Sari direct la conținut

​INTERVIU Epidemiologul Emilian Popovici: Dacă 80-90% dintre oameni ar purta mască, transmiterea s-ar reduce cu 90% și nu am mai avea probleme

HotNews.ro
Emilian Popovici, Foto: AGERPRES
Emilian Popovici, Foto: AGERPRES

Transmiterea virusului SARS-CoV2 s-ar reduce cu 90% și nu am mai avea probleme în cazul în care 80% – 90% dintre oameni ar purta mască în toate situațiile în care se impune portul măștii, afirmă Emilian Popovici, medic epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, într-un interviu acordat HotNews.ro. „Ori faptul că nu se întâmplă acest lucru și a trebuit să fie suplimentate măsurile cu interdicțiile care au intrat în vigoare acum două săptămâni arată că, de fapt, nu suficient de mulți oameni poartă mască. Eu nu spun că nu poartă nimeni, dar spun că nu o poartă suficient de mulți pentru ca indicatorii să se schimbe în urma acestei măsuri”, atrage atenția specialistul.

Pe o stradă pietonală aglomerată, riscul de expunere este egal cu cel dintr-un spațiu închis mediu aglomerat

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie consideră că „este și o problemă de responsabilitate a fiecăruia. Nu poate să stea orice Guvern ar fi, orice administrație – locală, județeană, regională, națională – nu poate să stea tot timpul după tine să îți spună ce ai de făcut. Fiecare dintre noi trebuie să se adapteze la situația în care ne aflăm.”

De ce este atât de necesară purtarea măștii în aer liber? Epidemiologul Emilian Popovici avertizează că „pe o stradă pietonală aglomerată, riscul de expunere este egal cu cel dintr-un spațiu închis mediu aglomerat. Fiecare om trebuie să știe aceste lucruri și să se adapteze: nu invit acasă o grămadă de oameni, chiar dacă legea încă îmi permite, nu voi face anumite chestiuni care mă expun. Dacă procedezi în acest fel, nu spun că excluzi riscul de infecție, dar îl reduci semnificativ.”

„Dacă fiecare ar face la fel sau marea majoritate – 80% – 90% – ar face la fel, cu siguranță că rezultatul ar fi altul”, este concluzia epidemiologului.

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont: „cu cât punem capăt acestei infecții mai repede, cu atât vom fi feriți de niște schimbări care se pot produce în timp, pentru că mutațiile sunt caracteristice la virusuri care pot să ne încurce lucrurile. Până la urmă, unii oameni respectă regulile, alții nu.”

„Restricțiile sunt binevenite”

Cum se explică, în baza indicatorilor specifici care arată transmiterea virusului, situația actuală? „Situația cazurilor noi și a indicatorilor, privitor la infecția COVID-19, sunt în concordanță cu indicatorii pe care i-am avut în perioada de dinainte. Noi, practic, de la mijlocul lunii septembrie am stat la un număr bazal de reproducție de 1,1 și se știe că, dacă se stă la același număr bazal de reproducere, care arată transmisibilitatea, mai mult de două săptămâni, urmează o creștere”, explică epidemiologul Emilian Popovici.

„Cu cât se stă mai mult pe același număr bazal de reproducere, cu atât creșterea este mai semnificativă și s-a ajuns la cifrele cu care ne confruntăm acum și care pun o presiune destul de semnificativă asupra sistemului de sănătate și asupra personalului care deservește acest sistem. Aceasta ar fi o motivație a situației actuale”, adaugă el.

În ceea ce privește restricțiile care au intrat în vigoare acum două săptămâni, Emiliian Popovici spune că „măsurile sunt binevenite și nu mai puteau fi întârziate. S-a văzut că și alte țări, destul de multe în lume, au luat măsuri corespunzătoare situației”.

Restricțiile au efect? Vom ști abia de acum încolo

Emilian Popovici spune că, în general, în lume au fost aplicate două tipuri de strategii, în ceea ce privește restricțiile pentru limitarea transmiterii coronavirusului.

