Ce conține pachetul de stimulare american de un trilion de dolari. Poate fi replicat și în Europa?
Pachetul de stimulare american de un trilion de dolari pus la bătaie în lupta cu efectele pandemiei de coronaviroză propune plăți directe în numerar pentru mulți americani, ca parte a unui plan mai mare prin care să fie sprijinite și micile afaceri dar și profesioniștii din domeniul sănătății. Potrivit Wall Street Journal, fiecare contribuabil ar urma să primească până la 1.200 de dolari, cuplurile căsătorite eligibile să primească până la 2.400 de dolari și câte 500 $ suplimentari pentru fiecare copil. Aceste plăți vor fi mai mici pe măsură ce veniturile cresc, iar americanii cu venituri anuale mai mari de 99.000 USD sau familiile cu peste 198.000 dolari/an nu vor fi eligibile.
Guvernul va furniza 50 de miliarde de dolari în garanții pentru creditele care urmează să fie acordate transportatorilor aerieni de persoane, alte 8 miliarde garanții pentru transportatorii aerieni de marfă și alte 150 de miliarde de dolari garanții pentru creditele date companiilor mari. În cazul firmelor mici, Guvernul american pune la bătaie garanții de 300 de miliarde de dolari. „Acest proiect ia măsuri îndrăznețe în patru direcții majore, extrem de urgente și foarte necesare”, a declarat liderul grupului republican din Senatul SUA, Mitch McConnel în discursul său din Senat. Domnul McConnell le-a cerut mai multor lideri republicani să se întâlnească cu democrații și cu oficialii administrației, inclusiv cu secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, pentru a finaliza un acord.
Liderul minorităților din Senat, Chuck Schumer (D., NY), care a discutat de mai multe ori cu domnul Mnuchin în ultimele zile, a declarat joi că pachetul de stimulare trebuie să includă o formă de asigurare pentru șomaj pentru americanii care și-au pierdut locul de muncă din cauza pandemiei. „Angajații trebuie să primească salariul integral, veniturile pierdute ca urmare a crizei urmând să fie compensate în totalitate”, a spus el.
Republicanii din Senat au discutat cu ușile închise despre mărimea și frecvența și modului concret în care li se vor vira banii americanilor.
Federal Reserve, banca centrală americană, a redus și ea dobânda de referință la zero şi a lansat un program de relaxare cantitativă în valoare de 700 miliarde dolari, pentru a combate efectele economice ale coronavirusului. Ultima dată când Fed a redus dobânda la zero a fost în timpul crizei care a izbucnit în 2008. Fed a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu Banca Angliei, Banca Japoniei, Banca Centrală Europeană și Banca Națională Elvețiană pentru ca aceste instituții să reducă și ele dobânzile de referință.
Dobânzile vor fi păstrate la acest nivel până când instituția va fi sigură că economia americană nu mai este afectată de criza generată de coronavirus.
Un vot ar putea fi dat în câteva zile, spune senatorul republican Lamar Alexander. Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, şi consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, vor fi vineri prezenţi la Capitol Hill pentru a lucra cu parlamentarii ambelor partide pentru a ajunge la un acord.
Nu toate măsurile luate însă în SUA pot fi replicate și în Europa, din simplul motiv că diferența dintre cele două continente este uriașă: în SUA 80% din firme se finanțează de pe burse, iar în Europa 80% din finanțarea companiilor vine prin canalul bancar. Apoi, economisirea este mai ridicată în Europa decât în SUA, în vreme ce investițiile personale sunt mult mai mari la americani. Cu alte cuvinte, dacă îi dai un dolar americanului este mult mai probabil ca el să-l investească în ceva, în vreme ce europeanul tinde să-l pună într-un depozit bancar.
Unele dintre măsuri pot fi ”replicate” în Europa, dar eficiența lor ar fi foarte diferită față de aceleași măsuri luate în SUA. De aceea o calibrare a lor trebuie atent făcută.