9 Mai 2020, Ziua Europei, în timpul crizei. Dezbatere #deladistanta cu jurnaliștii DW Robert Schwartz, Petre M. Iancu și Vitalie Călugăreanu: „Prima victimă a pandemiei a fost adevărul”
La 75 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, europenii sărbătoresc Ziua Europei în condiții speciale. Ce lecții are de învățat Uniunea Europeană din epidemia de coronavirus care a provocat o criză nemaiîntâlnită de la sfârșitul războiului, am discutat într-o dezbatere #deladistanta cu jurnaliștii Deutsche Welle, Robert Schwartz, Petre M. Iancu și Vitalie Călugăreanu (redactor-șef report.md)
Ziua Europei marchează atât sfârșitul celui de-al doilea război mondial, cât și Declarația Schuman din 1950, când s-a propus formarea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, care ulterior a devenit Uniunea Europeană.
În fiecare an, Ziua Europei a fost marcată prin evenimente care le-au amintit cetățenilor ce înseamnă Uniunea Europeană și ce rol are această construcție în asigurarea bunăstării membrilor săi. Anul acesta, Ziua Europei surprinde continentul într-o situație specială, de confruntarea cu un virus periculos, iar în prima linie nu mai sunt soldații, ci medicii.
Într-o dezbatere #deladistanta cu jurnaliștii Deutsche Welle, Robert Schwartz, Petre M. Iancu și Vitalie Călugăreanu am vorbit despre însemnătatea zilei de 9 mai pentru europeni, dar și despre lecțiile pe care UE trebuie să le învețe din prezenta criză (medicală și economică)
Ideile principale ale dezbaterii:
În fiecare an vedem o încercare a Rusiei de a explica lumii că ea este cea care a eliberat Europa de nazism. Cum se vede discuția aceasta asta în Rep. Moldova?
În Republica Moldova lucrurile stau un pic mai ciudat, nu doar politicul este divizat, ci și societatea. Unii sărbătoresc Ziua Victoriei, unii Ziua Europei. De 30 ani tot asta facem, ne batem cu Estul și cu Vestul și nu știm ce limbă se vorbește, stagnam din aceste motive.
Legat de Federația Rusă, din punct de vedere politic, Igor Dodon a pregătit terenul pentru a exploata politic acest eveniment, mai ales că 2020 este an electoral. Igor Dodon nu ratează nicio șansă de a se compara cu Federația Rusă, mai ales că există un important segment electoral.
În fiecare an partidul care a fost la guvernare a sărbătorit fie Ziua Europei, fie Ziua Victoriei, iar cealaltă parte a sărbătorit în altă locație.
În acest context trebuie să spunem că în Germania, ziua de 8 mai 1945 este importantă în istoria comună europeană, este ziua in care Germania nazistă a capitulat. În est era deja 9 mai, de acolo și discuțiile. Berlinul se afla sub bombardament intens, Armata Roșie a luat cu asalt orașul, iar celelalte zone erau ocupate de Aliați. Eliberarea nu a fost acceptată de toți germanii atunci, a fost nevoie de un discurs în 1985 pentru a fixa lucrurile în istorie.
Pe 8 mai 1945, dincolo de capitularea Germaniei Naziste, putem vorbi și de începutul unei păci cam reci și a Războiului Rece.
Rănile de memorie din Moldova le avem și în Romania și nu în ultimul rand în Germania. A fost 8 mai o zi a eliberării sau nu? Nu există o viziune unitară asupra acestei zile. A avut loc salutara eliberare de regimul nazist, dar nu toata lumea în țările beligerante învinse atunci a acceptat această zi ca o zi pozitivă, pentru că a însemnat și partea grea a înfrângerii. România a luptat de ambele tabere în timpul razboiului, mulți români nu se pot raporta clar și univoc la evenimentele de atunci.
Avem o mare problemă a elitelor germane și românești care au contribuit la efortul de război nazist, iar după război nu au avut puterea să explice convingător de ce a fost bine ca Germania Nazistă să fie înfrântă și să capituleze necondiționat.
Germania a ieșit cu greu din umbra asta a istoriei național-socialiste, dar din 1960 a început un proces de asumare a acestei istorii pe care nu l-am mai intâlnit nicaieri. Este unic in lume deocamdata. În întreaga Germanie, păstrând distanțarea socială, au loc ceremonii legate de eliberarea Germaniei. În afară de partidul AFD, de extremă dreaptă. Berlinul fiind guvernat de o coaliție din care fac parte și membrii partidului ex-comunist, are o zi oficială de sărbătoare.
Se împlinesc și 70 ani de la declarația Schumann, baza Uniunii Europene. Suntem acum in trei crize simultan: medicală, economică și a valorilor europene. Un raport Freedom House spune că unul din statele membre ale UE nu mai este democrație, este vorba de Ungaria. Putea UE sa faca mai mult pentru cetățenii săi în această perioadă?
Ideea Uniunii Europene, care a fost o uniune a cărbunelui și oțelului inițial, a devenit treptat o idee politică, dar pe undeva s-a întâmplat altă ruptură. Ruptura este a înțelegerii acestei Uniuni Europene, de unde și clivajul între Est si Vest Germania a crezut că UE este în sine un vaccin împotriva oricărei tentații totalitare noi.
Dar până acum UE a fost apărat de NATO de fapt. Războiul a fost castigat de Aliați, americani si sovietici. Dar a apărut între timp tentația antiamericană, că putem ieși la liman democratic fără americani. Asta e o mare iluzie.
Acum e o discuție, Putin încearcă să se erijeze în salvatorul Europei – era vorba de Uniunea Sovietică, nu doar Rusia. E politica Kremlinului, dar multe țări au pierdut milioane de oameni in război. Nu e vorba doar de vina unui singur dictator. Aceste narative sunt intens vehiculate în Rep. Moldova, chiar și în contextul pandemic.
Forțele politice, ghidate de Rusia, sunt tentate să aducă Rusia în context de mare salvator. Igor Dodon spune că Rusia ajută cu 200 milioane de euro pentru Rep Moldova, care a fost blocat, China ajuta. UE doar spune că ajută. Banii de la UE nu se vad, spune Dodon. Lucrurile astea pătrund în mințile moldovenilor, care nu caută adevărul și din alte surse.
În plus, societatea e fragmentată, lucru de care politicienii profită la maxim. Nu ne putem mișca din loc în felul asta. Tinerii sunt deranjați și fug din țară. Atitudinea guvernului de la Chișinău, care a oferit pentru ajutorul umanitar din România locație de sub un pod, a fost intens criticată. Și-a făcut un mare deserviciu dacă a crezut ca umilește România. Guvernarea a fost intens criticată pentru gestul făcut.
Gestul făcut de Romania este extrem de important pentrut Moldova. Aici sunt foarte mulți medici afectati de Covid, Moldova este pe locul I în lume. Nu s-au cumparat echipamente de protectie la timp. Acum 40% din cei infectați sunt medici și personal medical. Este un eșec al elitelor din toate țările europene, corelat cu fuga tinerilor.
Există o lipsă de claritate cu privire la ce trebuie făcut, la democrație, valorile pe care bazăm alianțele. Aceasta lipsa de claritate are un impact teribil asupra mentalităților. E vorba și de proasta pregatire a acestor elite. Nu au putut pregăti Europa așa cum s-a intamplat în unele țări asiatice democratice: Coreea de Sud, Taiwanul. Aceste pregătiri (teste, echipament) nu au avut loc în Europa. E vorba de lipsa de pregatire a elitelor.
E mai greu sa ajungi la un consens chiar și pt situații de genul acesta în UE decât în tări unde același guvern conduce de la câștigarea independenței?
În Taiwan s-au schimbat din nou jocurile, cu o conducere care este profund democratică și care atrage atenția asupra pericolelor care vin din China. Dar exista consens și în democrațiile occidentale, e doar nevoie de mai mult timp.
Exista o scrisoare către Beijing, un articol amplu despre coronavirus – dar cenzurat, cenzura comunistă a tăiat pasajul în care ambasadorii occidentali făceau referire la plecarea virusului din China. UE accepta cenzura Chinei, asta e problema.
Credeți că cetățenii din UE „pun botul” la propaganda chineză?
Majoritatea cetățenilor recunosc propaganda, mai ales dacă au acces la internet și pot lua informația din surse verificate si verificabile. Din păcate pt China, apar totuși informațiile corecte după propaganda chineză, ca mastile si aparatura nu functioneaza – nu sunt produse de calitate, nici macar in criza.
Dar exista politicieni care fac aceasta politică de propaganda chineza in Franța, Italia, dar și Germania. AFD este un exemplu bun de Europe-bashing. Dar actuala criză ne obligă să găsim soluții ca UE să funcționeze mai bine în Rep Moldova, ajutoarele chineze sunt promovate de guvernarea de la Chișinău, la pachet cu ajutoarele venite din Rusia și Turcia.
A fost cazul unui avion cu echipamente medicale chinezesti, pt ca mai tarziu jurnalistii de investigații să afle, de fapt, că avionul nu e din Federația Rusă, combustibilul a fost plătit de o companie din Moldova, căreia i s-au iertat o parte din impozite. Sunt ajutoare cumparate de Unicef, de alte organizatii, de diaspora…
Relația economică UE-China
Am cumpărat măști de la prima farmacie care mi-a ieșit in cale, pe pachet scria „made in China” Cand vorbim de incercarea de a ne desprinde de productia din Est, este UE pregatita sa treaca de stadiul de retorica si chiar sa mute productia inapoi in Europa?
Se vorbeste de două saptamani de relocarea produselor strategice, dar deocamdata nu s-a depasit faza teoretica, pt ca nu exista baza materiala de a produce atat de mult si de ieftin. E vorba pur si simplu de a asigura niste produse esentiale pt urmatoarea criza, trebuie redusa vulnerabilitatea.
Ar fi bine ca UE sa aiba masti pt a reactiona intr-o urmatoare criza. Dupa aceste relaxari, o spun si biologii, ne putem astepta la o revenire a unui noi val, chiar mai puternic decat primul val. Europa nu a fost pregatita, desi au fost exercitii Au fost balbaieli mai mari si mai mici, dar nu s–a reactionat rapid.
Relocarea in China a industriilor strategice a fost o mare greseala. Va dura foarte mult pana cand se vor reface aici capacitatile pierdute, din motive financiare (forta de munca scumpa din Europa) E greu de crezut ca aceasta relocare va avea loc rapid.
Occidentul are o mare calitate, pe care nu o are nicio dictatura, invata. Asta e marele atu al Vestului.
Dictatura chineza vine la pachet cu cea rusa si cea turca. Dodon promoveaza ajutoarele din tarile nedemocratice. Dar tocmai democratiile au functionat.
S-a vorbit mult prea mult in UE despre caracterul caduc al statului national, dar tarile care au rezolvat cel mai bine criza au fost democratii ale statelor nationale Trebuie ca UE sa se reinventeze transatlantic, dar nu anti-american.
Tarile din Est stiu ce catastrofa teribila este comunismul si ca e perfect comparabil cu nazimul In spatiul est european, comunismul nu a fost la fel de sangeros ca in Romania. Pe cand Vestul nu stie, nu a stiut-o niciodata. E un clivaj al memoriei, tinem minte lucruri diferite Interesul nostru major este sa traim in libertate si in demnitate, nu putem face asta sub cizma totalitara si fara sa ne asumam raspunderea morala pt propria istorie.
Daca in China comunista se reactiona adecvat la izbucnirea crizei nu avea loc aceasta pandemie, ar fi fost o epidemie locala. Trebuie sa intelegem ca democratia nu este un lux, este o necesitate absoluta pentru noi daca vrem sa traim demn si liber.
