Sari direct la conținut

SUA analizează posibilitatea ca noul coronavirus să fi plecat de la un laborator de virusologie din China

HotNews.ro
SUA analizează posibilitatea ca noul coronavirus să fi plecat de la un laborator de virusologie din China

SUA analizează posibilitatea ca noul coronavirus să fi plecat de fapt de la un laborator de virusologie din Wuhan, China, ipoteză de lucru care a fost lansată de mai multe surse din serviciile secrete, notează CNN. Și președintele american Donald Trump a spus miercuri că această ipoteză este explorată de partea americană.

Potrivit surselor din serviciile de informații citate de CNN, este încă prematur să se pronunțe asupra acestei variante, întrucât investigația nu a ajuns la nicio concluzie încă.

Americanii care investighează această ipoteză ar căuta să stabilească originea noului coronavirus care a declanșat pandemia și a dus la moartea a peste 130.000 de oameni, la nivel global.

La acest moment, SUA nu consideră că virusul este legat de cercetări privind armele biologice, ipoteza analizată vorbind însă despre un ”accident” care s-ar fi produs la un laborator de virusologie din Wuhan, iar oficialii din serviciile secrete subliniază că mai multe ipoteze sunt verificate. Concret, printre alte scenarii, americanii explorează varianta ca cineva care lucra la acest laborator să fi fost infectat ca urmare a unui accident sau a prostei manevrări a materialelor, transmițând virusul mai departe.

”Facem o investigație amănunțită a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat preșeidntele Donald Trump, citat de Reuters. Întrebat dacă a ridicat această problemă în discuțiile pe care le-a avut cu președintele chinez Xi Jinping, Trump a spus: „Nu vreau să vă spun ce am discutat cu el despre laborator, pur și simplu nu vreau să discut, nu este momentul potrivit acum”.

CNN notează că teoria a fost susținută în spațiul public de suporterii președintelui Donald Trump, inclusiv de republicanii din Congres, care vor astfel să combată criticile la adresa liderului de la Casa Albă privind proasta gestionare a epidemiei la nivel național, cu atât mai mult cu cât se apropie alegerile prezidențiale.

Surse din serviciile secrete americane citate de CNN au mai spus că, în pofida acestor investigații, este posibil ca reala cauză să nu fie cunoscută niciodată.

Întrebat în legătură cu aceste anchete, șeful Statului Major Mark Milley a declarat, în această săptămână, că nu se poate pronunța încă. „Aș spune, la acest moment, că nu există dovezi concludente, deși majoritatea probelor par a indica cauze naturale. Însă nu știm cu certitudine”, a declarat Mark Milley, șeful statului major.

Fox News și Yahoo News au fost primele care au relatat despre această variantă, negată vehement de oficialii de la Beijing.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro