Evaluare Națională 2020, sesiunea specială: Subiectele primite de elevi la Limba română
Aproximativ 200 de elevi care nu au putut susține Evaluarea Națională în același timp cu colegii lor, din cauza pandemiei de COVID-19, s-au înscris la etapa specială a examenului, care a început luni cu proba scrisă la Limba și literatura română. La primul subiect, ei au avut de argumentat, într-o compunere de cel puțin 150 de cuvinte, apartenența la basm a unui text la prima vedere.
La subiectul I A, elevii claselor a VIII-a care au susținut proba scrisă la Limba română din cadrul sesiunii speciale de la Evaluarea Națională 2020 au de răspuns la mai multe întrebări legate de un paragraf din basmul popular cules de Ovidiu Bârlea, „Cu Petrea Făt-Frumos, șteblă de busuioc, născut la miezul nopții”, scrie Mediafax. La subiectul I B, absolvenții școlii gimnaziale trebuie să motiveze de ce textul precizat anterior este un basm.
Subiectul al II-lea se referă la redactarea unei narațiuni de 150-300 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare petrecută într-o curte.
La sesiunea specială a Evaluării Naționale s-au înscris 192 de candidați pentru a susține proba scrisă la Limba română. Marți, 30 iunie, se desfășoară proba la Matematică (206 candidați înscriși), iar miercuri, 1 iulie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă (9 candidați înscriși), conform Ministerului Educației.
Examenul începe la ora 9:00 și se desfășoară în 60 de centre de examen din 37 de județe. Potrivit situațiilor transmise de către inspectoratele școlare, în județele Arad, Covasna, Ilfov, Mehedinți și Tulcea nu există situații care să determine organizarea acestei etape speciale.
Primele rezultate vor fi afișate joi, 2 iulie, până la ora 12.00, în centrele de examen. Pentru respectarea Regulamentului UE 2016/679 privind protecția datelor, rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale sunt publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui.
Contestațiile pot fi depuse în ziua de 2 iulie, în intervalul orar 14:00 – 20:00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.
Media generală obținută în urma susținerii Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri, prin cifra de școlarizare aprobată, pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.