Unde pot fi tratați pacienții cu coronavirus? Primele 10 cazuri, în eventualitatea în care se vor înregistra atâtea, vor ajunge la Institutul Balș, care are toate capacitățile să îi trateze
Autoritățile au anunțat încă de acum câteva săptămâni că primii 10 pacienți români diagnosticați cu coronavirus (în eventualitatea în care se vor înregistra atâtea cazuri în țara noastră) vor fi tratați la Institutul Matei Balș din București, cel mai mare spital de boli infecțioase din România, și au subliniat că spitalul condus de Adrian Streinu Cercel are toate condițiile pentru a trata eventuali pacienți infectați cu coronavirus.
„Institutul Matei Bals are toate capacitățile să diagnosticheze și să trateze acești pacienți, dacă va fi necesar”, a anunțat încă de acum o lună Adrian Streinu Cercel, managerul spitalului.
Institutul Matei Balș
În cazul în care numărul pacienților români infectați cu coronavirus va depăși 10 persoane simultan, ei vor fi îngrijiți și în alte spitale de boli infecțioase din țară – la Iași, Târgu Mureș, Timișoara și Sibiusunt centre de boli infecțioase unde vor putea fi tratați pacienți cu coronavirus, dacă va fi cazul, au dat asigurări autoritățile din domeniul sanitar.
Primul caz de infecție cu coronavirus de pe teritoriul României a fost confirmat oficial în această seară, a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru HotNews.ro. Este vorba despre un bărbat din județul Gorj, care a intrat în contact cu italianul diagnosticat cu coronavirus ce a vizitat recent România. Bărbatul din Gorj a fost izolat și va fi transportat la Institutul Matei Balș din București, unde va fi tratat. El va ajunge la București în circa 4-5 ore, spune Raed Arafat. Starea bărbatului nu este gravă în acest moment.
- România a avut peste 20 de cazuri de infecție cu SARS în timpul epidemiei din China, din 2003. Toți bolnavii au fost tratați la Balș și nu s-a înregistrat niciun deces
Chiar dacă puțini sunt cei care își mai amintesc acum, în România s-au înregistrat peste 20 de cazuri de infecție cu SARS (Sindromul respirator acut sever) în timpul epidemiei din China, din anul 2003, declara, în urmă cu două zile, pentru HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București. Toți bolnavii au fost tratați atunci la Institutul Matei Balș, cel mai mare spital de boli infecțioase din țara noastră, și nu s-a înregistrat niciun deces.
„Până acum, în România nu s-a înregistrat niciun caz de infecție cu coronavirus, iar dacă vor fi cazuri, o să le ținem sub control, fără discuție”, spunea în urmă cu două zile medicul Adrian Marinescu.
În anul 2003, China a fost lovită de o epidemie de SARS (Sindrom respirator acut sever) care a dus la infectarea a peste 5.000 de oameni în China și a provocat 349 de decese. În întreaga lume s-au înregistrat atunci 8.000 de cazuri de infecții cu SARS și 774 de decese. Epidemia s-a manifestat în perioada noiembrie 2002 – iulie 2003.
Citește și: