Ce temperatură e bine să avem în casă când dormim și cât economisim dacă reducem termostatul cu un grad
Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este să păstrăm o temperatură de până la 20 de grade Celsius în locuințe în perioada de iarnă. Totodată, pentru un somn confortabil, cea mai bună temperatură în dormitor este de 18 grade. Însă fiecare avem propriul interval termic în care ne simțim confortabil, iar acesta poate să varieze destul de mult de la un popor la altul, în funcție de cultura fiecăruia. Dacă vrem să facem economie, o reducere a termostatului cu un grad ne reduce factura la gaze cu 7%.
Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este să păstrăm o temperatură de până la 20 de grade Celsius în locuințe în perioada de iarnă.
Totodată, pentru un somn confortabil cea mai bună temperatură în dormitor este de 18 grade. Însă, fiecare persoană are propriul interval termic în care se simte confortabil, iar acesta poate să varieze destul de mult de la o persoana la alta.
Temperatura medie în casele europene este de peste 22 grade, conform unui studiu al Agenției Internaționale de Energie (IEA), arată datele furnizate de E.ON România pentru HotNews.ro.
Între estul și vestul și estul Europei există diferenţe de câteva grade Celsius, în plus sau în minus.
Diferențele între obiceiurile de încălzire pot fi semnificative între țările europene, spun, la rândul lor, reprezentanții Engie România.
În general, țările nordice, precum Suedia, Norvegia sau Finlanda, au tendința de a menține temperaturi mai scăzute în interiorul locuințelor, având la bază mixul de tehnologii eficiente din punct de vedere energetic și cultura care promovează economisirea energiei.
Pe de altă parte, în țările din sudul Europei, cum ar fi Spania sau Italia, oamenii pot avea tendința de a menține temperaturi mai ridicate în interiorul caselor în timpul iernii.
„Este important de menționat că acestea sunt generalizări și există variații semnificative între țări. Oamenii adoptă obiceiuri diferite în funcție de mai mulți factori, inclusiv climatul local, disponibilitatea și costul energiei”, spun reprezentanții Engie.
Majoritatea românilor preferă să doarmă la peste 20 de grade
Potrivit unui studiu realizat de E.ON şi Kantar în anul 2018 referitor la temperatura preferată în dormitor de europeni, românii îşi manifestă în cea mai mare măsură preferinţa pentru o cameră de dormit călduroasă, 94% dintre cei chestionaţi recunoscând că dorm cel mai bine la temperaturi de 20 de grade Celsius sau peste.
Şi în Ungaria sau Turcia este destul de apreciat un nivel ridicat al căldurii în dormitor, 82% dintre unguri şi 76% dintre turci preferând să doarmă la temperaturi de cel puțin 20 de grade Celsius.
Germanilor și francezilor le place ca încăperile lor de dormit să fie mai răcoroase. Un total de 66% dintre respondenţii din Franţa şi 65% dintre cei din Germania preferă să se odihnească în încăperi cu o temperatură mai mică de 20 de grade.
Temperaturile mai reci, de 15 grade sau mai puțin, sunt preferate în Marea Britanie de aproape un sfert dintre respondenți. Și în Germania, 15% dintre germani mărturisesc că preferă să doarmă la temperaturi sub 15 grade.
Prin comparație, doar 1% dintre români se simt confortabili cu o astfel de temperatură în dormitor, iar doar 6% din totalul celor care au răspuns ar alege să doarmă într-o încăpere cu o temperatură mai mică de 20 de grade.
Cât economisește un român dacă reduce termostatul cu un grad
Scăderea temperaturii termostatului cu un grad Celsius înseamnă o reducere a consumului de gaze naturale cu aproximativ 7%, spun ambele companii chestionate.
Raportat la un consum mediu anual de 12 MWh și un preț plafonat de 310 lei/MWh, TVA inclus, economia rezultată este de circa 217 lei pe an, după cum arată calculele E.ON România.
Sursa foto: Dreamstime