Un argument al propagandei chineze este eficienta. Se pot proteja cetatenii mai rapid decat atunci cand e democratie.
Prima victima in orice razboi este adevarul.
Aceasta minciuna incepe cu un adevar: asa e, dictaturile sunt mai eficiente o vreme. Regimul nazist a fost foarte eficient in primii sai ani, a redus masiv somajul de la cele 6 milioane, democratiile nu au facut nimic in tot timpul asta Au lasat regimul nazist neingradit pana cand a fost nevoie de un razboi mondial.
Churchill a inteles cine este prietenul si cine e dusmanul absolut. El a inteles ca Hitler trebuie combatut in mod radical, pt ca reprezinta raul radical. Eficienta unui sistem totalitar e doar la inceput, apoi e catastrofa. E o singura voce care dispune legea si e numai vointa lui, care se poate schimba de azi pe maine.
Si astazi sunt popoare care simt nevoia unui „tatuc”
In timpul acestei crize, europenii ar putea fi tentati sa renunte la o parte din libertati in schimbul securitatii sanitare. Sa li se para tentant statul puternic?
Pt o anumita perioada de timp, majoritatea este de acord sa renunte la cateva drepturi civile pana cand situatia este din nou sub control. Dar apoi guvernantii sunt obligati sa renunte la restrictii. Dar in Ungaria, de exemplu, masurile de necesitate sunt planuite pe termen nedeterminat.
In Romania pe 15 mai se amelioreaza situatia dupa 2 luni de restrictii. Depinde de guvernanti, cat de democrati sau autoritari sunt.
Dar am vazut ca intr-o astfel de criza bate si clopotul nationalismului si a teorii conspirationiste. Nu se poate sa reusesti intr-o democratie sa convingi cetatenii cu teorii aberante .
Dificultatea in a combate aceste teorii ale conspiratii tin tocmai de tentatia unora de a renunta la anumite libertati si democratie.
Populismul era iesit din comun si inainte de criza sanitara. E vorba de segmente importante. Nu am fi avut de exemplu un antisemitism care sa afecteze peste 20% din populatie.
Oamenii sunt tentati sa renunte la libertati in schimbul securitatii, prosperitatii. Ei cred ca primesc ceva, dar echilibrul este mereu complex si precar. Trebuie stabilit cu ratiunea si din pacate frica ii determina pe oameni sa delege datoria lor de a gandi liderului.
Sunt momente de aur pt un lider precum Dodon sau Putin.
Uniunea Europeana a fost prinsa pe nepregatite de data asta. E o lectie pe care ar trebui sa o invete, inclusiv in raport cu statele membre, dar si statele invecinate. La Chisinau, reactia europeana a fost intarziata si a fost speculata de propaganda ruseasca. Ajutoarele au venit destul de tarziu.
Lucrurile care s-au intamplat au facut ca populatia sa inteleaga rolul pe care l-a avut UE in aceasta situatie concreta care a venit cu sprijin, inclusiv prin intermediul Romaniei. Romania in Rep Moldova este perceputa ca parte a UE si ajutorul care a venit a fost aplaudat de cei care gandesc romaneste, dar si de sustinatorii lui Dodon.
Avem nevoie de alt tip de globalizare, fara democratii nu ne descurcam, dar nici fara state nationale. Avem nevoie de o globalizare care sa tina cont de faptul ca toata lumea are nevoie de libertate, asta inseamna si chinezii. Daca e libertate doar intr-un loc, vom avea probleme.
Ne trebui si o globalizare politica care sa duca si la extinderea libertatii in lume. Lectia pe care democratiile au invatat-o deja e sa combata din fasa orice incercare de a slabi democratia, indiferent ca e vorba de state membre sau de state externe Majoritatea europeana sustine democratia si in aceasta criza
Despre redacția virtuală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova,report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.