La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi un apartament?
Contextul pandemiei nu a afectat apetitul românilor pentru achiziția de noi locuințe, însă a adus modificări în ceea ce privește alegerile pe care aceștia le fac. Lucrările în construcții au crescut cu 17,6% în primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele unui studiu furnizate de Institutul Național de Statistică. Cumpărătorii nu doar că se informează mai riguros, dar se observă o creștere a cererii pentru spații mai mari, cu terase sau spații comune de petrecere a timpului liber cât mai variate. Semnalele din piață determină dezvoltatorii din sectorul rezidențial să ofere soluții de locuire adaptate cererii cumpărătorilor în acest nou context.
Achiziționarea unui apartament nou implică trecerea printr-un lung proces de analiză și comparare a mai multor variante care să se alinieze cu bugetul disponibil. De la vizionarea mai multor apartamente la căutarea unor informații relevante pentru nevoile tale, vei avea de făcut o documentare serioasă a opțiunilor. Adrian Rus, expert imobiliar RE/MAX ACTION și directorul de marketing și vânzări al ansamblului rezidențial Aqua City punctează: Achiziția unui apartament este o decizie importantă, mai ales dacă presupune un angajament pe termen lung, așa cum se întâmplă în cazul în care finanțarea se face prin programul Noua Casă, cu ajutorul unui credit ipotecar sau prin rate la dezvoltator. De aceea, această investiție trebuie făcută cu atenție la toate detaliile proiectului – localizare, facilități, documentație tehnică, prețul final, etapele construcției, materialele folosite de dezvoltator. Această etapă de prospectare a pieței și de analiză a ofertelor poate dura câteva luni bune sau chiar un an, în funcție de nevoile fiecărui client în parte.
Alegerea apartamentului trebuie să fie, așadar, un proces bine documentat, iar înainte de întâlnirea de negociere cu dezvoltatorii trebuie să fii atent la mai multe criterii.
1. Accesibilitatea și facilitățile oferite
Drumurile lungi pot face chiar și din cea mai confortabilă casă o povară. De aceea, localizarea proiectului trebuie luată foarte serios în calcul, mai ales în București, un oraș cu trafic haotic și încărcat. Este zona în care este amplasat imobilul ușor accesibilă sau în proximitatea mijloacelor de transport în comun? Cum este poziționat universul tău de interese raportat la noua locuință? ”Timpul petrecut în trafic” reprezintă un indicator de evaluare important pentru achiziția unei locuințe. O soluție ar putea fi să te orientezi către complexuri rezidențiale care adună pe un areal limitat o gamă mare de facilități, mai ales într-o perioadă marcată de incertitudini sanitare ca cea pe care o trăim. Spațiile verzi, piscina, eventual facilități de co – working, centre SPA, locuri de joacă pentru copii, grădinițe sunt argumente câștigătoare în procesul de decizie. Ele vin cu costuri suplimentare, dar beneficiile pe termen lung sunt notabile.
2. Termenul de finalizare a proiectului
Atunci când ne aflăm în fața unui complex rezidențial în lucru, un aspect important se referă la stadiul construcției. Proiectele rezidențiale în construcție au prețuri care deseori beneficiază de discount-uri semnificative în comparație cu imobilele deja finalizate. Analizați cu atenție materialele care vă sunt puse la dispoziție de către dezvoltator: fișele de apartamente, planurile de etaj, randările de interior și exterior – care aduc informații prețioase cu privire la felul în care este gândit proiectul. În funcție de toate aceste detalii, puteți alege apartamentul care vi se potrivește cel mai bine și puteți vă planifica atent resursele în funcție de orizontul de timp în care construcția va putea fi dată în folosință.
3. Istoricul dezvoltatorului imobiliar
Dacă ai hotărât că este momentul să achiziționezi un apartament, este foarte important să analizezi istoricul dezvoltatorului care pune pe piață proiectul imobiliar. Va trebui să fii atent la reputația acestuia, la proiectele realizate anterior, astfel încât să poți evalua experiența acestuia în domeniu și calitatea proiectelor livrate în decursul timpului.
4. Documentația proiectului
O cercetare omnibus realizată de iSense Solutions în luna octombrie la comanda Aqua City a arătat că documentația ocupă locul 1 pe lista detaliilor la care românii sunt atenți atunci când achiziționează un apartament. Discută cu dezvoltatorul despre documentația proiectului astfel încât să te asiguri că toate actele necesare tranzacției sunt în regulă. Aceste documente sunt: certificat de urbanism, autorizație de construire, proces verbal de recepție, extras de carte funciară. De asemenea, pentru a verifica dacă s-au respectat normele legale din punct de vedere tehnic, poți apela la un consultant tehnic cu experiență (proiectant sau inginer). După verificarea atentă a acestor informații și documente, poți trece la încheierea unui antecontract.
Odată parcursă această etapă, este recomandat să extinzi cercetarea și asupra întregului cartier, încercând să afli ce planuri de dezvoltare se au în vedere și ce alte construcții ar putea să apară în proximitatea locuinței pe care o alegi – detalii care ar putea sau nu să fie în avantajul tău. Site-ul primăriei de sector este în acest caz o sursă bună de informații.
5. Materialele de construcție folosite și aspecte administrative
Materialele de construcție folosite reprezintă următorul aspect important, alături de tipul de structură de rezistență, zidăria exterioară termoizolantă sau existența unui certificat energetic clasa A. Blocurile din cărămidă izolează termic foarte bine și mențin căldura în interior în anotimpul rece. La fel de importantă este și izolația interioară a apartamentului, pentru a avea un consum ulterior de energie redus și implicit facturi mai mici, dar și finisajele folosite. Dezvoltatorii imobiliari pun adesea la dispoziția clienților linii de finisaj din care să aleagă. În plus, interesează-te despre racordarea la rețelele edilitare sau care ar putea fi costurile estimative pentru întreținerea spațiilor comune.
6. Orientarea apartamentului
Dincolo de beneficiile unui apartament luminos, razele soarelui pot aduce un plus de căldură în locuință. Un apartament orientat către nord este mai întunecos și mai friguros decât unul orientat către sud, așa că ține cont de nevoile și preferințele tale pentru a alege cea mai bună variantă și din acest punct de vedere. O orientare spre vest îți va aduce umbră după-amiaza, care în zilele caniculare de vară poate reprezenta un beneficiu important. Notăm aici încă un aspect: la parter aveți cea mai mică cantitate de lumină, în timp ce nivelul cel mai înalt are cea mai mare cantitate de lumină.
7. Prețul de vânzare
Urmărește cu atenție ofertele din partea dezvoltatorilor, care deseori gândesc promoții pentru clienții lor: aceștia pot oferi bonusuri precum locuri de parcare sau mobilă de bucătărie. TVA-ul influențează de asemenea prețul final al unui apartament. Vestea bună este că de la 1 ianuarie 2021, imobilele de până în 140.000 euro vor beneficia de o taxă pe valoare adăugată de 5% în loc de 19%.
În București, prețurile unui apartament nou variază și sunt adaptate potențialilor cumpărători. Ansamblul Aqua City, situat în zona de N-V a Bucureștiului, în sectorul 6, lângă Lacul Morii, oferă apartamente cu prețuri începând de la 900€/mp construit. În același timp, prețurile unui apartament în București pot depăși valoarea de 2500€/mp construit, în funcție de localizare și tipul proiectului.
Articol susținut de Aqua City