„Este o strategie pe care o citez întotdeauna, aplicată în Israel, cu acel lockdown sever, pentru două săptămâni, urmat de relaxări progresive, până ajung să stăpânească situația. Se presupune că într-un lockdown sever se reduce numărul de cazuri într-un timp relativ scurt și după aceea se pot face relaxările conform cu strategia celor de acolo.”

„A doua variantă este cu acest lockdown moderat, light, cum îi spun unii, care s-a aplicat în țările vest-europene – în Germania, în Austria, în Franța – în care se pleacă cu o strategie progresivă, se aplică un set de măsuri, cum s-au aplicat și la noi, după care se urmărește evoluția problemei și, bineînțeles, aceste măsuri se pot suplimenta dacă este cazul”, explică Emilian Popovici.

„Acum, la noi s-a aplicat această strategie. Nu ne rămâne decât să urmărim rezultatele la nivel național, pentru că aici nu ne referim la un județ sau la alt județ, iar decidenții să stabilească strategia următoare, respectiv dacă va fi nevoie sau nu va fi nevoie de suplimentări. Suplimentările sunt destule care încă se pot face până a ajunge, la un moment dat, la o eventuală formă de lockdown mai sever.”

Ce efect au noile măsuri vom începe să știm abia de acum încolo, după ce au trecut două săptămâni de la aplicarea lor: „Practic, evaluările se fac odată la două săptămâni. Cifrele care vor apărea la acest interval, de două săptămâni, și la intervalele următoare vor decide dacă se va trece la suplimentarea măsurilor sau dacă aceste măsuri, care au fost luate acum, sunt suficiente.”

„Dacă ne uităm la modelul Germaniei, ei au introdus din capul locului și alte măsuri, care la noi nu s-au luat. Convingerea mea este că atât Franța, cât și Germania și Austria au introdus aceste lockdowun-uri moderate sau light și din perspectiva lunii decembrie, pentru că se știe că în decembrie urmează o serie de evenimente – sărbătorile creștine, anul nou – care vor antrena o creștere a numărului de cazuri. Iar pentru ca ele să se poată derula într-o cvasi-normalitate s-au luat de acum niște măsuri”, mai spune epidemiologul.

„Fiecare țară își face o strategie în funcție de evenimentele viitoare și toate se gândesc la faptul că noi am intrat acum în așa-numita iarnă pandemică – urmează 5 luni de temperaturi scăzute, de umiditate crescută și de celelalte caracteristici ale sezonului rece care modifică permisivitatea căilor aeriene la pătrunderea virusurilor în general și bineînțeles și a SARS-CoV2. Și atunci, aceste măsuri trebuie să anticipeze creșterea generată de condițiile meteo asupra infecției. Și atunci, pentru a putea menține un echilibru, trebuie să gândești și din această perspectivă măsurile pe care le iei.”

Scăderea presiunii pe sistemul medical și sărbători cât mai aproape de normalitate – dubla motivație pentru a respecta restricțiile

Oamenii trăiesc în acest moment cu speranța că se va reuși limitarea răspândirii virusului, afirmă Emilian Popovici.

În perioada următoare, există o dublă motivație pentru respectarea restricțiilor – scăderea presiunii pe sistemul medical și sărbători de iarnă cât mai aproape de normalitate, spune epidemiologul Emilian Popovici: „Avem o dublă motivație ca să respectăm măsurile și să ne conformăm recomandărilor, pentru că se pare că toți sau majoritatea vrem ca situația să se amelioreze. Și avem motivația aceasta, de a scădea presiunea pe sistemul de sănătate și în special pe personalul acestui sistem, care va trebui să rezolve problemele de sănătate încă cel puțin 5 luni de acum încolo. Așadar, este normal să ne gândim și la ei, la personalul care salvează vieți în spitale, la sănătate în primul rând, la viață. Iar a doua motivație: ne dorim să petrecem sărbătorile de iarnă în condiții cât mai aproape de normalitate, atât cât se va putea.”

„Atunci, haideți să facem tot ceea ce este posibil ca să ajungem în preajma sărbătorilor de iarnă, înspre luna decembrie, cu niște indicatori buni pentru a putea să ne bucurăm de ceea ce urmează!”, este mesajul vicepreședintelui Societății Române de Epidemiologie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro