea Britanie, care va fi în vigoare până în martie 2021. Noul plan al guvernului de la Londra va intra în vigoare după ce lockdown-ul național, de patru săptămâni, se va încheia la 2 decembrie. Toate cele trei niveluri vor aplica o „regulă de șase” pentru adunări, adică doar un grup de șase persoane se pot aduna concomitent, după cum relatează The Guardian.

La nivelul 1, regula celor șase va fi în vigoare atât în interior, cât și în exterior, permițând oamenilor din gospodării diferite să se întâlnească în interior. În nivelurile 2 și 3, astfel de întâlniri pot avea loc numai în aer liber, iar persoanele din gospodării separate nu vor avea voie să se întâlnească în interior.

  • Permisul de libertate

Într-un efort de a se reveni la viața normală în Marea Britanie în 2021, guvernul britanic intenționează să acorde o scutire de restricții celor care au un rezultat negativ la testele pentru Covid-19 de două ori pe săptămână.

Planul care, conform relatărilor din mass-media, este încă la început, are ca rezultat un așa-numit „permis de libertate”, care certifică faptul că deținătorii acestuia nu sunt infectați cu coronavirus. La rândul său, acest pemis le-ar oferi acces la restaurante, baruri și alte zone ale „vieții normale”. Prin urmare, persoanelor neinfectate cu coronavirus li se permite să-și reia activitățile, cu condiția respectării măsurilor de precauție.

Prin emiterea acestui permis, guvernul ar trebui să furnizeze un document autentificat, care trebuie prezentat poliției locale sau autorităților. Deținătorii de Freedom Pass pot ei înșiși decide dacă vor purta sau nu mască de protecție în spațiul public.

Planul de acțiune al guvernului britanic se confruntă cu mari provocări: nu numai că ar trebui să se ofere sute de milioane de teste, pentru a putea garanta celor aproximativ 66 de milioane de locuitori ai Regatului Unit aceleași drepturi si privilegii, ci este vorba și de o sarcină administrativă enormă, de a verifica, săptămânal, starea de sănătate a fiecărui cetățean.

Potrivit propunerii avansate lunea trecută, testarea în masă va fi efectuată folosind „teste cu flux lateral” (lateral flow tests), care dau rezultate în 20 de minute – dar sunt semnificativ mai puțin precise, în comparație cu testele PCR de laborator, notează Forbes.com.

  • Se întunecă încet

Propunerea a starnit critici dure pe rețelele de socializare. Pentru mulți utilizatori, guvernul nu are autoritatea de a „înmâna libertatea” cetățenilor săi. În ciuda situației actuale de criză, acesta este un drept înnăscut și fundamental, al oricărei persoane. „Libertatea este firească, iar nu o recompensă pentru supunere”, notează un comentator german.

Pe Twitter, s-au facut comparații cu fascismul sau cu cel de-al doilea război mondial. Un comentator scrie: „Deci devin complet fasciști. Vă puteți recupera viața, numai dacă puteți dovedi că sunteți curat și aveți hârtiile emise de guvern. Toți oamenii cumsecade ar trebui să se opună acestui lucru”.

„Liberty Pass… Oamenii s-au luptat și au murit pentru libertate, iar acum suntem pe cale să renunțăm la orice, în numele siguranței noastre. Încet, se întunecă”, a adăugat un altul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro