Prima centrală nucleară a Belarusului a fost racordată la sistemul energetic
Prima centrală nucleară a Belarusului, concepută și finanțată de Rusia, a intrat marți în funcțiune, într-o țară marcată de consecințele catastrofei de la Cernobîl și în ciuda opoziției Lituaniei, scrie AFP.
„La ora 12,03, turbo-generatorul primului reactor al centralei nucleare belaruse a fost inclus în sistemul electric unificat al țării”, a scris pe Telegram ministerul Energiei din fosta republică sovietică.
Construită de agenția nucleară rusească Rosatom, centrala din Ostrovets (nord-vest), la 40 kilometri de capitala lituaniană Vilnius, este formată din două reactoare de 1.200 megawați fiecare și urmează să acopere o treime din necesitățile de consum al Belarusului.
La începutul lui august, cu puțin timp înainte de încărcarea centralei cu combustibil, președintele Alexandr Lukașenko a salutat acest proiect ca un avans major pentru independența energetică a țării și o dovadă a progreselor sale tehnologice.
Belarus rămâne însă traumatizată de pericolul reprezentat de energia nucleară, după ce un sfert din teritoriul său a fost iradiat de explozia, în 1986, a unui reactor al centralei sovietice din Cernobîl, în Ucraina de azi.
Centrala belarusă, ale cărei turnuri de răcire sunt vizibile din periferia Vilniusului, îngrijorează Lituania, care afirmă că nu corespunde normelor de securitate.
Ministrul lituanian al Energiei, Zygimantas Vaiciunas, a susținut marți că centrala reprezintă „o amenințare la securitatea națională și a cetățenilor” țării sale.
Autoritățile belaruse și constructorul rus spun însă că centrala corespunde normelor internaționale post-Fukushima și recomandărilor Agenției Internaționale pentru Energie Nucleară (AIEA).
Proiectul, demarat în noiembrie 2013, reprezintă o investiție de 11 miliarde de dolari, dintre care 10 provin dintr-un credit acordat de Rusia.