EXCLUSIV Acord de principiu semnat între Orange și statul român pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom: Statul va deține 20% din acțiunile noii entități (surse)
Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile, a semnat un acord de principiu cu statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România și crearea unei noi entități în care statul român va deține 20% din acțiuni, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului. Un Memorandum privind semnarea acestui acord de principiu ar fi fost prezentat și săptămâna trecută în ședința de Guvern, potrivit surselor HotNews.ro.
Acordul de principiu semnat, în urmă cu circa 2 săptămâni, între Orange și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor vizează strict acțiunile deținute de grupul elen OTE la fostul Romtelecom, nu și participația statului la fostul Cosmote.
Potrivit surselor HotNews.ro, operațiunile mobile din Telekom România (n.a fosta Cosmote) ar putea fi cumpărate ulterior de către DIGI/RCS&RDS.
Orange, liderul pieței de comunicații mobile din România, este interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicații a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, așa cum a devenit Vodafone după preluarea UPC România.
De cealaltă parte, RCS&RDS, cel mai mare operator local de comunicații fixe, are nevoie să-și dezvolte partea de telefonie mobilă și internet mobil, aspect care ar putea fi parțial rezolvat prin preluarea fostei Cosmote.
Oficialii Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și ai Orange România nu au răspuns încă solicitării HotNews.ro de a comenta pe marginea acestor informații.
- Acționariatul firmelor din grupul Telekom România: Ce acțiuni sunt la vânzare
Telekom România este formată din firmele Telekom România Communications (n.a fostul Romtelecom – operator de comunicații fixe) și Telekom România Mobile Communications (n.a fostul Cosmote – operator de comunicații mobile).
Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) este detinuta de grupul elen OTE (54,01% din actiuni) si de statul roman (45,99% din actiuni). Actionarul principal al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiunile grupului elen.
Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote) este detinuta de Cosmote Mobile Communications (69,99999874% din actiuni), Telekom Romania Communications (30%) si actionari persoane fizice (0,00000126%).
- DT/OTE ar fi agreat încă de anul trecut vânzarea către Orange a operațiunilor fixe din Telekom România – surse
HotNews.ro a scris în exclusivitate în luna septembrie a anului trecutcă grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acțiunilor deținute la Telekom România (n.a doar Romtelecom), dar că mai este nevoie și de acordul statului român care ar avea drept de preemțiune, potrivit unor surse apropiate procesului.
Ministrul Comunicațiilor la acea dată, Alexandru Petrescu, i-a propus în data de 22 iulie 2019 premierului Dăncilă să creeze și să coordoneze un grup interministerial din care să facă parte reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE, iar miercuri, 25 septembrie, a fost convocată o primă ședință în acest sens.
Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a transmis în data de 22 iulie 2019 o propunere către Guvern privind constituirea unui grup de lucru interministerial, în directa coordonare a premierului Dăncilă, care să aibă ca obiect analiza și asistarea în procesul avansat de vânzare de către Deutsche Telekom/OTE a pachetului de acțiuni deținut la companiile din România, o tranzacție care ar fi de interes strategic pentru statul român, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.
- Pentru detalii citește: EXCLUSIV Grupul DT/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a operațiunilor fixe din Telekom România: Oficiali din Guvern, SRI și SIE, convocați pentru analiză
În luna ianuarie din acest an, Ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, Lucian Bode, a spus într-un interviu HotNews.ro că au avut loc discuții privind o eventuală vânzare a acțiunilor DT/OTE la Telekom România, și că statul român, acționar minoritar, analizează în prezent cu mare atenție ce se întâmplă.
„O eventuală tranzacție este de interes strategic pentru România. În momentul de față analizăm cu foarte mare atenție ceea ce se întâmplă în piață și lucrăm efectiv la calibrarea poziționării noastre în funcție de cele mai recente evoluții.
În relația cu reprezentații OTE, statul român a făcut demersuri în sensul protejării intereselor sale în cazul unei tranzacții, inclusiv din perspectiva securității naționale și a includerii în Acordul Acționarilor a unui drept de preemțiune în eventualitatea unei tranzacții. O eventuala tranzacție va respecta atât interesele statului român, cât și reglementările privind piața liberă.”, a declarat atunci pentru HotNews.ro ministrul Lucian Bode.
- Pentru detalii citește: INTERVIU Ministrul Lucian Bode, despre o eventuală vânzare a Telekom România: Au avut loc discuții prospective între diverse părți interesate
În luna februarie din acest an, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că Telekom vrea să iasă din piața din România.
Două mari lucruri se întâmplă anul acesta în industria telecom: Unul din cei patru mari operatori vrea să iasă din piață și al doilea este lictația pentru noile frecvente pentru servicii 5G, a declarat marți Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. „Și eu aș vrea să fie la fel de concurențială piața telecom cum e acum, dar se întâmplă niște lucruri și va trebui să ne batem capul, în perioada următoare, ca lucrurile să rămână la fel de concurențiale. Pe partea de preluare a operațiunilor Telekom, dacă se va ajunge acolo, este implicat și Bruxelles-ul și noi și ANCOM vom lucra cu oficialii europeni”, a precizat Chirițoiu.